Ekologiset ja eettiset alusvaatteet

Vaikka muut vaatteet löytyisi sujuvasti kirppikseltä, alusvaatteita sieltä harva haluaa ostaa. Näin ollen olisi kiva löytää alusvaatteille vihreämpiä vaihtoehtoja, ja onneksi jo joitain vaihtoehtoja on olemassa.

Suomesta en ole vielä löytänyt paljoa vihreitä alusvaatteita, mutta sukkia sen sijaan löytyy jo tavallisista marketeistakin.

Osa SIDOSTE-sukista, joita valmistetaan Suomessa, on tehty Reilun kaupan puuvillasta. Näitä Sidoste-sukkia myyvät mm. K-Citymarketit, Euromarketit ja Prismat. Myös toisella suomalaisella SUKKAMESTARIT-merkillä on valikoimissaan Reilun kaupan sukkia sekä miehille että naisille.

NANSO on kunnostautunut hyvin vihreydessä: Finnwear tuo markkinoille lokakuussa uusia Reilun kaupan puuvillasta valmistettuja sukkia. Nanso tarjoaa lisäksi miehille Black Horse -merkkisiä Reilun kaupan puuvillasta ja bambusta valmistettuja alushousuja. Toivottavasti jatkossa myös naisille!

Lisäksi kaupoista löytyy jo KS SOCKS-merkkisiä (joka myös kuuluu Nansoon) soijapavusta ja bambusta valmistettuja sukkia (ks. kuva yllä). Bambu kasvina on monella tapaa ekologinen ihan luonnostaan: Se kasvaa helposti ja nopeasti monenlaisessa maaperässä, eikä tarvitse kemikaaleja tai torjunta-aineita kasvaakseen. Mutta bambukuidun prosessointi langaksi ja siitä kankaaksi tehdään tavallisen viskoosin tapaan, joka on kaikkea muuta kuin ekologinen. Näin ollen bambua ei voida sanoa ekologiseksi. Myöskään soijapapua ei voi aivan varauksetta pitää ekologisena: laajamittainen soijapavun tuotanto tarvitsee paljon vettä ja lannoitteita, ja koska se on myös ruokakasvi, voi sen tekstiilikäyttö edesauttaa maailman ruokapulaa. Toisaalta soijaa voidaan käyttää synteettisten kuitujen tai kashmirin korvikkeena, joiden ympäristövaikutukset ovat soijaakin laajemmat.

LINDEXin valikoimista löytyy monia erilaisia luomupuuvillasta valmistettuja sukkia (lisäksi myös trikoopaitoja ja farkkuja), joilla on EKO Sustainable Textile -sertifikaatti.

Sokokselta löysin myös Sokoksen oman merkin, Actuellen, alushousuja, joiden pääraaka-aineena oli bambu.

Aiemmin olen postannut jo suomalaisesta Vitidesignista, jonka valikoimiin kuuluu myös luomupuuvillaisia alushousuja (kuvassa yllä).

________

Seuraavassa muutamia vihreitä alusvaatteita valmistavaa merkkiä ulkomailta:

ENAMORE myy nettikaupassaan naisellisia alusvaatteita, joiden materiaalina on käytetty mm. luomusilkkiä, bambua, soijaa ja luomupuuvillaa.

Ranskalainen alusvaatemerkki g=9.8 käyttää alusvaatteissaan Lenpur-kuitua, joka on valmistettu ekologisesti viljellyistä puista. Puiden lajiksi g=9.8 määrittelee männyn, Lenpurin valmistajien sivuilla taas mainitaan kuusi. Olkoon kumpi vaan, Lenpurilla on monia hyviä ominaisuuksia: se on pehmeydeltään kuin kashmiria, imukykyinen ja hengittävä, joten se sopii hyvin juuri alusvaatteiden materiaaliksi. Lisäksi Lenpur-kuidun valmistukseen ei tarvita paloja vettä, ja se on täysin biohajoava.

Aikaisemmin postasin jo merkistä nimeltä GreenKnickers, joka tekee alusvaatteita naisille ja miehille Reilun kaupan luomupuuvillasta, hampusta ja bambusta, sekä myös kierrätetystä materiaalista.

Brittiläisen CIEL-vaatemerkin valikoimista löytyy kauniita alusvaatteita, jotka on tehty luomupuuvillasta.

Myös PEOPLE TREE myy luomupuuvillaisia alusvaatteita.

AMERICAN APPARELilta löytyy joitain ekologisia trikootuotteita sekä alusvaatteita, jotka on tehty luomupuuvillasta, kuten kuvan hauskat miesten alkkarien malliset housut sekä naisille että miehille.

Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä PANTS TO POVERTY, jonka tavoitteena on löytää uusia, kestäviä ratkaisuja äärimmäisen köyhyyden poistamiseen. Kaikki alkoi Make Poverty History -liikkeestä, jonka aikaansaannoksia oli mm. massiivinen G8-hyväntekeväisyyskonsertti ja suuren suosion saanut valkoinen kuminauha, jota jopa 8miljoonaa ihmistä piti ranteessaan.

Juuri tuosta valkoisest rannekkeesta sai ideansa Pants to poverty, joka tekee Reilun kaupan luomupuuvillasta alushousuja, joiden tuotto menee itse kampanjaan eli köyhyyden poistamiseen ja parempien, eettisten olojen luomiseen. Kaikki alkoi yksistä alushousuista, mutta nyt valikoimissa löytyy jo monenmoisia alkkareita (ks. kuva yllä).

Jaa:

11 thoughts on “Ekologiset ja eettiset alusvaatteet

  1. Fly My Damsel on niin uusi reilun kaupan alusvaatemerkki, ettei sitä löytynyt tästä postauksesta. Kannattaa tutustua!

  2. No nyt täällä on se mitä niin toivoin! Kiitos tästä. Ihan mainiota kun voi vaan tulla tänne ja lukea, kun joku muu on tehnyt kaivelutyön.

  3. Voi, ihan unohdin Vitidesignin. Postasin merkistä jo aiemmin, mutta pitäähän se nyt lisätä alkkaripostaukseen! Sentään suomalaisia ekologisia alkkareita!

  4. Hei!

    Kiitos taas hyvästä postauksesta! Löysin blogisi vähän aikaa sitten ja sen jälkeen olen miettinyt tätä alusvaateasiaa – ja kas, jo kirjoitit siitä!

    Viti Design muuten tekee Suomessakin luomupuuvillaisia alushousuja: http://www.vitidesign.com. Niitä saa ostaa paitsi netistä myös muutamasta kaupasta Turusta. Ostin eilen yhdet Aura Street Market -tapahtumasta ja on muuten tosi mukavat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.