Ekovaatteet kiven alla?

Mistä niitä ekovaatteita voi löytää? Ja mikä edes on ekovaate? Tätä selvitin yhdessä toimittaja Virpi Väisäsen kanssa uusimmassa Kuningaskuluttajassa (17.2.2011). Ohjelma katsottavissa YLE Areenalta.

Huonot valikoimat

Kaupoiksi, joista etsimme Kuningaskuluttajan toimittajalle ekovaatteita, valittiin isoimpia kauppaketjuja, kuten Sokos, Halonen, Stockmann, KappAhl, Citymarket, Prisma ja H&M. Valikoimat olivat aika kehnoja. Eniten löytyi luomupuuvillaisia trikoopaitoja ja muutaman farkut.

Kaikenkaikkiaan Suomen ekovaatetarjonta on viimeisen parin vuoden aikana parantunut huomattavasti, mutta tätä muutosta ei näe isoissa ketjuissa.

Sokoksen edustaja Lea Rankinen kertoi, ettei kysyntä ole ollut tarpeeksi suurta, jotta valikoimia olisi kannattanut kasvattaa. Ei ihme, ettei kauppa ole käynyt, jos Sokoksen ekovaatetarjonta pitää sisällään vain muutaman nuhjuisen trikootuotteen. Maailmalla kun olisi hienoja ekomerkkejä vaikka kuinka!

Laajin ekovaatetarjonta oli yllättäen H&M:llä, jolla oli juuri alkanut Sustainable style -kampanja. Malliston materiaaleina on luomupuuvillaa, kierrätettyä polyesteria, ylijäämäkankaita ja luomupellavaa. Hieno juttu, mutta tämäkin on vain ohimenevä kampanja, eikä koske H&M:n valikoimaa laajassa mittakaavassa.

Kuva: H&M

Tiedoissa puutteita

Toimittaja Virpi Väisänen olisi halunnut löytää mahdollisimman ympäristöystävälliset farkut, joissa ei ole haitallisia viimeistelyitä. Tämä osoittautui lähes mahdottomaksi selvittää, sillä mistään farkuista ei löytynyt tietoa viimeistelyistä. Myös tämä info pitäisi olla helposti saatavilla avoimessa tuotantoprosessissa.

Mikä olisi tarpeeksi suuri impulssi kuluttajilta, että yritykset ja myös viranomaiset ymmärtäisivät tuotannon avoimuuden tärkeyden kuluttajille? Jos ei muuta, liity ainakin Facebook-ryhmään Haluan tietää vaatteideni alkuperän!

Halpaa vai kallista?

Toimittaja päätyi valitsemaan omaksi ekovaatekokonaisuudekseen omat vanhat farkut, H&M:n halvan 50% luomupuuvillaa sisältävän T-paidan sekä Sokokselta kalliin neuleen. Tästä voi olla montaa mieltä: Onko H&M:n halppispaita ikinä ekologinen valinta? Maksaako kallis neule itsensä käyttöiässä takaisin? Olivatko nämä ylipäätään tarpeeksi ekologisia valintoja?

Kaiken kaikkiaan ekovaateostoksilla maltti ja järki on valttia. Mieluummin ostaa vähän ja harkitusti laadukasta kuin paljon huonoa. Kompromisseja täytyy ihan varmasti tehdä, ja tässä Väisäsen ostokset olivat hyvä esimerkki. Ekologinen voi olla monella tapaa!

Lue lisää vaatteen hinnasta kirjoituksesta Saako kalliilla hyvää ja halvalla huonoa? ja Uuden Mustan sivuilta Mistä viiden euron paidan hinta muodostuu?

Mitä etsiä?

Ekotuotteen valinnassa yhtä tärkeitä tekijöitä on niin tuotannon ympäristöystävällisyys kuin vaatteen laatukin. Jos tavallisista kaupoista ei löydy ekomateriaaleja, hyvä vaihtoehto on valita laadukas ja pitkäikäinen tuote, jota tulee käyttämään pitkään. Lue lisää aiheesta: Mikä tekee vaatteesta vihreän?

Mistä löytää?

Isojen ketjujen ekovaatevalikoimien olessa vielä vajavaisia, kannattaa kääntyä pienempien ekovaatekauppojen, verkkokauppojen ja tietenkin kirpparien puoleen.

Jaa:

5 thoughts on “Ekovaatteet kiven alla?

 1. Anna, kurkkaa http://www.gredelin.fi ja sieltä vaikka kohta “vaatemerkeistä” niin saat lisää tietoa Gredelinissä myytävien lastenvaatemerkkien ekologisuudesta. Esim. Serendipity ja Green Cotton ovat merkkejä joiden vaatteet valmistettu ekologisesti ja eettisesti!

 2. Itselleni luontoa säästävää toimintaa vieläkin tärkeämpää olisi saada tietää, ettei vaatteista irtoa elimistölle haitallista kemikaalia. Tällaisten vaatteiden tuotanto olisi mielestänä automaattisesti esim ‘luomupuuvillaa’, koska varmaahan se on, että myrkkyruiskutuksista jää materiaaleihin jäämiä. Tästä syystä en esim. ole innostunut kirppareita kiertelemään; niistä vaatteistahan voi löytyä vaikka mitä myrkkyjä, koskapa tuotetiedot puuttuvat täysin. Mitenhän on esim. Marimekon laita?? Toinen, mikä esim. HM:n ‘luomuvaatteissa’ haittaa, että ne on teetetty ihmisarvoa polkevilla palkoilla Kiinassa, Intiassa, Bangladeshissa, jne, eli ei iske! Maksaisin mielellään vähistä rahoistani kympin pari enempi, jos tietäisin, että sillä rahalla äidit muuallakin saisivat elantoa ja lapset koulutusta.
  t. EKOäiti

 3. Hyvä juttu oli Kuningaskuluttajassa. Tämä toivottavasti lisää painetta ekologisiin vaatteisiin myös suurten ketjujen parissa.
  Anniina, sinulla varmasti on tietoa mistä päin löytyy laajimmat ja laadukkaimmat ekovaateliikkeet Suomesta?
  Itse lähden huomenna “ekologisen bodyn jäljille”. Ajatuksena on, että haluan löytää lapselleni bodyn, joka on tehty mahdollisimman ekologisesti. Haastava tehtävä, mutta katsotaan mitä löytyy.

  1. Moi Anna,
   Laitoin tuohon jutun loppuun (vika lause) linkin niihin postauksiin, joita olen tehnyt suomalaisista ekokaupoista ja -verkkokaupoista. Voisin tehdä vielä uuden päivitetyn listauksen, kun ennätän!

   Onnea bodyn hankintaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.