Nurmi-farkut

Nurmi-mallistooni on juuri ilmestynyt uusi tuote: farkut sekä naisille että miehille. Farkkujen suunnitteluprosessi lähti liikkeelle jo noin puolitoista vuotta sitten ja nyt ensimmäinen erä farkkuja on valmiina.

Halusin suunnitella Nurmi-farkuista minimalistisen ajattomat ja laadultaan kestävät, sekä pyrkiä toteuttamaan tuotannon mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti. Seuraavassa tarkempaa tarinaa siitä, mitä eri vaiheita farkkujen valmistuksessa on käyty läpi ennenkuin ne ovat valmiina kaupan hyllyllä:

// Materiaali

Farkkujen materiaali on 55 % hamppua ja 45 % luomupuuvillaa. Luomupuuvilla on viljelty Turkissa ja sen on sertifoinut Institute for Marketecology (IMO). Hamppu on viljelty Kiinassa. Lanka on kehrätty ja kangas kudottu Kiinassa. Kankaan tuotannon organisoi Hemp Traders – pitkään toiminut Yhdysvaltalainen yritys, joka on omistautunut kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

Kestävä ja luja hamppu on luonnostaan ekologinen monella tapaa. Se kasvaa hyvin ilman keinolannoitteita, vaatii vain vähän kastelua ja voi kukoistaa kuivillakin alueilla. Hamppukasvi pystyy syrjäyttämään muut rikkakasvit, jolloin synteettisiä torjunta-aineita ei tarvita.

Luomupuuvilla on viljelty ilman synteettisiä lannoitteita ja torjunta-aneita. Luomupuuvillan tuotanto parantaa luonnon monimuotoisuutta ja pyrkii aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittavaikutuksia ympäristöön. Geenimuuntelu on luomutuotannossa kielletty.

Taskupussien materiaali on 100 % GOTS-sertifioitua luomupuuvilla Turkista.

Nahkamerkki on kasviparkittua nahkaa, joka on leikattu ja kaiverrettu laserilla Laser Cut Studiossa, Helsingissä.

// Kankaan värjäys

Kankaan värjäysprosessi alkaa langan värjäämisestä ennen kankaan kudontaa. Yksi lanka on värjätty siniseksi ja toinen on jätetty luonnollisen väriseksi, jonka jälkeen langat on kudottu yhteen. Kloorivalkaisua ei ole käytetty, eivätkä väriaineet sisällä raskasmetalleja. Pehmeyden ja kestävyyden lisäämiseksi on hyödynnetty entsyymejä. Tehtaalla on järjestetty lämmön talteenotto ja tehokas veden puhdistus.

// Tuotanto

Leikkaus, ompelu ja viimeistely on tehty pienessä Itä-Suomen kunnassa, Keiteleellä. Vaikka Keitele on pieni paikkakunta, siellä sijaitsee Pohjoismaiden suurin farkkujen valmistaja, M.A.S.I Company Oy. Keiteleen tehtaan taidokkaat työntekijät ovat valmistaneet Nurmi-farkut alusta loppuun saakka. Farkkujen taskupussit on painanut lahtelainen UNQ-Designs.

// Viimeistely

Viimeistelynä farkkuihin on tehty ainoastaan kevyt vesipesu tehtaalla. Se antaa kankaalle pehmeän tunnun, jolloin farkut ovat mukavat päällä heti alusta alkaen. Lisäksi vesipesu kutistaa materiaalia hieman, jolloin farkut pysyvät halutun kokoisina myös käytön aikaisen pesun jälkeen.

Nurmi-farkkuja on saatavilla tällä hetkellä seuraavista paikoista:

Nurmi-verkkokauppa

Design Forum Shop, Erottajankatu 7, Helsinki

Nudge, Yrjönkatu 30, Helsinki

Kukaneko, Lahdenkatu 14, Lahti