Marimekko sulkee kaksi tehdasta Suomessa

Marimekko ilmoitti juuri sulkevansa kaksi tehdastaan yt-neuvotteluiden lopputuloksena, kertoo Helsingin Sanomat. Kyseessä on ompelimo Kiteellä ja laukkutehdas Sulkavalla. Näin ollen jäljelle jää vain yksi oma tuotantolaitos, Helsingissä sijaitseva kangaspaino. Vielä yhtiö ei ole päättänyt, siirtyykö tuotanto ulkomaille vai jääkö se suomalaisille alihankkijoille.

marimekko

Kuva: Marimekko

Marimekko, kuten monet muutkin yritykset ovat ponniskelleet talousvaikeuksien kanssa: todella monella suomalaisilla vaateyrityksillä on meneillään yt-neuvottelut. Tosin kaikilla firmoilla ei sinällään ole ollut tappiollinen tulos vaan voitot ovat olleet pienempiä, mutta jo pelkästään tämä on saanut firmat kiristämään kukkaron nyörejään.

Marimekon talouslukuja pääsee katsomaan heidän nettisivuiltaan. Vuoden 2012 tilikauden tulos oli 1,1 miljoonaa, mutta toki verrattuna vuoden 2011 tulokseen (2,8 miljoonaa) on edellisvuosi kartuttanut vähemmän voittoja.

Enää todella harvalla suomalaisyrityksellä on tekstiilituotantoa Suomessa, sillä hintakilpailu ja kustannusten nousu on ajanut firman siirtämään tuotantonsa ulkomaille. Marimekolle tosin ilmeisesti jää edelleen tuotantoa Suomeen, muttei enää omien tuotantolaitosten kautta vaan alihankintana.

Vielä vuonna 2009 Marimekon Ihamuotila vakuutti Arvopaperin haastattelussa (13.08.2009), että kaikki kolme jäljellä olevaa tuotantopaikkaa säilyvät Suomessa. Myös silloin oli käynnissä YT-neuvottelut, joista artikkelissa kerrotaan: “Neuvotteluilla Marimekko haluaa myös taata sen, että tuotanto pysyy edelleen Suomessa. Ihamuotila vakuuttaakin, että kaikki kolme tuotantopaikkaa pysyvät pystyssä yt:stä huolimatta.”

Merimekko / Arvopaperi

Kuvakaappaus: Arvopaperi (julkaistu 13.08.2009)

Viime vuosien aikana Marimekko on selkeästi tehnyt uusia linjanvetoja: he ovat tehneet suuria satsauksia uusiin omiin myymälöihin varsinkin ulkomaille ja myös panosteneet uusiin tuotelinjoihin. Tosin Marimekon sivuilla kerrotaan edelleen, että kolme omaa tuotantolaitosta ovat yritykselle erittäin tärkeitä:

“Marimekolla on kolme omaa tuotantolaitosta, jotka kaikki sijaitsevat Suomessa: kangaspaino Helsingissä, ompelimo Kiteellä ja laukkutehdas Sulkavalla. Kannattavan oman valmistuksen ylläpitäminen Suomessa on Marimekolle merkittävä kilpailutekijä. Omalla tuotannolla on myös erittäin tärkeä rooli tuotekehityksessä.”

Harmillista, että yritys ei enää kokenut oman tuotannon säilyttämistä tärkeäksi tuotekehityksen kannalta. Yllämainitussa tekstissä tärkeäksi sanaksi taitaa nousta kannattavuus:Kannattavan oman valmistuksen ylläpitäminen Suomessa on Marimekolle merkittävä kilpailutekijä.” Ilmeisesti tehtaat eivät olleet enää kannattavia, joten niiden säilyttäminen ei enää ollut riittävän tärkeää.

Marimekko

Kuvakaappaus: Marimekon nettisivut 16.5.2013

Suomalainen vaatetuotanto on näinä päivinä pahoissa ongelmissa: suurinosa isommista tuotantopaikoista on lopettanut toimintansa yritysten siirtäessä tuotantoa ulkomaille. Ja vaikka tuotantoa haluaisikin pitää Suomessa, alkaa olla hankalaa löytää pidempää sarjaa tekeviä tehtaita. Tämän lisäksi tuotantohinnat nousevat vuosi vuodelta, joten helppoa ei ole tuottaa kohtuuhintaisia vaatteita kotimaassa. Pian myös katkeaa ammattitaidon ketju, jos vuosikymmenien tietotaito ja osaaminen tehdasvalmistuksesta ei jatku uusille sukupolville edellisten jäädessä eläkkeelle. Entä löytyykö edes nuorista suomalaisista enää uusia innokkaita työntekijöitä linjatyöhön?

//Edit 17.5.2013: Toisin kuin alunperin otsikossa kerrottiin, Marimekko ei välttämättä siirrä omien sulkeutuvien tehtaiden tuotantoa ulkomaille. Helsingin Sanomat kirjoittaa: “Marimekon mukaan valmistus ei välttämättä siirry ulkomaille, vaan se voi myös jäädä suomalaisille alihankkijoille.”

Jaa:

One thought on “Marimekko sulkee kaksi tehdasta Suomessa

  1. Varmasti löytyisi halukkaita nuoria linjatyöhön, jos sitä löytyisi. Valitettavasti se tarkoittaa monelle paikkakunnan vaihtoa..

    Valitettavaa on, että tällä hetkellä tuntuu ainoa mahdollisuus alalla olevan oma yritys, sillä ompelutyötä tarjoavia yrityksiä/tehtaita ei juurikaan löydy.

    Lisäksi palkkaus vaikuttaa asiaan, yritykset tahtovat maksimaalisen voiton ja ulkomailla ompelijat tekevät työtä halvemmalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.