Crocsit paranee polttamalla?

Crocs-kengät ihastuttavat ja vihastuttavat. Toiset sanovat niitä maailman mukavimmiksi kengiksi, toiset maailman rumimmiksi. Nyt ei kuitenkaan puututa ulkomuotoon, vaan ihan muihin seikkoihin.

Ekokem tiedotti juuri kampanjastaan Crocsin kanssa, jonka tarkoituksena on hyödyntää Crosien polttamisesta vapautuva energia:

Croslite™-materiaali sopii hyvin polttamiseen, sillä se vastaa energiasisällöltään lähes öljyä. Kenkien poltosta syntyneellä energialla tuotetaan kaukolämpöä Riihimäen ja Hyvinkään alueelle sekä sähköä lähialueen verkkoon. Tavallinen energiansäästölamppu palaa yhden Crocs-kenkäparin energialla yli kaksi viikkoa yhteen menoon, kuvailee Ekokemin viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden päällikkö Auli Westerholm.

Crocs

Kuva: www.crocs.com

Crocsit valmistetaan yrityksen patentoimasta Croslite™-materiaalista. Aivan helposti ei voi saada selville, mitä tämä materiaali tarkalleen ottaen on, sillä heidän sivuillaankin avataan asiaa näin: “CrosliteTM on patentoitu Closed Cell Resin (PCCR) -materiaali, joka EI ole muovia EIKÄ kumia. CrosliteTM PCCR on umpisoluinen ja hajuja eliminoiva materiaali. Se on ainutlaatuinen iskuja vaimentava hartsipitoinen materiaali, joka on kehitetty maksimoimaan iskunvaimennus.” (Lähde: www.crocs.fi)

Se ei ole siis muovia, mutta kuitenkin öljypohjainen materiaali eli se ei maadu. Näin ollen on aina parempi, jos vanhoja Crocseja pystytään kierrättämään jollain tapaa, jotta ne eivät joudu kaatopaikalle. Tiedossa ei ole, voisiko materiaalia kierrättää sellaisenaan uusien Crocsien materiaaliksi – samaan tapaan kuin vaikka juomapulloja kierrätetyksi polyesteriksi. Ainakaan vielä kierrätettyjä Crocseja ei ole olemassa.

Crocsien polttaminen on siinä mielessä ekoteko, että siinä saadaan energiaa tuotteesta, joka muuten joutaisi kaatopaikalle, eikä maatuisi. Mutta pystyykö tällä hyvittämään kenkien tuotannon aiheuttaman ympäristökuormituksen? Entä saako tämä kuluttajat ostamaan Crocseja entistä enemmän, kun ajatellaan niille olevan hyvä “loppusijoituspaikka”? Tähän ainakin ohjataan, sillä palautetuista kengistä saa viiden euron lahjakortin uusien Crocsien ostamiseen.

Kevyiden Crocsien valmistus on siinä mielessä ympäristöystävällinen, että yhdet kenkäparit pystyy tuottamaan tehokkaasti minimaalisella materiaalimäärällä. Tehokkaan tuotannon takia Crocseja voidaan myydä hyvin halpaan hintaan. Tämä taas saa ihmisiä ostamaan tuotetta enemmän – ja myös heittämään ne pois heppoisin perustein. Oma lukunsa on feikki-Crocsit, joita saa ostaa lähes ilmaiseksi, eikä tuotannosta, materiaalista tai tuotteen laadusta ole tietoa.

Crocsin klassikkomallit tehdään vain yhdestä materiaalista (kantapään lenkin kiinnitystä lukuunottamatta) ilman kiinnitysaineita, joten ne on paljon helpommin kierrätettävissä kuin perinteinen kenkä. Näin ollen jos niiden materiaalia voisi kierrättää uusien Crocsien materiaaliksi, niitä voisi jopa kutsua ekologisiksi.

Mitä muuta tiedämme näiden muovikenkien valmistuksesta? Heidän nettisivullaan tuotantopaikat eivät taida olla aivan ajantasalla, sillä suomenkielisillä sivuilla kerrotaan kenkiä valmistettavan Kiinassa, Italiassa ja Bosniassa, kun taas englanninkielisillä sivuilla kerrotaan valmistusmaiksi Kiina, Italia, Meksiko, Vietnam, Intia ja Bosnia.

Muuta tietoa valmistuksesta tai ympäristöystävällisyydestä ei heidän nettisivuiltaan löydy, paitsi lyhyt ja ytimekäs vastuullisuusraportti.

Crocs

Kuva: www.crocs.com

Heidän tuotannollaan ei ilmeisesti ole ulkopuolista auditointia, sillä raportissa kerrotaan, että tehtaat auditoinaan, jotta ne täyttävät Crocsin itse laatiman Supplier Code of Conduct -ohjenuoran. Eli ulkopuolisen tahon valvontaa tai ulkopuolista sertifiointia eettisyyden vahvistamiseksi ei ilmeisesti ole.

Crocs tekee myös hyväntekeväisyystyötä lahjoittamalla kenkiä vähävaraisille Crocs cares -ohjelman kautta.

Ympäristöasioissa puhutaan pääosin pakkausmateriaaleista. He ovat pystyneet vähentämään huomattaman määrän kaatopaikalle päätyvän pakkausjätteen määrää. Crocsin myyntivoluumilla tästä tulee jo merkittävä parannus. He myös pyrkivät vähentämään kenkien tuotannossa syntyvän jätteen määrää ja pyrkivät tulevaisuudessa käyttämään enemmän kierrätettyjä materiaaleja. Ehkä siis tulevaisuudessa Croseista tulee ekot, ken tietää.

Jaa:

3 thoughts on “Crocsit paranee polttamalla?

 1. Mahtava bloggaus sinulta! Taisit juuiri ssaada yhden uuden lukijan blogillesi.

  Minulla oon lähiakoina herännyt kiinnostus bloggausta kohtaan ja olenkin ruvennut miettimään blogin perustamista.

  Tämän blogin ulkoasu on mukavan simppeli ja silmää miellyttävä..

  Haluaisitko kertoa, minkälaista teemaa käytät?
  :)

  Ymmärrän täysin, jos et halua, että saman näköisiä bloigeja alkaa ilmestyä lisää.
  Kiitän kuitenkin.

 2. Hyvää tekstiä (kuten aina), luin varsin mielelläni, vaikka en blogiskeneä
  erityisesti seuraakaan. Taidankin pistää tämän blogin tilaukseen.

  Olen kiinnostunut blogin kirjoittamisesta ja olen suunnittelemassa
  itselleni blogia. Tämän blogin ulkomuoto on mukavan yksinkertainen ja silmää miellyttävä..
  Haluaisitko kertoa, mitä teemaa käytät blogissa?
  :)

  Ymmärrän täysin, jos et halua, että samanlaisia blogeja alkaa ilmestyä.
  Kiitän jooka tapauksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.