K-citymarketin oma ekologinen mallisto: Doogood

Jopas jotakin, K-citymarket on juuri tuonut kauppoihin oman ekologisen mallistonsa. Tämä oli pakko käydä katsastamassa, eli ei muuta kuin ekaa kertaa vaateostoksille Citymarkettiin. Doogood-mallisto ei edes ollut hassumpi: naisille löytyi mm. luomupuuvillainen tunika, muutama erilainen pitkä T-paita, collegepaita ja kuosillinen T-paita (alakuvassa).

Näiden lisäksi tuotteita löytyi myös miehille ja lapsille. Kaikkien tuotteiden materiaali vaikutti laadukkaalta ja mallitkin olivat yksinkertaisuudessaan ihan mukiinmeneviä. Minun koriini päätyi mustat legginssit (eli pitkät kalsarit, mitä sitä hienostelemaan). Materiaaleina oli 95% luomupuuvilla, 5% elastaani, ja hintaa kertyi 19,95e.

Ruokakeskon lehdistötiedotteen mukaan doogood-mallisto, joka on K-citymarketin omien suunnittelijoiden Suomessa suunnittelema, ottaa ekologisuuden huomioon vaatteen koko tuotantoprosessin osalta. Vaatteet on valmistettu GOTS– luomutekstiilistandardin mukaisesti. Malliston valmistaja on IMO:n sertifioima yritys, ja työntekijöiden työolosuhteiden tulee täyttää ILO:n vaatimukset. Lehdistötiedotteessa mainitaan myös, että “mallisto on tuotettu lähialueilla”. Miksiköhän tarkempaa paikkaa ei ole sanottu? Tuotantopaikkaa ei ole mainittu myöskään tuotteessa tai sen riippulapussa. Lisäksi riippulapussa ei mainita ILO:ta, vaan sanotaan vain “Tuotannolle on asetettu eettiset kriteerit”. Ehkä hieman ympäripyöreää, mutta Doogood-tuote on varmasti paljon ekologisempi ja eettisempi valinta kuin suurten ketjujen keskiverto vaate.

Toinen merkki K-citymarketin ekoilusta on ExcelGreen-merkkiset vaatteet, joita löytyy kaupan valikoimista. Vaatteet ovat tehty kierrätetystä polyesteristä, eli käytetyistä muovisista virvoitusjuomapulloista. Taloussanomien artikkelissa kerrotaan, että myynnissä olevien hameiden ja housujen materiaali valmistetaan kankaaksi Taiwanissa, jossa pullot päätyisivät muuten kaatopaikalle. Vaatteet valmistetaan Puolassa, josta ne tuodaan Suomeen. Uusiolanka on saanut Taiwanin ympäristöministeriöltä Green Mark -ympäristösertifikaatin.

Taloussanomien keskustelupalstalla on käyty sanailua siitä, onko tämä järkevää: tuoda nyt Taiwanista asti materiaalia Puolaan ja sieltä vielä Suomeen. Miten tämä nyt olisi mitenkään ekologista? No, eihän se täysin ekologista olekaan, mutta verrattuna tavalliseen polyesterituotteeseen, on kierrätetyn polyesterin käyttö ekologisempaa. Polyesteri on eniten käytetty materiaali vaatteissa, joten on hyvä keksiä ekologisempia ratkaisuja sen tuotantoprosessiin. Vaatteet Citymarketiin sitäpaitsi tuodaan jokatapauksessa kaukaa (suuri osa vieläpä tehdään vaatteeksi asti kaukoidässä). Näin ollen kierrätetyn polyesterin valmistuksessa säästetty energia tekee näistä tuotteista ekologisempia, vaikkakin ne ovat tehty kaukana Suomesta.

Jaa:

4 thoughts on “K-citymarketin oma ekologinen mallisto: Doogood

  1. Itsekin olen ollut todella tyytyväinen DooGoodin lastenvaatteisiin, ovat olleet kestäviä ja pitäneet kuosinsa sekä värinsä hyvin kovassa käytössä. Usein luomupuuvillaiset vaatteet tahtovat ikävästi lörpsähtää käytön myötä.

  2. DooGoodin vaatteet olleet omia suosikeita tuolta alkuvuodesta kun ne löysin. Hyvä ja kestävä materiaali ja kivat, vaihtuvat mallit :)

  3. Näkisin, että ekologisempi maailma on mahdollista, jos kaikki tahot ovat siinä oikeasti ja tosissaan mukana: niin päättäjät, yritykset kuin kuluttajatkin.

    Eihän se helppoa ole, mutta en näkisi, etteikö ihan mahdotontakaan!

  4. Ekologisuus on ajatuksena hieno, mutta pääsääntöisesti ihmisten toimintaa kuitenkin ohjaa tuotteiden hinta (imo). Jos oikeasti haluttaisiin ekologista meininkiä, pitäisi päättäjien ohjastaa toimintaa.

    Toisaalta tämäkin on pieni askel parempaan, mutta nämä pienet askeleet ei taida riittää maailman pelastamiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.