Ekologiset sukkahousut

Ekologisuus ja sukkahousut eivät ihan helposti mahdu samaan lauseeseen. Sukkahousut kun yleensä tehdään epäekologisista* tekokuidusta, ne eivät ole kestäviä ja vieläpä niiden sekoitemateriaalit ovat erittäin vaikeita kierrättää.

Parempia vaihtoehtoja sukkahousuihin on ollut aiemmin lähes mahdotonta löytää, mutta nyt Suomen kauppojen valikoimista löytyy jo muutama ekologisempi vaihtoehto, joista lisää alla. Monen tuotteen kohdalla keskitytään lähinnä materiaalin ekologisuuteen, ei niinkään koko tuotannon saatikka koko elinkaaren vastuullisuuteen – mutta pienin askelin mennään kohti parempaa.

 

Kierrätettyä

Lindex

Lindexin valikoimista kierrätetystä polyamidista valmistetut sukkahousut (90% polyamidi, 10% elastaani), joiden tuotantomaana Italia. Kierrätyssukkikset Lindexin verkkokaupassa (hinta: 5,95€).

Lindex / luomupuuvillasukkahousut

Norlyn Rieco (Nanso Group)

Norlyn Rieco -sukkahousuihin käytetty 75% kierrätettyä materiaalia, joka koostuu tekstiilijätteestä kierrätetystä puuvillasta ja muovipulloista kierrätetystä polyesterista. Näiden lisäksi sukkahousuissa on materiaalina 20% polyamidia ja 5% elastaania parantamaan käyttömukavuutta.

Suurin osa Nanso Groupin sukkahousuista valmistetaan yrityksen omalla sukkahousutehtaalla Torniossa. Langat ostetaan eurooppalaisilta langanvalmistajilta.

Kiss kiss

Värikkäät Kiss kiss -sukkahousut syntyvät suomalaisen sukkahousutehtaan kakkoslaatuisista sukkiksista. Kakkoslaatuisissa sukkahousuissa ei ole reikiä tai muita käyttöä haittaavia vikoja – vain pieniä neulosvirheitä tai tahroja, jotka peittyvät värjäyksen ja kuvioinnin alle. Näin tuotteiden tekijä, Maiju Ahlgrén, pystyy antamaan sukkiksille, jotka muuten joutuisivat energiajätteeksi, uuden elämän. Lisätietoa Kiss kiss -nettisivuilta (hinta: 24-32€).

 

Luomupuuvillaa

Peau Ethique

Peau Ethique -merkin luomupuuvillaisia sukkahousuja (kuvassa alla) voi ostaa suomalaisesta Qiamo-verkkokaupasta. Kyseisten sukkahousujen materiaalina 97% luomupuuvilla (GOTS-sertifioitu), 3% elastaani. Tuotettu Turkissa. Luomupuuvillasukkikset Qiamo-verkkokaupasta (hinta: 19,90€).

Qiamo/ luomupuuvilla-sukkahousut

Lindex

Lindexin valikoimissa on luomupuuvillaisia (77% luomupuuvilla, 19% polyamidi, 4% elastaani) sukkahousuja, jotka on valmistettu Turkissa. Luomupuuvillasukkikset Lindexin verkkokaupassa (hinta: 9,95€).

Lindex / kierratetty polyamidi

 

Kestävyys ennen kaikkea

Nanso Groupiin kuuluvilla Norlynilla ja Voguella on tämän syksyn uutuustuotteina Norlyn Run Resist ja Vogue Run Resist, joihin käytetty lanka ehkäisee silmäpakojen syntymistä. Tämä pidentää tuotteen käyttöikää, mikä on varsin tärkeää mietittäessä tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutuksia.

Kestävien sukkahousujen ei pitäisi sinällään olla “uutuustuote”, sillä alkujaan DuPontin kehittelemät nailonsukkahousut kestivät todella hyvin, eivätkä hajonneet millään. Yrityksen johtajat tajusivat kuitenkin tehneensä virheen, sillä myyntiä ei saatu tarpeeksi naisten pärjätessä vain yksillä sukkahousuilla. Näin tuotantotiimi teki työtä käskettynä ja kehittivät huonompilaatuisemmat sukkahousut. Tästä suunnitellusta vanhenemisesta kerroin aiemmassa kirjoituksessa.

Toivottavasti tulevaisuudessa kauppojen sukkahousurivistöissä nähtäisiin enemmän ympäristöystävällisiä materiaaleja, mutta ennen kaikkea entistä enemmän sukkiksia, jotka eivät menisi rikki ei niin millään.

* Edit 14.11.2013: Tekokuiduissa on paljon negatiivisia ympäristövaikutuksia, mutta ne eivät välttämättä ole ollenkaan luonnonkuituja epäekologisempi vaihtoehto. Riippuu paljon tuotantoprosessista ja käyttötarkoituksesta, mikä kuitu ympäristön kannalta sopii mihinkin tuotteeseen. Lisää aiheesta: www.vihreatvaatteet.com/tekokuitu-vs-luonnonkuitu/

Jaa:

11 thoughts on “Ekologiset sukkahousut

 1. Hei!
  Kiitos, että otit aiemmin ehdottamani aiheen tarkasteluun täällä! Voisin kuitenkin kommentoida sen verran, että oman kokemukseni mukaan Lindexin kierrätysmateriaaliset sukkikset kulahtavat todella nopeasti. Myös luomupuuvillaisissa on toivomisen varaa laadussa. :( On tosi ikävää, ettei sukkiksia tahdo löytyä, itse kun käytän aina hameita tai mekkoja. Leggingsejä sentään löytyy jotakin. Voisikin vinkkailla kotimaisille vaatevalmistajille, että alkaisivat tuottaa ekologisia sukkiksia!
  H&M mainostaa myös tällaisia, jos nyt kyseisen firman ekologisuuteen luottaa: http://www.hm.com/fi/product/16511?article=16511-A

 2. Käyttökokemuksia Lindexin luomupuuvilla-sukkiksista: Ne ovat hyvänmalliset ja mukavat päällä, mutta valitettavasti paksuhko materiaali kului haaroista muutamien käyttökertojen jälkeen. Edelleen ihan käyttökelpoiset, mutteivät ihan priimakunnossa.

 3. Hei, kiitos kiinnostavasta ja ajankohtaisesta kirjoituksesta, sekä edellisille kommentoijille hyvistä lisähuomioista!

  Ikävä kyllä meistä useimmista ekologisuuden ja sosiaalisen vastuullisuuden lisäksi kulutuspäätöksiä säätelee myös raha, joten olisin toivonut blogitekstiin myös merkintöjä tuotteiden hinnoista (sekä vain nettikaupoista löytyvien kohdalla myös nettikaupasta tilaamisesta aiheutuvista kustannuksista, eli tuotteen lopullista hintaa kotiinkuljetuksineen). Jos tekstissä olisi ollut hintamerkinnät, tämä olisi jo jotakuinkin täydellinen kirjoitus tästä kiinnostavasta aiheesta!

  Kiitos joka tapauksessa asian esille nostamisesta, hyvistä vinkeistä ja uusien näkökulmien avaamisesta!

  1. Valitettavasti ihan kaikista tuotteista minulla ei ole hintatietoja, mutta tässä tiedossa olevat:
   Lindex, kierrätetty polyamidi, 5,95€
   Lindex, luomupuuvilla, 9,95€
   Peau Ethique, luomupuuvilla, 19,90€

 4. “Sukkahousut kun yleensä tehdään epäekologisista tekokuidusta”

  On väärin mainostaa tällaisilla nettisivuilla, että tekokuidut olisivat lähtökohtaisesti epäekologisia tai epäekologisempia kuin luonnonkuidut.

  Nämä seikat puhuvat tekokuitujen ekologisuuden puolesta verrattuna luonnonkuituihin:

  1) Tekokuitujen tuotanto ja käsittely kuluttavat vähemmän energiaa kuin luonnonkuitujen viljely / eläinten kasvatus ja kuituraaka-aineen muokkaaminen kuiduksi.

  2) Kasvikuitujen viljely ja eläinten (lampaiden kasvatus) aiheuttavat enemmän kemikaalipäästöjä ympäristöön lannoitteiden ja torjunta-aineiden muodossa

  3) Tekokuidut tarvitsevat vähemmän ympäristöärasittavia viimeistyskäsittelyitä kuin luonnonkuidut

  4) monet tekokuidut (esim. polyamidi) ovat kestävämpiä kuin luonnonkuidut ja käytössä pitkäikäisempiä

  Ja tekokuitujen haitat suhteessa luonnonkuituihin:

  1) eivät yleensä ole biohajoavia
  2) raaka-aineen jalostuksen välilliset haitat (öljyteollisuuden ympäristöhaitat)
  3) valmistamiseen käytetään kemiallisia yhdisteitä
  4) valmistus kuluttaa vettä ja energiaa

  Voidaan ehkä todeta, että lähtökohtaisesti luonnonkuidut eivät ole tekokuituja huonompia tai parempia. On väärin markkinoida mielikuvaa luonnonkuitujen paremmuudesta, kun niin ei aina todellisuudessa ole.

  Päivi Talvenmaa on kirjoittanut hyvän kirjan aiheesta, kannattaisi ehkä perehtyä hivenen tarkemmin.

  1. Kiitos kommenteista! Olen aivan samaa mieltä, etteivät tekokuidut missään nimessä ole lähtökohtaisesti epäekologisempia kuin luonnonkuidut. Tuo lause “Sukkahousut kun yleensä tehdään epäekologisista tekokuidusta” oli siinä mielessä harhaanjohtava, että tarkoitin sillä lähinnä sitä, että myös tekokuiduissa on paljon negatiivisia vaikutuksia (mutta niin on myös luonnonkuiduissa). Lisäsin tekstiin tarkentavan kommentin.

   Olen aiemmin kirjoittanut kyseisestä aiheesta:
   https://www.anniinanurmi.fi/tekokuitu-vs-luonnonkuitu/

 5. Lindexin nettikaupassa on tosiaan aikas huonot tiedot, mutta pakkauksista sentään löysin tuotantomaan.

  Tuotantomaa ei tosin kerro vielä mitään muuta kuin sen, missä sukkahousut kudotaan valmiiksi tuotteeksi. Selvitystyössäni en päässyt minkään tuotteen kohdalla lankaa pidemmälle, eli sain selville vain maan, missä materiaali kudotaan langaksi, en raakamateriaalin alkuperää.

  Villaisia versioita etsiessäni olisin toivonut löytäväni esimerkiksi luomuvillaa tai kierrätysvillaa, mutta valitettavasti tällaisia en bongannut.

  Villan tuotannossa on monia ekologisuuteen ja eettisyyteen liittyviä seikkoja, joista pitäisi tietää, ennenkuin sitä voi varmuudella pitää vastuullisena. Parempi vaihtoehto olisi luomuvillan lisäksi vaikkapa suomalainen villa, mutta kotimaisen villan karkeuden takia siitä tuskin tehdään sukkahousuja.

  Käytön kannalta villasukkiksilla toki on monia hyviä ominaisuuksia, mutta tuotannon suhteen ekovaihtoehtoja ei ainakaan mun silmiini osunut.

 6. Oo, todella kiinnostavaa! Oon huomannut, että sukkahousut valmistetaan monesti Euroopassa, vaikka saman liikkeen muut vaatteet tulevat Aasian halpamaista. Harmi, ettei Lindexin sivuilla kerrota tuotteiden valmistusmaita, helpottaisi asiointia. Sustainable choice -etiketti löytyy, mutta se ei ilmeisesti viittaa valmistusolosuhteisiin vaan pelkästään ympäristöasioihin. Pitänee vierailla liikkeessä. :)

  Sukkahousut on tosiaan melkoinen ympäristö- ja budjettihaitta, kun ne hajoavat jatkuvasti. Hienoa, jos Nanso panostaa kestävämpiin sukkiksiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.