Kierrätetty polyesteri on tekokuitu, jota valmistetaan esimerkiksi kierrätetyistä muovipulloista, teollisuuden lanka- ja kangasylijäämästä, vanhoista polyesterivaatteista tai merten muovijätteestä. Kierrätetyn polyesterin valmistaminen vähentää luonnonvarojen kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvita.

Kierrätetyn polyesterin käytöllä on samat käytönaikaiset ympäristöongelmat kuin uudella polyesterilla: pesussa siitä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Kun vaatteiden raaka-aineena käytetään kierrätettyä materiaaleja, joita ei ole alun perin tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihon kanssa, pitää varmistaa, että lopulliset tuotteet eivät sisällä ihmiselle haitallisia kemikaaleja. Sama pätee toki myös uusiin, ei-kierrätettyihin raaka-aineisiin.

Mitä valita?

Tällä hetkellä suurin osa myytävänä olevasta kierrätetystä polyesterista on raaka-aineeltaan kierrätettyjä muovipulloja, sillä se on tällä hetkellä helpoin ja laajamittaisimmin käytössä oleva tapa kierrättää polyesteria. Muovipullojen kierrättäminen on hyvä alku, mutta mieluummin pureuduttaisiin ongelman alkulähteeseen eli siihen, miten saadaan kertakäyttömuovipullojen käyttöä vähennettyä kokonaisuudessaan.

Jos valitset tekokuidun, on kierrätetty polyesteri parempi vaihtoehto kuin uusi polyesteri. Jos mahdollista, suosi mieluummin vanhoista vaatteista tai teollisuuden ylijäämästä valmistettua materiaalia muovipullojen sijaan.

Jaa: