Materiaaliopas

Materiaaliopas ei ole enää näkyvillä

Olen poistanut näkyvistä materiaalioppaan alasivut, jossa käsitellään eri tekstiilimateriaaleja yksitellen. Poiston syynä se, ettei opas ollut enää ajantasalla. Kannattaa kuitenkin tutustua allaolevaan tietoon siitä, mitä materiaalivalinnassa kannattaa ottaa huomioon vastuullisuusnäkökulmasta.

Lisäksi paljon tietoa materiaaleista löytyy kirjoittamastani Rakastan ja vihaan vaatteita -tietokirjasta!

Mikä on vastuullisin vaatemateriaali?

Haluaisin antaa kysymykseen yksinkertaisen vastauksen, mutta harmi kyllä sellaista ei ole. Ei ole olemassa yhtä ainoaa absoluuttisesti parasta materiaalia. Pelkästä raaka-aineesta voi vetää tiettyjä johtopäätöksiä, mutta materiaalien vastuullisuuden eli ekologisuuden ja eettisyyden vertailussa pitää ottaa huomioon paljon muutakin.

Materiaalin ekologisuudessa huomioitavaa?

  • Käyttötarkoitus: Materiaalin pitää toimia siinä tuotteessa, johon sitä käytetään, sillä muuten vaate ei palvele käyttötarkoitustaan eikä näin ollen ole pitkäikäinen. 
  • Laatu: Pelkkä tieto kuidusta tai sen tuotannon ekologisuudesta ei kerro materiaalin laadusta, sillä mistä vaan kuidusta voidaan valmistaa hyvälaatuinen tai huonolaatuinen kangas. Mikään ekomateriaali ei ole ekologinen, jollei se ole pitkäikäinen. Toisaalta taas laadukasta materiaalia, jonka tuotanto ei ole ekologinen, ei voi sanoa ekologiseksi valinnaksi.
  • Valmistus: Yhtä ja samaa kuitua voidaan kasvattaa tai valmistaa hyvin erilaisissa olosuhteissa – yhden tuotantoprosessi voi olla ympäristöystävällinen kun taas toisen luontoa tärvelevä. Jotta voi varmistua tietyn materiaalin ekologisuudesta, pitää tietää, miten se on valmistettu. 
  • Elinkaari: Parhaimmillaan ekologisuutta arvioitaessa otetaan huomioon materiaalin koko elinkaari eli raaka-aineen kasvatus/valmistus, prosessointi kankaaksi, viimeistelyt, käyttö, uusiokäyttö ja kierrätys. Todellisuudessa materiaalien vertailu kohdistuu usein vain johonkin edellämainituista.
  • Vaihtelevat vaikutukset: Yhden materiaalin suurin ympäristövaikutus on sen tuotannon suuri hiilijalanjälki, toisella taas on merkittävä vaikutus monimuotoisuuden heikkenemiseen ja kolmannen tuotanto saastuttaa vesistöjä. Ympäristövaikutukset ovat kaikissa tapauksissa merkittävät, mutta erilaiset, jolloin niiden keskinäinen vertailu ei ole mutkatonta. 
  • Ala kehittyy: Ne materiaalit, jotka ovat tällä hetkellä parhaita vaihtoehtoja, eivät välttämättä ole sitä enää viiden tai kymmenen vuoden päästä. Vaatealalla kehitetään koko ajan uusia, vastuullisempia materiaaleja, joten rima siihen, mitä voi sanoa ekologiseksi materiaaliksi, kasvaa vuosi vuodelta.

Materiaalin eettisyydessä huomioitavaa?

  • Eettisyyteen kuuluu sekä ihmisoikeuksien että eläinoikeuksien kunnioittaminen. 
  • Pelkkä tieto raaka-aineesta ei kerro, onko se tuotettu sosiaalisesti vastuullisella tavalla. 
  • Eläinoikeuksien näkökulmasta pelkkä materiaalitieto kertoo eläinoikeuksien toteutumisesta vain siinä tapauksessa, ettei eläinperäisiä raaka-aineita ole käytetty lainkaan.
  • Materiaalin ekologisuus ei ole tae sen eettisyydestä. Ympäristöystävällisiäkin materiaaleja on voitu tuottaa tavalla, joka ei kunnioita ihmis- tai eläinoikeuksia. 
  • Jotta materiaalin eettisyys sekä ihmis- että eläinoikeuksien osalta pystytään todentamaan, pitää vaatteen koko tuotantoketju olla läpinäkyvä ja vastuullisuus todennettavissa. 

Miten valita vastuullinen materiaali?

En kerro tätä kaikkea siksi, että haluaisin tehdä asioista monimutkaisempia tai hankalampia kuin ne ovat, vaan koska haluan lisätä ymmärrystä siitä, mitä kaikkea materiaalin vastuullisuuteen liittyy – jotta silmä harjaantuu näkemään viherpesun taakse. 

Vaikka asia on monisyinen, ei kannata silti heittää kirvestä kaivoon. Tärkein neuvoni onkin tehdä materiaalivalinta sen tiedon pohjalta, joka on tällä hetkellä saatavilla eli ottaa huomioon ne materiaalin vastuullisuuden osa-alueet, jotka ovat valinnan hetkellä mahdollisia ottaa huomioon. Vastuullisin materiaali on sellainen, joka on jo olemassa eli sen valmistamiseen ei ole tarvittu uusia luonnonvaroja, energiaa tai muita resursseja. Jos puhutaan uusista materiaaleista, parempia kuituvaihtoehtoja tällä hetkellä ovat esimerkiksi luomuhamppu, Tencel (lyocell) ja kierrätyspuuvilla. Materiaalivalinta on kuitenkin aina monen asian summa, eikä yksiselitteistä listausta parhaista valinnoista voi siis tehdä.

Tärkeää on huomioida se, ettei mikään materiaalivalinta ole vastuullinen, jollei kyseisestä materiaalista tehtyä vaatetta tarvitse.