Ekologiset ja eettiset vaatteet Suomessa

Suomi tunnetaan maailmalla hyvin skandinaavisen selkeästä designistaan, muttei ekomuodista – ainakaan vielä.

Ekomuoti on ollut paljon esillä ja siitä on puhuttu mediassa, mutta olemme edelleen kaukana tavoitteesta: Suurinosa suomalaisista vaateteollisuusyrityksistä toimii edelleen “kuten aina ennen”, ajattelematta ekologisuutta ja eettisyyttä. Tämän lisäksi suurinosa suomalaisista kuluttajista shoppailee halpamuotiketjuissa ja supermarketeissa (kyllä, meillä on vaatteita myös ruokakaupoissa).

Tästä huolimatta paljon edistystä on tapahtunut viimeisien vuosien aikana. Muutos kohti vastuullisempaa kuluttamista on tapahtumassa, sillä yhä useammat ihmiset arvostavat ekologisuutta ja eettisyyttä ja askel askeleelta tämä näkyy myös heidän ostokäyttäytymisessään. Myös monet uudet nuoret vaatemerkit sisällyttävät ekologisuuden ja eettisyyden ydinarvoikseen.

Vaatelainaamo

Vaatelainaamo – Kuvaaja: Hertta Päivärinta

Kirpputorit ja second hand -kaupat ovat suosittuja Suomessa. Ihmiset lähes kaikista ikäryhmistä ja kaikista sosiaaliluokista ostavat kierrätettyä. Kirppareiden lisäksi on toinenkin tapa pukea ylleen kierrätettyä: Suomessa on jo kolme vaatelainaamoa, josta sen jäsenet voivat lainata vaatteita. Kolmesta vanhin, Vaatelainaamo, sijaitsee helsingissä, mutta uusia lainaamoja on ilmestynyt myös Tampereelle ja Järvenpäähän. Tämäntyyliset uudet liiketoimintamallit ovat elintärkeitä, jotta saadaan aikaiseksi aito muutos kohti vastuullisempaa kulutuskulttuuria.

Puhuttaessa vaatemerkeistä, yksi hyvä esimerkki suomalaisesta vaatemerkistä, joka yhdistää tyylikkään designin ja vastuullisen tuotannon, on Poola Kataryna. Merkki käyttää luomumateriaaleja, teollisuuden ylijäämäkankaita ja suomalaista koivuvaneria näyttävissä tuotteissaan, jotka ovat valmistettu Suomessa ja Virossa.

Poola Kataryna

Poola Kataryna – Kuvaaja: Maija Astikainen

Lahtelainen vaatemerkki Nurmi luo vaatteita, jotka on tehty kestämään niin laatunsa kuin designinsa puolesta. Nurmi-merkin käyttämiä materiaaleja on mm. hamppu, kierrätetty puuvilla, luomupuuvilla ja teollisuuden ylijäämäkankaat. Tuotteiden koko tuotantoketju on läpinäkyvä.

Seuraavassa syksy/talvi 2014-15 -mallistossa Nurmi lanseeraa farkut, jotka on tehty suomalaisen Pure Waste Textiles -yrityksen innovoimasta 100% kierrätyspuuvillasta. Yritys on kehitellyt ensimmäisen denim-materiaalin, joka on tehty täysin kierrätysmateriaalista – tarkemmin ottaen farkkutehtaiden leikkuujätteestä ja lankatehtaiden lankajätteestä. Tulevaisuuden kangas, ehdottomasti.

Nurmi

Nurmi – Kuvaaja: Antti Ahtiluoto

Monet pienet vaatemerkit hyödyntävät suomalaisen vaateteollisuuden ylijäämämateriaaleja. Yksi oivaltava esimerkki tällaisesta on Sanna Rinne, joka on kehitellyt innovatiivisen tavan muokata ylijäämäkankaita uusiksi tekstiilipinnoiksi.

Sanna Rinne

Sanna Rinne – Kuvaaja: Viivi Huuska

Roots Cultural Movement -merkillä on toisenlainen näkökulma vastuullisuuteen: he suunnittelevat katumuotia hampusta ja luomupuuvillasta. Vaatemerkin lisäksi RCM on myös turkulainen kauppa, jossa on myynnissä monen suomalaisen ekomerkin vaatteita ja asusteita.

RCM

Roots Cultural Movement – Kuvaaja: Essi Orpana

Tyylikkäin esimerkki suomalaisesta ekologisesta ja eettisestä tekstiilisuunnittelusta on Saana ja Olli. Tämä valloittava pari Turusta suunnittelee ajattomia sisustustekstiilejä graafisilla printeillä höystettynä.

Saana ja Olli

Saana ja Olli – Kuvaaja: Unto Rautio

Suomessa on myös pieni – mutta kasvava – lukumäärä vaatekauppoja, jotka ovat erikoistuneet vastuullisiin vaatemerkkeihin. Laajin ja tyylikkäin valikoima ekologisia ja eettisiä vaatteita löytyy Nudge Helsingistä. Netin puolella Weecos-sivustolta löytyy laaja kattaus suomalaisia ekomerkkejä.

Nudge

Nudge – Kuvaaja: Sampsa Pärnänen

Yksi erittäin kiinnostava uutuus printtimedian saralla on Huili, joka on vastuullisuutta tyylikkäällä tavalla esiintuova lifestyle-lehti. Moderni ja raikas taitto yhdistyy mielenkiintoisiin artikkeleihin liittyen kaikkeen asumisesta ruokaan ja energiasta muotiin.

Huili ja tässä artikkelissa mainitut kaupat ja merkit osoittavat, että vastuullisuus ja tyyli voivat kulkea käsi kädessä – ja sen, että suomalaisella vastuullisella vaateteollisuudella on kirkas tulevaisuus.

// Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi ja japaniksi Ethical Fashion Japan -sivustolla avamaan lukijoille suomalaisen vastuullisen vaateteollisuuden näkymiä (28.2.2014). Alkuperäinen artikkeli luettavissa täällä.

Jaa:

6 thoughts on “Ekologiset ja eettiset vaatteet Suomessa

  1. Moi,
    aikuisille ja pienille lapsille on ihan mukavasti saatavilla Suomesta ekologisesti ja lähellä tuotettuja vaatteita. Varhaisteineille ja teineille sen sijaan on todella vaikeaa löytää kestävän kehityksen mukaisesti tuotettuja vaatteita muualta kuin esim. isoista monikansallisista verkkokaupoista tai ketjuista. Onko sinulla tiedossa suomalaisia tai pohjoismaisia nuorten vaatteiden valmistajia?

    1. Moi Mari ja pahoittelut, tämä viestisi on jäänyt huomaamatta. Tämä segmentti on tosiaan sellainen, jollaisia ei juuri ole – harmi kyllä! Kuten sanoit, paljon enemmän on aikuisille ja pienemmille lapsille. Nyt täytyy sanoa, että tiedossani ei ole yhtään pohjoismaista tai suomalaista nuorten vaatteiden valmistajaa. Pitääpä vielä kaivella ja pitää silmät auki, josko tällaisia kuitenkin olisi, mutten ole vaan törmännyt!

  2. Terve, olisin mielelläni mukana Vihreät Vaatteet-sivuillasi. Olen oikeasti ekologisen designin pioneeri Suomessa ja itse asiassa maailmanlaajuisestikin. Muut (Patagonia yms) aloittivat vuosia jälkeeni.Aloitin siis jo 1991 täusin myrkyttömän neuletuotannon. Tällä hetkellä minulla ei ole naistenvaatemallistoa vaan keskityn ECOBABY-lastenneulemallistoon, joka on tehty samoilla periaatteila kuin naisten tuotantonikin.ECOBABY on markkinoiden ainoa täysin myrkytön lastenneulemallisto.

    1. Hei Anne, kiitos viestistä! Ehdottomasti olet yksi alan pioneereja, mitä tulee ekologisiin neuleisiin! Tällä hetkellä listausten päivitys on tauolla, mutta pidän merkin ehdottomasti mielessä, jos taas ennätän listaa päivittämään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.