Ekologisia kankaita

Nykyään Suomessa on harmillisen vähän kankaita tarjolla ylipäätään, joten ei ihme, että ekologisten kankaiden tarjonta on sitäkin vähäisempää. Eurokankaassa käydessäni tosin huomasin, että yritys on ottanut valikoimiinsa joitain Reilun kaupan sisustuskankaita.

Seuraavassa muutama linkki, mistä voit löytää vihreitä kankaita:

MAAEMO

Maaemo - kankasnäytteitä

Suomalaisen Maaemon nettikaupasta löytyy monenlaisia luonnonmukaisesti tuotettuja kankaita, kuten laadukkaita neulosmateriaaleja. Nettikaupasta voit ostaa neljällä eurolla näytepalat kaikista Maaemon tarjoamista kankaista. Näytepalojen hinta hyvitetään seuraavasta seuraavan oston yhteydessä. Kankaiden lisäksi Maaemon nettikaupasta voi ostaa mm. myrkyttömiä kangasvärejä.

GREENFIBERS

Greenfibers - kankasnäytteitä

Greenfibers on Iso-Britanniassa toimiva yritys, joka myy ekologisia kankaita ilman minimejä. Tilasin Greenfibersiltä opinnäytetyötäni varten kankaita, ja kaupanteko onnistui hyvin. Yritykseltä voi halutessaan tilata ensin kangasnäytteitä, mikä helpottaa ostamista netin kautta. Greenfibersin nettisivuilta saa kankaiden lisäksi ostaa mm. lankoja, vaatteita ja ihonhoitotuotteita.

LOOP FABRIC

Loop Fabric - kankasnäytteitä

Tilasin kankaita myös Loop Fabricsiltä opinnäytetyötäni varten. Prosessi toimi Greenfibersin tavoin: sain ensin nähdä materiaalinäytteitä, jonka jälkeen tilasin haluamani kankaat.

Jotkin suomalaiset nettikaupat, joka ovat keskittyneet äitiys- ja lastentarvikkeisiin, tarjoavat myös bambu-, hamppu- ja luomukankaita, kuten Myllymuksut Oy.

Yhdysvalloista löytyy monia ekologisia kankaita myyviä nettipuoteja, kuten HempTraders ja NearSea Naturals, mutta ekologisempaa olisi ostaa kankaansa lähempää.

Tekstiilit ja ympäristö

Jos kaipaat lisätietoa tekstiilien ekologisuudesta,  hyvä perusteos on Päivi Talvenmaan Tekstiilit ja ympäristö -kirja. Kirjan voi tilata itselleen Finatexin sivuilta.

//

Edit 5.4.2012:

Muita ekologisia kankaita myyviä suomalaisia verkko- ja kivijalkakauppoja:

Organic A

Puhde-puoti

Linotte

Ekotin

Luonnon hedelmät

Jaa:

13 thoughts on “Ekologisia kankaita

 1. Hei!

  Onkohan mitään uutta tietoa näistä kaupoista? Maaemoa ei vaikuta enää olevan, eikä myöskään Loop Fabricia?

 2. Hei!

  Kiitoksia hyvästä sivustosta. Enempi samanhenkisiä tarvittaisiin. Mä olen kans etsiskellyt ekologisia kankaita tuotteisiini. On ollut todella vaikeaa löytää. Näillä sun sivuilla on hyviä vinkkejä.

 3. Sama mies, mutta en tiennyt onko sopivaa mainita nimeä täällä. OK, kiitos tiedosta.

  Hei mites tämä kangas housuiksi http://www.greenfibres.com/product/90/8149/fine-hemp—black.html ? Siinä kyllä mainitaan, että “perfect for trousers”, mutta tuosta kuvasta on hankala sanoa miltä se näyttää… Tahtoisin siis vähän pellavahousun oloiset ja vaimo lupasi tehdä. Tiedätkö / osaatko neuvoa avutonta? ;D Jostain perus Eurokankaasta on turha koittaa kysellä.

 4. Hei

  Radiosta kuulin eräästä suomalaisesta kuituhampun kasvattajasta, joka sai vankilatuomion huumausainerikoksesta vaikka hänen kasvinsa eivät ole lainkaan päihdyttäviä.

  Onkohan mitään tietoa saako hänen kasveistaan tehtyä kangasta ostettua mistään? Tai ehtikö ne edes käyttöön asti? Ihan kannatuksen vuoksi tahtoisin ostaa housukankaat.

  1. Kyseessä taitaa olla Timo Haara, joka viljeli hamppua ilmeisesti lähinnä lääkekäyttöön ja öljyksi. Kangasta tästä hampusta ei valitettavasti ole tehty.

 5. Hei, jäin miettimään tuon Lyocellin / Tencelin kohdalla, että eivätkös eykalyptuspuut kasvateta suurilla plantaaseilla, joihin on liitetty monenlaisia ongelmia. Kuidun koko tuotannon ympäristöystävällisyyttä ei varmaankaan tämän takia voi taata.

  Tässä pari kirjoitusta jotka löydin googlettamalla eykaliptysviljelmien ongelmista: http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/%C3%84lk%C3%A4%C3%A4-tulko-t%C3%A4nne/1934 ja
  http://hirvasnoro.blogspot.com/2006/05/miksi-suomi-sellu-haisee-etel.html

  1. Hei Sari,

   Hyvä pointti! Olet ihan oikeassa, että plantaasien ympäristöongelmat taitavat peitota eukolyptuksen nopeakasvuisuuden positiiviset puolet. Ja lisäksi riippuu paljon siitä, missä plantaasit sijaitsevat ja minkälaiset ovat työntekijoiden olot (harvoin hyvät).

   Kiitos myös linkeistä, täytyykin tutustua aiheeseen paremmin!

 6. Meillekin Karmashoppiin on tullut todella paljon kyselyjä kankaiden myyntiin otosta, mutta olemme (ainakin vielä) joutuneet vastaamaan kieltävästi, koska reilun kaupan vaatteiden valmistajamme esim. Intiassa haluavat työllistää mahdollisimman paljon paikallisia ihmisiä, eli vaikka esim. luomupuuvillaa olisi mahdollista meidänkin tuoda Suomeen sellaisenaan, halutaan vaatteet jalostaa eli painaa, leikata, ommella ja kirjailla loppuun saakka alkuperämaassa, jotta hyödyt jäisivät sinne. Ja tosiaan kankaita pitäisi tuoda isoja määriä ja toisaalta valikoimankin pitäisi olla todella monipuolinen eri käyttötarkoituksia varten. Mutta toivotaan että ekologisten kankaiden valikoima kasvaa pian Suomessakin!

 7. Loop Fabrics -yrityksen myyntistrategia on muuttunut, eivätkä he enää myy pieniä eriä: minimi on nykyään 2000m, eli AIKAS iso erä. Harmi..

 8. Kiitän,sain reilusti uutta tietoa…on ollut vaikeaa löytää somesta vihreitä vaatteita itselle ja perheelleni,kun sitten ajattelin,että teen itse..kankaita oli vielä vaikeampaa löytää:)
  mutta nyt aloitan selaamaan näitä linkkejä läpi:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.