Joutsenmerkin kestokassin suunnittelukilpailu

Joutsenmerkki järjesti kaikille avoimen kestokassin suunnittelukilpailun, jossa haluttiin löytää uusia ideoita perinteisen kauppakassin tilalle. Tavoitteena oli suunnitella kassi, jossa yhdistyy ekologisuus ja design.

Kilpailun tuomaristoon kuului Seija Lukkala (Glope Hope), Maria Hirvi-Ijäs (Kuvataideakatemia), Jani Toivola (The Greendress) ja Kirsi Auranmaa (SFS-ympäristömerkintä). Kisa on nyt ratkennut ja voittajaksi valittiin minun suunnittelema kestokassi. Halusin suunnitella kassista ympäristöystävällisen ja käytännöllisen unohtamatta esteettisyyttä. Tällainen on suunnitteluni tulos:

Yksinkertainen ja toimiva muoto on tämän kestokassin ydin. Suorakaiteen muotoinen pussi yhdistetään yläkumista, jotka vahvikepalan kanssa muodostavat kantokahvan. Sirosta ulkomuodostaan huolimatta tämä kassi  vetää sisäänsä paljon tavaraa, reilusti enemmän kuin tavallinen kauppakassi.  Kassi kulkee  aina mukana laukussa, sillä sen saa kääräistyä pieneen tilaan.

MATERIAALIT

Suunnittelemani kestokassin materiaali on kierrätetty polyesteri, jota valmistetaan vanhoista kertakäyttömuovipulloista ja kierrätetystä kankaasta.  Materiaalissa on tekokuidun hyvät ominaisuudet: keveys, kestävyys ja helppohoitoisuus, mutta tämän materiaalin valmistamiseen ei ole tarvittu yhtään uusiutumattomia luonnonvaroja. Toisaalta, kassi voidaan valmistaa myös mistä tahansa vanhasta, kierrätetystä kankaasta, jota kaapin pohjalta tai varastoista löytyy.

Kantokahvassa on vahvikkeena pala kierrätettyä nahkaa, joka vahvistaa jo entisestään tukevaa kassia. Yksi kantokahva kahden  sijaan tekee painavienkin ostosten kantamisesta helppoa. Kassia voi kantaa niin kädessä kuin olallakin.

VALMISTUS

Koska kassi on tehty yhdestä suorakaiteen muotoisesta palasta, on se yksinkertainen myös toteuttaa. Lisäksi leikkuuvaiheessa syntyvä materiaalihukka pystymään tehokkaasti minimoimaan. Teollisesti tuotettuna kassi valmistettaisiin lähialueella hyödyntäen pienten ompelimoiden ammattitaitoa.

Sivusaumassa on kudottu Joutsenmerkki -saumamerkki,  josta kassin tunnistaa laadukkaaksi ja ympäristöystävälliseksi valinnaksi. Lisää Joutsenmerkistä: www.ympäristömerkki.fi.

EKOTEKO

Kauppakassin valinta ei ole suurin ympäristöteko, jonka kuluttaja voi tehdä. Suurempi merkitys on sillä, mitä kassiin kaupan hyllyiltä laittaa – tai on laittamatta. Kestokassi on kuitenkin myös symbolinen ele siitä, että miedän täytyy alkaa miettiä enemmän nykyisiä kulutustottumuksiamme. Lisää pohdintaa kauppakasseista aikaisemmassa postauksessani.

KUNNIAMAININNAT

Minun lisäkseni Joutsenmerkin edustajat palkitsivat kolme kilpailutyötä kunniamaininnalla. Kunniamaininnat sai Virve Nyyssönen työllä nimeltä “Kuurankukka”, Anu&Mia työllä “Cubio” ja Nelli Turunen työllä “Sukkula”. Nelli Turunen, joka tunnetaan myös Green Fashion Freak -blogin kirjoittajana, oli myös yleisöäänestyksen voittaja.

Lisää kilpailusta ja kaikkien osallistujien työt osoitteessa www.kestokassi.fi.

Jaa:

5 thoughts on “Joutsenmerkin kestokassin suunnittelukilpailu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.