Akryyli valmistetaan maaöljystä, joka on muodostunut maapallollemme miljoonien vuosien saatossa muinaisista eliöistä. Maaöljy on uusiutumaton luonnonvara, joka ei maadu. Öljynjalostus aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Akryylin tuotanto vaatii enemmän energiaa ja vettä kuin muiden tekokuitujen valmistus. Riippuvuus öljystä ja sen saannista on vahvasti sidoksissa maailmanpoliittisiin valtasuhteisiin.

Akryylista valmistettu vaate on useimmiten huonolaatuinen: se nyppyyntyy nopeasti, eikä säily siistinnäköisenä. Vaatteissa käytetään akryylia lähinnä sen takia, että raaka-aine on halpaa: esimerkiksi neuleita saadaan tuotettua halvemmalla, kun käytetään aidon villan sijaan akryylia.

Öljypohjaisista materiaaleista valmistetut vaatteet aiheuttavat ympäristöongelmia myös käytön aikana: pesussa niistä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Mitä valita?

Akryylista valmistettuja vaatteita kannattaa välttää tyystin. Jos valitset tekokuidun, valitse mikä vaan muu kuin akryyli. Esimerkiksi neuletuotteissa suosi mieluummin luonnonkuituja akryylin sijaan.

Jaa: