Kurssi vastuullisesta vaateteollisuudesta LAMK:ssa

Pidin Lahden avoimessa ammattikorkeakoulussa (22.—23.3. ja 5.—6.4.2014) kahden viikonlopun mittaisen kurssin aiheesta “vaate- ja tekstiiliteollisuuden ekologiset ja eettiset kysymykset”. Olen jo muutamana aiempana vuonna pitänyt samantyyppisen kurssin Lahden Muotoiluinstituutin vaatesuunnittelun osastolla, mutta tänä vuonna kurssi oli avoimen AMK:n puolella.

Tällä kertaa kurssille pääsi osallistumaan siis ihan kuka vaan vastuullisista vaatteista kiinnostunut. Kurssilla olikin mukana niin opettajaa, opiskelijaa, tutkijaa, yrittäjää kuin suunnittelijaakin eri puolelta Suomea. Koska kahdenkymmenen osallistujan joukossa oli niin monen eri alan osaajaa, virisi kurssipäivien aikana paljon mielenkiintoisia keskusteluja. Oli hienoa nähdä, kuinka innostunut ja idearikas porukka olikaan kasassa!

Vaateteollisuuden vastuullisuus -kurssi

Kurssisisältö lyhykäisyydessään:

Käytännönläheinen johdatus vastuulliseen vaateteollisuuteen. Nykyinen vaateteollisuus on tilanteessa, jossa vaatteita tuotetaan yhä nopeammin, yhä halvemmalla ja yhä enemmän – mutta kenen kustannuksella? Opintojaksolla käydään läpi, mitä vaatteen ekologisuus ja eettisyys tarkoittaa, ja miten käytännössä voimme tehdä vastuullisempia valintoja.

Neljän päivän aikana käytiin läpi niin perusasioita siitä, mitä ekologinen ja eettinen vaateteollisuus tarkoittaa, mutta myös mm. ideoitiin uusia liiketoimintamalleja, mietittiin vaatteen hinnanmuodostusta, tutkittiin monen merkin vastuullisuutta ja pohdittiin käytönnön toimia, miten vaateteollisuutta saataisiin vastuullisemmille raiteille.