Kierrätetty polyamidi on tekokuitu, jota valmistetaan esimerkiksi teollisuuden lanka- ja kangasylijäämästä sekä kierrätetyistä kalaverkoista. Kierrättäminen ei heikennä tekokuidun laatua, vaan siitä saadaan uudenveroista materiaalia. Kierrätetyn polyamidin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita.

Kierrätetyn polyamidin käytöllä on samat käytönaikaiset ympäristöongelmat kuin uudella polyamidilla: pesussa niistä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Kun vaatteiden raaka-aineena käytetään kierrätettyä materiaaleja, joita ei ole alunperin tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihon kanssa, pitää varmistaa, että lopulliset tuotteet eivät sisällä ihmiselle haitallisia kemikaaleja. Sama pätee toki myös uusiin, ei-kierrätettyihin raaka-aineisiin.

Mitä valita?

Jos valitset tekokuidun, on kierrätetty polyamidi parempi vaihtoehto kuin uusi polyamidi. Tulevaisuudessa saamme luultavasti valikoimiimme myös materiaaleja, joilla on tekokuitujen hyvät käyttöominaisuudet, mutta raaka-aine on uusiutumattoman öljyn sijaan biohajoava.

Jaa: