Kierrätystä Suomesta vol.2

Suomesta löytyy jo aika paljon vaatemerkkejä, jotka tekevät vaatteita vanhoista, kierrätetyistä vaatteista. Seuraavassa muutama lisää:

MELKEI-vaatemerkki oli esillä Lahden OLO.MUOTO-08 -messuilla, jossa tutustuin siihen ensimmäistä kertaa. Hauskoja tuotteita!

MIRKA-merkiä suunnittelee Mirka Tuovinen, joka on mukana pyörittämässä kuopiolaista DAIGA DAIGA DUU -putiikkia, jossa myydään nuorten kuopiolaisten muotoilijoiden suunnittelemia tuotteita.

ILOMIELI pitää sisällään kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita ja asusteita.

Myös oululainen KIKS valmistaa vaatteita kierrätetyistä kankaista.

 

Helsingissä toimii DEFENDER-niminen “vaatelaboratorio ja myymälä”, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan kirppareiden ylijäämätekstiileistä. Defenderin yhteydessä järjestetään myös tuunaustyöpajoja, jonne kuka vaan voi mennä tuunaamaan vanhoista vaatteista uusia luomuksia.

Jaa:

4 thoughts on “Kierrätystä Suomesta vol.2

 1. Ihan totta, kulutuksen vähentäminen on välttämätöntä, jotta saavutettaisiin kestävämpi ja ekologisempi yhteiskunta.

  Olen miettinyt paljon, minkälainen vaate muodoltaan olisi ekologisin. Ensin olin sitä mieltä, että vaatteiden tulisi olla aivan “perusvaatteita”, jotta ne olisivat ekologisia. Mutta toisaalta: vaatteen pitää olla kuluttajalle mielenkiintoinen, persoonallinen ja rakas, jotta hän ei heti kyllästy siihen ja heitä menemään. Näin ollen ekologinen vaate ei välttämättä ole aivan “perus” vaan mieluumminkin persoonallinen. Tällainen voi jollekin olla pussihousut, toiselle jotain ihan muuta.

  Siitä ei mihinkään päästä, että ihmiset kaipaavat joskus uusia vaatteita ilmentämään persoonallisuuttaan. Kuitenkin se tahti, millä nykyään vaatteita ostetaan ja hylätään on ihan käsittämätön. Olen ehdottomasti nykyistä pikamuotia vastaan, koska se ei ole kestävä ei niin millään tapaa.

  Ekologisten ja eettisten vaatteiden pitäisi olla irrallaan pikamuodista, mutta silti en ole sitä vastaan, etteikö ne voisi seurata pidempikestoisia muodin virtauksia. Ennemminkin jokaisen pitäisi ostaa vaatteita, jotka itselle ovat mieleisiä (olivat “muodinmukaisia” tai eivät) ja joita varmasti tulee käyttämään pitkään ja hartaasti.

 2. Kiitos! Ja hyvä, minulta ei siis ole jäänyt ymmärtämättä mitään oleellista. Kun kysymys on vain muoti-ilmiöstä, voin henkilökohtaisella tasolla jättää moiset pussit ihan oman onnensa nojaan.

  Tosin hiukan harmittaa nuo ekologisena ja/tai eettisenä itseään mainostavat ja noin muodin mukaan menevät yritykset. Liian muodikkaat vaatteet harvoin tulee kulutettua ihan loppuun asti ja ne muodostuvat näin hiukan jo mallinsa puolesta epäekologisiksi ja/tai -eettisiksi, eikä sitä pelasta silloin enää mikään ekologinen tai eettinen materiaali. Loppupeleissä ympäristön kestävyyden huomioon ottavassa kulutuksessa kysymys on kuitenkin pyrkimyksestä kulutuksen vähentämiseen ja siihen ei kyllä muotivaatteilla kovin helposti päästä, vaikka materiaali sinänsä olisikin ekologista ja/tai eettistä.

 3. Hmm, jopa heitit visaisen.

  Ei pussihousuus sinällään ole mitenkään ekologista tai eettistä. Pussihousut (tai haaremihousut) taitavat olla nyt vaan pinnalla (niin ekoversioina kuin tavallisinakin), mikä lie siihen onkaan syy.

  Niin kuin kaikissa vaatteen muodoissa, malleissa, väreissä ja leikkauksissa, jokaisella on omat mieltymyksensä. Ei kaikkien tarvitsekaan pussihousuista välittää, kyllä ekologisia housuja löytyy moneen muuhunkin makuun.

  Omasta mielestäni pussihousut vaan on kovin hauskat ja kotihousuiksi mahtavat kaikessa lököisyydessään. Jos joskus saisi aikaiseksi, voisi sellaiset vaikka tekaista itselleen.

 4. Hei kun mulla ei ole tuota suunnittelukoulutusta sitten juuri nimeksikään, niin kysynpä viisaammalta. Miksi nykyään usein ekologiset ja eettiset vaatteet, varsinkin housut on tommosia kummia pussimalleja. Ei kai kukaan nyt oikeasti niin paljon pidä pussihousuista että käyttäisi useampia pussihousuja monen monta vuotta, niin että housut kuluisi puhki asti. Mun mielestä noi pussivaatteet ei ole kovin kivoja (olen ehkä epätietoinen maailman trendeistä ja kalkkeutunut), enkä siis oikein käsitä miksi niitä pidetään niin eettisinä ja ekologisina. Osaatko selittää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.