Brennels & nokkonen

Hollantilainen Brennels on vaatemerkki, joka on jo vuosia kehitellyt nokkosta tekstiilikäyttöön. Kuten olen aiemmin kertonut, nokkonen on mitä mainioin haastaja puuvillalle: se kasvaa karuissakin olosuhteissa, se ei tarvitse  keinokastelua tai paljoa torjunta-aineita kasvaakseen, ja se on kuituna kestävä ja helppohoitoinen.

Brennels kasvattaa nokkosta Pohjois-Hollannissa omilla maillaan. Merkin verkkosivuilla kerrotaan heidän tuotantoprosessista: Pistokkaat istutetaan käsin maahan ja annetaan kasvaa 2,5 metrin korkuisiksi. Sato korjataan syyskuussa ja nokkoskasvien varret leikataan ja jätetään pellolle. Auringon valon, sateen ja kasteen avulla varret hajoavat, jonka jälkeen ne kootaan paaleiksi ja jätetään kuivumaan. Tämän jälkeen kuitu irroitetaan varresta mekaanisesti, harjataan ja kudotaan langaksi.

Yleensä nokkoskuitua on käytetty yhdessä esimerkiksi puuvillan kanssa, mutta nokkosta voidaan käyttää myös sellaisenaan kankaan valmistamiseen. Brennels on paraikaa kehittelemässä uusia tekniikoita nokkoskuidun prosessoimiseksi, jotta saadaan aikaiseksi hienompia ja ohuempia nokkoskankaita.

Brennelsin viimeisimmän malliston, johon ylläolevien kuvien tuotteet kuuluvat, on suunnitellut hollantilainen ekoluksus-vaatesuunnittelija Rianne de Witte, josta olen aiemmin jo kirjoittanut. Nokkosen lisäksi mallistossa on käytetty materiaaleina mm. luomupuuvillaa, bambua ja lyocellia.

Kuvat: Brennels
Jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.