Lisää vihreitä kankaita: Pellava ja nokkonen

Pellava ja nokkonen ovat kuitukasveja, joilla on hyvin pitkät perinteet. Aikanaan näitä kahta kasvia on viljelty laajalti tekstiilikäyttöön, mutta teollisen vallankumouksen tuoma puuvilla syrjäytti nämä lähes kokonaan. Pellavalla ja nokkosella olisi kuitenkin hyvät eväät syrjäyttää huonomaineinen puuvilla paraatipaikaltaan.

PELLAVAN OMINAISUUDET

Pellava kasvaa helposti karussakin maaperässä, ja sitä voidaan viljellään laajalti eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa viljely onnistuisi, mutta tällä hetkellä se on hyvin vähäistä.

Pellava ei vaadi paljoa lannoitteita tai torjunta-aineita kasvaakseen, eikä tarvitse keinokastelua. Pellava kuitu on luja ja kestävä, mutta helposti rypistyvä. Rypistyvyytensä takia käytön energiankulutus voi nousta suureksi, koska se vaatii pesua ja paljon silitystä. Toisaalta, jos vaate suunnitellaan tavalla, joka antaa anteeksi rypistyvyyden, ei silitystä kaivata!

Pellava on luonnostaan rusehtava, joten vaaleiden ja kirkkaiden värien aikaansaamiseksi kuitu pitää valkaista. Ennen vanhaan pellava valkaistiin auringossa, mutta nykyisin valkaisu tehdään kemiallisesti ajan säästämiseksi.

NOKKOSEN OMINAISUUDET

Nokkoskangas on pellavan kaltainen, muttei rypisty yhtä helposti. Nokkosesta saa valmistettua lähes yhtä pehmeää kangasta kuin puuvillasta, mutta se on puuvillaa vahvempaa.

Nokkonen on monivuotinen kasvi, joten se vaatii vähemmän energiaa kuin puuvilla – tai jopa hamppu. Nokkonen ei tarvitse keinokastelua tai torjunta-aineita kasvaakseen. Lisäksi nokkonen voi viljellä köyhässäkin maaperässä, jopa Suomen olosuhteissa.

Kuituhampun tapaan pellava- ja nokkoskasveista voidaan kuituraaka-aineen lisäksi hyödyntää lähes kaikki muutkin osat. Näin ollen pellava ja nokkonen ovat paljon monikäyttöisempiä kuin esimerkiksi puuvilla.

PELLAVAN JA NOKKOSEN MUOKKAAMINEN KANKAAKSI

Aikaa ja energiaa vievä vaihe nokkosen ja pellavan muokkaamisessa kankaaksi on kasvin varren kuitujen irrottaminen puumaisesta ytimestä. Tätä prosessia kutsutaan rohkimiseksi. Ennen vanhaan tämä tehtiin luonnonvesissä liottamalla, mikä rehevöittää vesistöjä.

Nykyään on siirrytty eristettyihin altaisiin, jolloin kaikki käytetty vesi pystytään puhdistamaan. Mekaanista rohkintaa helpompi tapa irrottaa kuitu on käyttää apuna entsyymejä. Tämä säästää aikaa, ja oikein tehtynä on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto.

PELLAVA JA NOKKONEN VAATETEOLLISUUDESSA

Tällä hetkellä nokkosen käyttö vaatteissa on hyvin vähäistä, ja pellavankin hyödyntäminen rajoittuu vain pieneen kohderyhmään. Yksi esimerkki näiden kuitujen tehokkaasta käytöstä on suomalainen Sirinä-design, joka käyttää mallistonsa materiaaleina nokkosta, hamppua ja pellavaa. Yrityksen hamppu- ja nokkoskangas valmistetaan Nepalissa ja pellavakangas Latviassa.

Puuvilla syrjäytti pellavan, hampun ja nokkosen helpoutensa ja nopeutensa ansiosta, mutta ympäristö unohdettiin kokonaan. Nyt, kun vihdoin on herätty puuvillan viljelyn ympäristöongelmien laajuuteen, on korkea aika etsiä vaihtohtoisia materiaaleja. Toivottavasti jatkossa sekä pellavan että nokkosen käyttöominaisuuksia parannetaan ja kuiduksi muokkaamista helpotetaan, jotta niistä saadaan varteenotettavia kilpailijoita puuvillalle isossa mittakaavassa.

Monille pellavavaate tuo suoran mielleyhtymän hippimäisiin kaapuihin, joiden designarvo on pitkälti nolla. Mutta miksei pellavasta tai nokkosesta voisi luoda mitä hienompia ja mielenkiintoisia vaatteita? Näillä kahdella kuidulla on suuri potentiaali laittaa puuvillalle kampoihin ja vallata takaisin menetetty asema tekstiilikuituina.

Suomi olisi mitä mainioin paikka kasvattaa niin pellavaa kuin nokkosta. Ne molemmat kasvavat Suomen ilmastossa ja kestävät hieman karummankin maaston. Tällä hetkellä Suomesta ei tosin löydy tarvittavia laitteita kuitujen jatkojalostukseen, mutta ehkä vielä jonain päivänä Suomi on tunnettu ympäristöystävällisten tekstiilikuitujen kehittäjänä ja valmistajana?

Oikeasta sivupalkista löytyvä VIRHEÄT MATERIAALIT -sivu on täydennetty: nyt mukana myös pellava ja nokkonen.

Jaa:

One thought on “Lisää vihreitä kankaita: Pellava ja nokkonen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.