Kirjaston vihreät vaatteet

Espooseen on avattu 1.4.2009 uusi kirjasto, joka sijaitsee Entresse-kauppakeskuksessa. Entressen kirjasto on monikulttuurinen, värikäs ja täynnä tapahtumaa. Tilat ovat hienot ja hulppeat!

Uusien tilojen kunniaksi kirjaston väki halusi myös uudistaa työvaatteensa. Lähtökohtana oli ekologinen työvaate, jollaisen suunnittelin yhteistyössä kirjaston henkilökunnan kanssa. Ideoin liivin mallia ja materiaaleja, ja työntekijät antoivat ajatuksia liivien painatuksista.

Monikäyttöisyys ja pitkäikäisyys olivat tärkeimmät lähtökohdat. Työvaatteen tuli olla helppokäyttöinen, paljon pitoa ja pesua kestävä, monen makuun menevä ja tietysti uuteen kirjastoon sopiva. Mallin puolesta päädyin klassiseen liiviin, sillä se on muotonsa puolesta ajaton ja pienillä muutoksilla sopii sekä miehille että naisille.

Työliivin tuli olla myös materiaalinsa osalta ekologinen. Päällyskangas sisältää hamppua ja kierrätettyä polyesteria. Hamppu kasvaa luontaisesti ilman keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita, karussakin maaperässä. Kierrätetty polyesteri on valmistettu kertakäyttömuovipulloista, jolloin tuotantoon ei ole tarvittu lisää uusiutumattomia luonnonvaroja. Liivien vuorikangas on teollisuuden ylijäämäkankaita, ja napit haalittu kirppareilta ja varastojen kätköistä.

Myös valmistuksessa on otettu ekologisuus ja huomioon: Entressen työliivit on ommeltu ja painatettu Suomessa.

Jaa:

4 thoughts on “Kirjaston vihreät vaatteet

  1. Sehän se tavoite on, että ei olisi erikseen ekologista suunnittelua ja tavallista suunnittelua, vaan kaikki suunnittelu olisi kestävällä pohjalla!

  2. Hei, juu hienoa, että ekosuunnittelua tuli näin näkyvälle paikalle. Ja että siitä tulee pikkuhiljaa “normaalia suunnittelua”..?

  3. Vau! Onpa esimerkillistä toimintaa. Tyylikkäät liivit tuli. Mistä muuten saa tuollaista kierrätetystä polyesteristä ja hampusta tehtyä kangasta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.