Tällä hetkellä vaatteen alkuperämaamerkinnät eivät ole pakollisia EU:n alueella. Tosin laki, joka tämän tiedon vaatii joka tuotteeseen, on luultavasti piakkoin tulossa. On hyvä, että tämä laki tulee, mutta samalla tuotteista pitäisi saada selville paljon muutakin.
Alkuperämaa kertoo vain yhden paikan, mutta todellisuudessa suurinosa vaatteista on kokoelma monen eri maan ja paikkakunnan tuotoksia. Kangas Intiasta, vetoketjut Kiinasta ja napit Bangladeshista, mutta ompelu tapahtuu Bulgariassa. Vaate on siis “Made in Bulgaria”. Helpompaahan tämä on tuotemerkille kuin kertoa koko tuotantoketju A:sta Ö:hön.
Kaupoista saattaa myös löytyy vaatteita, joiden tiedoissa lukee vain “Made in EU”. Tämä jos joku on turhan suurpiirteistä!
Eikä alkuperämaamerkintä kerro sanallakaan siitä, kuinka eettisissä oloissa vaate on vamistettu. Oli maa mikä tahansa, vaatteita voidaan valmistaa hyvin eettisesti tai täysin epäeettisesti. Ja juurikin siksi boikotti mitään tiettyä maata kohtaan ei ole ratkaisu.
Kysyin eräältä vaateliikkeen myyjältä paidan valmistusmaata. Hän vastasi iloisena, että “eihän sitä tarvitse ilmoittaa”. Jos ei ole pakko, mitään ei tehdä. Ihmeellistä, että tässä vaiheessa pohditaan vielä niinkin yksinkertaista asiaa kuin sitä, pitäisikö valmistajien kertoa valmistusmaa vai ei. Tällä hetkellä ajatusten pitäisi olla jo paljon syvemmissä pohdinnoissa vaatteen tuotantoketjun läpinäkyvyyden parantamisessa!