Lisää vihreitä kenkiä: Simple Shoes, El Naturalista, PO-ZU ja Lalesso

Yhdysvaltalainen Simple shoes pyrkii tekemään kengistään 100% ekologisia – askel askeleelta. Materiaaleina he käyttävät mm. luomupuuvillaa, luonnonkumia, hamppua, bambua, kierrätettyä muovia (jota saadaan virvoitusjuomapulloista) ja renkaan sisäkumeja. Tuotantonsa osalta yrityksellä on laaja eettinen ohjeisto “Ethical Supply Chain Guidelines”, joka koskee mm. työntekijöiden palkkoja, työaikoja, turvallisuutta ja työoloja. Lisäksi Simple shoes:n nettikaupassa kerrotaan yksityiskohtaisesti jokaisen kengän tuotetiedot.

El Naturalista on espanjalainen merkki, joka haluaa tuottaa kenkänsä mahdollisimman ekologisesti. El Naturalista mm. edistää luonnonmateriaalien ja kasvivärien käyttöä, kierrättää materiaaleja, maksaa tuottajille reilua palkkaa, edistää paikallista osaamista ja pyrkii tekemään tuotannostaan täysin läpinäkyvän.

El Naturalistan kenkiä saa ostaa Suomestakin monesta kenkäkaupasta, ja Helsingin Aleksi 13:sta löytyy jopa oma El Naturalista -shop. Lista kaikista jälleenmyyjistä löytyy El Naturalista verkkosivuilta. (Kiitos myös Tarzalle El Naturalista -vinkistä!)

Brittiläinen PO-ZU valmistaa kenkiä, jotka kaikessa tossumaisuudessaan ovat varsin hauskoja, ja taatusti mukavia jalassa. Kengät ovat lähes kokonaan biohajoavia, niissä ei käytetä haitallisia kemikaaleja tai liimoja ja materiaalit ovat luonnonmukaisesti tuotettu aina kun mahdollista. Kenkiä valmistetaan Intiassa ja Portugalissa, joissa kengäntekijöillä on hyvät työolosuhteet ja asianmukainen palkka.

 

Kenkien lisäksi PO-ZU on ajatellut ekologisuutta myös muilla osa-alueilla: Kengät on pakattu 100% biohajoaviin, kookoksesta tehtyihin pakkauksiin (yläkuvassa), joita voidaan käyttää siemenien kasvualustana. Lisäksi PO-ZU valmistaa kookoksesta kenkävoidetta, joka on niin kemikaaliton ja myrkytön, että sitä voi jopa syödä tai käyttää ihovoiteena.

Lalesso valmistaa vaatteiden lisäksi kenkiä, jotka The Bidii shoe makers -niminen ryhmä on tehnyt. Ryhmä koostuu Nairobin kolmanneksi isoimman slummin, Korokochon, asukkaista, jotka ovat tämän työn ansiosta saaneet paremmat elinolosuhteet. Näiden kenkien tarkoitus ei siis ole hyväntekeväisyys vaan työllistää paikallisia ihmisiä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Kenkien pohja on tehty kierrätetystä nahasta ja päällinen kierrätetystä khangasta, joka on perinteinen afrikkalainen kuosikangas, tai muista Lalesso-vaatteiden ylijäämistä.

Jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.