Jo on kestävää!

Sunnuntain Hesaria lukiessani törmäsin Glorian mainokseen, jossa isoon ääneen julistetaan: “Luksus ja laatu – kestävää kehitystä!” Siis hetkonen, pakko kyseenalaistaa..

Minun mielikuva Gloria-lehden luksuksesta on sellaista yltäkylläistä luksusta, jota ei kestäväksi voi sanoa: koko ajan halutaan hienompaa, uudempaa ja kalliimpaa; kaikkea enemmän. Vaikkakin on ihan totta, että laadukas tuote on pitkäikäinen ja näin ollen ekologinen, ei se yksioikoisesti tee kaikesta laadukkaasta ekologista. Yhtälailla “luksus”-tuotteet on voitu tehdä epäeettisisissä olosuhteissa ympäristölle haitallisella tavalla. Ei kallis hinta tee tuotteesta kestävämpää.

Perinteinen öky-luksus on saanut rinnalleen aivan uudenlaisen luksuksen, nimittäin ekoluksuksen, josta jo aiemmin postasin. Ekoluksus nostaa eettiset ja ekologiset arvot tärkeimmiksi blingin ja ökyilyn sijaan. Mutta epäilen kovasti, että Gloria-lehden sivuilla esitellyt tuotteet olisivat tätä uutta kastia, tai ylipäätään lehden näkökulma olisi erityisen eko ja kestävän kehityksen mukainen. Vai olenko väärässä?

Ja mitä se kestävä kehitys, jota nykyään viljellään missä milloinkin, tarkalleen ottaen tarkoittaa?

KESTÄVÄ KEHITYS
Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa.

Ekologinen kestävyys eli ympäristön kestävä kehitys

Kehitys tulee olla tasapainossa luonnon kestokyvyn kanssa: biologinen monimuotoisuus ja ekosysteemien toimivuus tulee säilyttää.

Taloudellinen kestävyys
Taloudellinen kestävyys on tasapainoista kasvua, joka ei perustu pitkällä aikavälillä velkaantumiseen tai varantojen hävittämiseen. Kestävä talous on edellytys yhteiskunnan keskeisille toiminnoille.

Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys
Sosiaalisessa ja kulttuurisessa kestävyydessä keskeistä on taata hyvinvoinnin edellytysten siirtyminen sukupolvelta toiselle. Yhä jatkuva väestönkasvu, köyhyys, ruoka- ja terveydenhuolto, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä koulutuksen järjestäminen ovat maailmanlaajuisia sosiaalisen kestävyyden haasteita, joilla on merkittäviä vaikutuksia ekologiseen ja taloudelliseen kestävyyteen.

Lisää aiheesta: www.ymparisto.fi/kestavakehitys.

Jaa:

7 thoughts on “Jo on kestävää!

 1. Ihan totta. Lisäksi erilaisia ekologisia ja eettisiä luokituksia, sertifikaatteja yms. on niin tosi monta erilaista, että vähemmästäkin jo menee sekaisin.

  Toivottavasti tämä sivusto voi olla apuna edes hieman selvittämään, mitä ihmettä ne kaikki vihreät käsitteet tarkoittavat..

 2. Ihmisillä menee muutenkin sekaisin luomu, kestävä kulutus, maltillinen viljely ja vaikka mitä… eikä moinen gloriatempaus lainkaan avita asiaa.

  Olisvat edes siirtyneet kierrätyspaperiin, saa siitäkin ihan glamuuria versiota.

  =)

 3. Suurkiitos blogistasi! Löysin tämän vasta nyt, mutta jäin heti koukkuun. Miten olen pärjännyt ilman tätä!?

  Siis kiitoskiitoskiitoskiitos!

 4. Ihan totta, harmillisen usein mainokset ja muu informaatio niellään pureskelematta.

  Sehän olisi vallan mainiota, jos kyseinen lehti olisi oikeasti ottanut ohjenuorakseen kestävän kehityksen. Olisi vaan kiva kuulla hieman kattavampia perusteluita kuin mitä mainos meille välittää..

 5. Pahinta on, että moniin tuontyyppiset mainokset ja jutut uppoavat täydestä. Mutenkaan aikakauslehdissä ei monesti jakseta kaivella ekologisuus- ja eettisyysasioita sen pidemmälle, vaan jos jossain lukee “eko”, niin se on saman tien siinä, eettinen tuote löydetty.

 6. Joo kyllä mullekin tulee tuosta mainoksesta vaan mieleen että siinä on haluttu nyt hyödyntää vaan ajan henkeä lehden markkinoinnissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.