Ei tekstiilejä kaatopaikalle – mitä kuluttajan pitää tehdä?

Uusi kaatopaikka-asetus, jonka mukaan yhtään tekstiilijätettä ei saa päätyä kaatopaikalle, tulee voimaan vuoden 2016 alusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa tekstiilijäte poltetaan sähköksi ja uusiolämmöksi, mikä ei missään nimessä ole tehokkain tapa hyödyntää vaate, mutta paremman vaihtoehdon puutteessa “vähempi paha”.  Lue lisää Ylen uutisesta.
Tulevaisuudessa toivottavasti saadaan aikaan tekstiilien kierrätysjärjestelmä, jossa vanhoista vaatteista saadaan raaka-ainetta uusiin vaatteisiin, mutta tämän järjestelmän ja teknologian puuttuessa, tässä muutama vinkki, mitä me voimme tällä hetkellä tehdä:

1. Osta vähän ja osta laatua. Näin pureudutaan ongelman alkulähteeseen eli siihen, että voisimme vähentää tekstiilijätteen määrää.

2. Jos vaate menee rikki, korjaa se.

3. Jos haluat eroon (ehjästä) vaatteesta, lahjoita hyväntekeväisyyteen tai myy kirpparilla.

4. Ja vasta viimeisenä oljenkortena: Jos vaate on niin huonokuntoinen, ettei sitä voi enää käyttää, korjata tai tuunata, laita se jätteisiin. Riippuen kotipaikkakunnastasi, lajitteluohjeet voivat vaihdella, joten tarkista tarkemmat ohjeet lajittelusta kotipaikkakuntasi jätehuollosta.

 

// Päivitetty 6.10.2015:
– Tekstiilijätelaki-sana muutettu sanaksi “kaatopaikka-asetus”, sillä kyseessä ei ole laki, vaan asetus, joka kattaa laajemman kokonaisuuden kuin vain tekstiilit.
– Tarkemmat lajitteluohjeet kannattaa tarkistaa kotipaikkakuntasi jätehuollosta.