Menikö nyt usko luomuun?
Eurooppalaiset vaateyritykset H&M, Tchibo ja C&A ovat ilmeisesti myyneet luomupuuvillatuotteita, joihin on sekoittunut geenimuunneltua puuvillaa.
Suuri haloo sai alkunsa tammikuun lopussa saksankielisen Financial Times Deutschland (FTD) -lehden artikkelista, jossa väitettiin, että 30% tutkitusta luomupuuvillasta sisälsi geenimuunneltua puuvillaa. Tässä tutkimuserässä sanottiin olevan mm. H&M:n Tchibon ja C&A:n käyttämää intialaista luomupuuvillaa.
Ilmeisesti luomupuuvillaa tutkinutta saksalaista Impetus-laboratiorion johtajaa Lothar Krusea oli siteerattu lehdessä yksioikoisesti. Kruse kertoo Ecotectile News:n haastattelussa sanoneensa Financial Times -lehdelle, että noin 30% näytteistä, joiden sanottiin olevan luomupuuvillaa, sisälsi jäämiä geenimuuntelusta, mutta suurinosa testatuista näytteistä oli epäilyksenalaisia jo entuudestaan. Näin ollen saatu tulos ei kerro totuutta luomuviljelyn tilasta. Lisäksi luomupuuvillasta löydetyt GMO:n jäämät olivat suurimmassa osassa näytteistä alle 2%. Testaus, johon Saksan Financial Times viittasi, oli tehty viimeisen viiden vuoden aikana.
Miten GM-puuvilla on sekoittunut luomuun?
Koska GM-siemeniä on käytetty laajalti (jopa 70% Intiassa viljellystä puuvillasta on peräisin GMO-siemenistä!), on pelloilla saattanut tapahtua ristiinpölytystä. Luomupuuvillapellot tulisi olla tarpeeksi suuren välimatkan päässä GM-puuvillapelloista, jotta saastumista ei tapahdu.
GM-puuvillan sekoittuminen luomupuuvillaan voi olla tapahtunut myös tuotantolaitoksissa, joissa puuvillaa prosessoidaan. Sekä luomupuuvillaa että GM-puuvillaa työstetään usein samoissa tehtaissa. Tuotantotilat tulee tosin pestä kunnolla, ennen kuin luomupuuvillaa voidaan käsitellä, mutta silti pieniä jäänteitä edellisestä erästä voi jäädä.
Sertifioitua luomua
Testattu luomupuuvilla oli Control Union- ja EcoCert-organisaatioiden sertifioimaa. Asia oli Intian viranomaisten tiedossa jo maaliskuussa 2009, jolloin Control Union ja EcoCert saivat sakot asian tiimoilta. Kyseisiä sertifiointitahoja kritisoitiin siitä, etteivät he olleet tarkkailleet intialaisten viljelijöiden kylvöä tarpeeksi tehokkaasti. Tästä viisastuneena sekä Control Union että EcoCert ovat lisänneet auditointien määrää.
Kuva: H&M
Laboratorio, joka testasi luomupuuvillaa, ei suoranaisesti testannut mainittujen yritysten ( H&M, Tchibo ja C&A) tuotteita, vaan kyseiset yritykset ovat käyttäneet Control Unionin ja EcoCertin sertifioimaa luomupuuvillaa, jota testattiin. Media on siis vetänyt mutkia suoriksi väittämällä H&M:n myyneen geenimuunneltua puuvillaa luomuna.
Pieniä jäänteitä GM-puuvillasta on saattanut olla mainittujen yritysten tuotteissa, mutta suoranaisesta petoksesta tuskin voidaan puhua. On totta, että edes näitä pieniä jäämiä ei saa olla, mutta median skandaalinhakuinen paisuttelu on tässäkin tapauksessa tainnut tehdä enemmän hallaa luomubisnekselle kuin moni arvaakaan.
On hyvä, että tämäkin virhe löydettiin ja asiaan puututaan, jotta vastaisuudessa tällaista ei tapahdu. Ennen kaikkea tämä on osoitus siitä, että vaateyritysten tulee toimia entistä läpinäkyvämmin ja heidän tulee olla tietoisia kaikista tuotannon osa-alueista.
Organic Exchange -organisaation ja sen yhteistyökumppaneiden vastineet Financial Times Deutschland -lehden artikkeliin löytyy Organic Echangen verkkosivuilta.