Ekoilua Tukholmassa

Vietin joululomalla muutaman päivän Tukholmaa kierrellen. Ruotsista löytyy paljon enemmän ekoilua – ja kaiken lisäksi kävin vasta Tukholmassa: muissa kaupungeissa, kuten Malmössä ja Göteborgissa, olisi ollut vielä paljon lisää!

Suurin ekovaatepuoti Tukholmassa on EKOVARUHUSET (kuva yllä), joka sijaitsee keskellä vanhaa kaupunkia (Österlångatan 28). Kauppa on levittäytynyt neljään pieneen huoneeseen. Ensimmäisessä huoneessa on ekologisia meikkejä, namuja ja lehtiä. Toisessa huoneessa juhlamekkoja, T-paitoja ja muita vaatekappaleita, joissa näkyy vahvasti käsityön jälki. Ikkunalaudalta mm. löytyi Anja Hynysen hauskat pöllöalkkarit, seinältä Mikan elefanttipaita ja rekeistä Once Upon a Time -merkin mekkoja.

Seuraavassa huoneessa on arkisempia vaatteita: neuleita, farkkuja, T-paitoja, tennareita ja alkkareita. Rekeistä löytyi mm. Misericordia-, Edun– ja Loomstate-merkkien paitoja ja hyllyistä Kuyichin ja Aokin farkkuja. Tarjolla oli myös hienoja Vejan ja Blackspotin tennareita. Viimeinen huone oli omistettu kokonaan lasten vaatteille.

Vanhasta kaupungista käveltäessä Södermalmille päin kannattaa pistäytyä kauppaan nimeltä SARABIA (kuvassa yllä) – jos se suinkin on auki. Minä jouduin tyytymään katselemaan kauppaa ikkunoiden läpi, sillä kauppa piti ovensa kiinni molempina päivinä, kun olin Tukholmassa. Ovessa lukee, että aukioloajat ovat todellakin liukuvat, tähän tyyliin: saatamme avata kahdeltatoista, tai kymmeneltä ja olla auki seitsemään tai vaikka kolmeen. Harmi, sillä Sarabia edustaa monia hienoja ekomerkkejä, mm. Edun, Katharine Hamnett, Steward+Brown ja Kuyichi. Sarabia sijaitsee vanhasta kaupungista Södermalmille vievän sillan kupeessa, tunnelimaisen kauppakadun suulla, osoitteessa Blå Bodarna 2.

Toinen harmillisesti kiinni ollut kauppa oli REVERY. Revery on ruotsalainen vaatemerkki, jonka vaatteet tehdään ekologisesti ja eettisesti. Kankaat kudotaan EU:n alueella ja tuotteet ommellaan Ruotsissa. Reveryllä on pieni kauppa Skanstullissa (Södermalmista etelään), osoitteessa Metargatan 11.

RED FAIRY oli sentään onneksi auki. Kätevimmin paikalle pääsee tunnelbanalla, jääden pois Hornstullissa. Kauppa sijaitsee kerrostalojen keskellä, pienellä kadulla osoitteessa Folkskolegatan 23. Hauska pieni puoti, joka myy vain ekologisia ja eettisiä tuotemerkkejä, piti sisällään vaatteita Kuyichilta ja Righteous Fashionilta.

Ekokauppojen lisäksi Tukholmasta löytyy valtavasti kivoja kirppareita. Minä keskitin kirpparikierrokseni Södermalmille, josta kirppiksiä löytyykin vierivierestä: parhaita katuja ovat Bondegatan ja Götgatan sekä niiden lukuisat sivukadut.

Yksi suosikeistani on BEYOND RETRO, josta löytyy ihan tuhottomasti hienoja second hand -löytöjä! Minä kävin Beyond Retron myymälässä Södermalmilla (Åsögatan 44), mutta vielä suurempi myymälä löytyy keskustasta (Mäster Samuelsgatan 56).

Bondegatanilta löytyy kolme kirpparia ihan vierekkäin. Ensimmäisenä TJALLAMALLA (Bondegatan 46), joka pitää sisällään vintage-löytöjen lisäksi monen mielenkiintoisen vaatemerkin tuotteita (joista suurinosa ei tosin ole mitenkään erityisen ekoa). Tjallamallasta löysin kyllä myös Swedish Butterin ekotalvitakin, josta jo aiemmin postasin. Hyvälaatuisen tuntuinen ja hienon näköinen! Tjallamallanin vieressä sijaistee kaksi muuta kirppistä: REPRIS ja LISA LARSSONS SECOND HAND (molemmat osoitteessa Bondegatan 48).

Aivan Bodegatanin vieressä on Skånegatan, josta löytyy meidän UFF:n tai pelastusarmeijan tapainen kirppari STOCKHOLMS STADSMISSION (Skånegatan 75). Samalta kadulta löydät myös kaupan nimeltä GOODSTORE (Skånegatan 92), joka tarjoaa ekologista ja reilua ruokaa.

MYRORNA on toinen Ruotsin vastine UFF:lle. Liikkeitä löytyy ympäri Tukholmaa, mutta lähin liike Södermalmilla löytyy osoitteesta Götgatan 79.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, EMMAUS-kirppari aivan Götgatanin alussa (Götgatan 14). EMMAUS on levinnyt kolmeen erilliseen liikehuoneistoon: ensin oma liikkeensä lapsille, toisena iso liike aikuisten vaatteita, kirjoja, levyjä ja astioita, ja viimeisimpänä “trendikkäämpi” osio kahdessa kerroksessa, josta löytyy hienoja kenkiä, laukkuja, takkeja ja muita vaatteita. Kaupan hintalaput oli tehty vanhoista pelikorteista, kuvassa ylhällä ostamani neule.

Stockholms stadsmissionilta löysin hienon (ja ilmaisen) kirjasen nimeltä STHLM EKO, jossa esitellään ekologisia kauppoja ja ravintoloita Tukholmassa. Kirjasen on toimittanut Ekologiska Lantbrukarna. Vielä monia ekojuttuja jäi nähtäväksi ensi kertaan!

P.S. Kaikkien mainitsemieni kauppojen osoitteen löytyvät Tukholman kartalta Google Mapsista.

Jaa:

10 thoughts on “Ekoilua Tukholmassa

 1. Voi että, niinpä onkin! Harmillista!

  Tähän hätään en osaa sanoa uusia ekokauppoja, mutta ainakin second hand -kauppoja pitäisi löytyä edelleen: Beyond Retro, Myrorna, Emmaus jne.

 2. Tuolla Ekovarhusetin sivuilla lukee, että Butiken stängd! =oO Eikös tuo nyt sitä tarkoita, että liike olisi suljettu? =o/ Jännä juttu, koska tuolla kuitenkin on esim paljon kuvia liikkeestä..

 3. Moi Minnu,

  Tarkkaa tämän hetkistä tilannetta en tiedä, itsekään en ole käynyt Tukholmassa tämän kierroksen jälkeen. Mutta hyvä keino on myös kysyä vaikka Ekovaruhusetin, joka sijaitsee vanhassa kaupungissa, myyjiltä muita ekokauppoja. He varmasti tietävät!

  Ilmeisesti uusi EkoSTHLM-opas ilmestyy toukokuussa 2011, joten harmillisesti se ei taida olla vielä saatavilla sinun reissusi aikana.

  Tosi kiva kuulla, että blogista on ollut iloa! :)

 4. Moikka!
  Osaatko sanoa, mikä on näiden kauppojen tilanne nyt? Tai onkohan tuonne ilmaantunut uusia ihanuuksia? Olisi jo tämän viikon lopulla tiedossa reissu Tukholmaan ja hyvät shoppailu vinkit olisivat siis todella tarpeen!=op

  Löysin blogisi muuten aika hiljan ja siis voi että, tämähän on ihan loisto!=o) Vaikka olen ollut joo vuosia kasvissyöjä ja muutenkin ekologisesti mielestäni melko valveutunut, alkoi tämä asia kiinnostamaan (valitettavasti) vasta aika hiljan..

 5. LÖysin juuri blogisi, ja ihmettelen miten olen voinut välttyä siltä näin kauan!? Hyvällä asialla ollaan, enkä malta odottaa että pääsen lukemaan enemmänkin.

  Saara/Huisi Design

 6. Kiitos tästä! Tukholma on yksi vakkarikaupunki jossa lomailen. Ekovaruhusetissa kävinkin viime kesänä täältä napatun vinkin perusteella. Myös Beyond retroon eksyin ja siihen Södermalmin Myrornan liikkeeseen. Täytyy ottaa listaa ylös seuraavaa kertaa varten. Niin ja vanhassa kaupungissa on aivan ihana Naturbageriet Sattva, jos alkaa seikkaillessa hiukoa.

 7. Heipä vain!

  Löysin sattumalta blogisi ja tässä tutkaillessa tuli mieleen kysyä, satutko tietämään ekologisista kankaista mitä ja miten paljon? Jos nimittäin itse ompelee vaatteen, voi olla hyvä omatunto siltä osin, mutta kankaitten alkuperästä ei välttämättä tiedä juuri mitään. Ei ekologisuudesta eikä eettisyydestä.Onko sulla täällä jossain jo jotain juttua siitä? Mistä vihreitä kankaita löytäisi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.