LOHAS vs. LOVOS

Kaikille ja kaikelle täytyy keksiä oma lokeronsa, niin myös ekoiluelämälle. Helsingin Sanomien(28.9.2008) artikelissa “Lohas on ekojuppi” kerrotaan ilmiöstä nimeltä LOHAS, joka on lyhenne sanoista lifestyle of health and sustainability.

Lohaseilla tarkoitetaan kuluttajaryhmää, joka on kiinnostunut ekologisesta elämästä ja terveellisistä elämäntavoista. Kuten Hesarin artikkelin otsikko viittaa, lohasit kuluttavat ihan entiseen malliinsa, mutta valitsevat hieman ekologisempia vaihtoehtoja. Uusimmassa EcoQueen-lehdessä (josta aiemmin postasin) kerrotaan lohaseista, eikä ihme, sillä kyseinen lehti on aika hyvä ilmentymä lohas-kuluttajasta: hyvä omatunto saadaan ostamalla.

Markkinatalous, erityisesti yhdysvalloissa, on jo vuosia sitten äkännyt lohas-segmentin mahdollisuudet: mikä vaan eko-alkuinen menee kaupaksi. Virallisilla LOHAS-verkkosivuilla kerrotaan Lohas-yritysten harjoittavan “vastuullista kapitalismia”. Onko sellaista olemassakaan?

Hieman järkevämmältä kuulostava uusi termi on LOVOS, joka on lyhenne sanoista Lifestyle of voluntary simplicity. Lovokset ovat kiinnostuneita lohasien tapaa ekologisesta elämästä ja terveellisistä elämäntavoista, mutta ovat samalla kriittisiä kulutuksen suhteen.

Jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.