Ekologinen villa

Villa, jota on käytetty tekstiilimateriaalina kautta aikojen, lämmittää paukkupakkasilla mitä parhaiten. Ekologiselta ja eettiseltä kannalta kastottuna villantuotanto ei kuitenkaan ole putipuhdas.

VILLAN EKOLOGISUUS

Villa on uusiutuva luonnontuote, jolle tuuletus riittää puhdistukseksi. Tässä mielessä villa on mitä ekologisin. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että suomalainen lampaanvilla on aina ekologista, sillä lammastilat ovat suhteellisen pieniä ja lainsäädäntö eläintenkohtelusta ja kemikaalien käytöstä on tiukkaa. Suomenlammasta viljellään lihan vuoksi, jolloin villa on sivutuote.

Mutta toisin on asiat suuremmassa mittakaavassa. Suurimmat villantuottajamaat ovat Autralia, Uusi-Seelanti ja Kiina, joissa lampaiden kasvatus on teollista tehotuotantoa. Valtavat lammaslaumat voivat aiheuttaa eroosiota ja luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Lisäksi eläinten hyvinvointi on monesti unohdettu ja kemikaalien käyttö rajusti lisääntynyt suurempien tuotantomäärien toivossa.

Lampaita uitetaan tai niihin suihkutetaan torjunta-aineita, jotka tuhoavat loisia. Huonosti hoidettuna nämä haitalliset kemikaalit pääsevät kulkeutumaan ympäristöön. Torjunta-aineet ovat haitallisia myös ihmisten terveydelle.

Raakavilla muiden luonnonkuitujen tapaan sisältää paljon epäpuhtauksia. Villa pitää pestä korkeassa lämpötilassa, jotta lika ja rasva saadaan eroteltua villasta. Usein jätevedet puhdistetaan riittämättömästi, mikä kuormittaa vesistöjä.

VILLAN EETTISYYS

Suurilla lammastiloilla elinolosuhteet ovat usein huonot. Jokin aika sitten lampaiden – erityisesti australialaisen merinovillan – eettisyys oli esillä myös Suomessa. Keskustelua kerätti lampaiden mulesing-menetelmä, jossa lampaiden hännän seudulta poistetaan iso osa villaa ja ihoa, jotta lampaille haitallinen lihakärpänen ei pysty munimaan alueelle. Tämä toimenpide on lampaille hyvin kivulias. Mulesing on jo kielletty kaikissa muissa maissa paitsi Australiassa. Maan on määrä lopettaa käytäntö viimeistään ensi vuoden aikana.

LUOMUVILLA

Markkinoilla on tarjolla jo jonkin verran sertifioitua luomuvillaa. Lampaat syövät vain luonnonmukaisesti kasvatettua rehua, ja niiden kasvatuksessa ei saa käyttää keinotekoisia torjunta-aineita tai hormoneja. Luomuvillan viljelyssä pitää huolehtia, ettei ympäristöön tai vesistöihin pääse haitallisia aineita. Lisäksi lampailla tulee olla hyvät elinolosuhteet ja riittävästi tilaa.

SUOSI SUOMALAISTA

Suomessa kannattaa ehdottomasti suosia suomalaista lampaanvillaa. Yksi uusi tulokas on pipomerkki Myssy, joka suunnittelee ja valmistaa pipoja käsityönä suomalaisesta, luonnonmukaisesti tuotetusta villasta. Tämä jos mikä on ekologista lähituotantoa!

Kuva: Myssy
Jaa:

One thought on “Ekologinen villa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.