Kierrätetyn puuvillan raaka-aineena käytetään esimekiksi teollisuuden ylijäämää (lanka- ja kangasjätettä) ja käytettyjä puuvillavaatteita. Suurinosa tällä hetkellä myynnissä olevista kierrätyspuuvillatuotteista on valmistettu teollisuuden ylijäämästä, sillä käytettyjen vaatteiden kierrätys ja prosessointi ei ole vielä kaupallisesti tehokkaalla tasolla.

Perinteisesti puuvilla kierrätetään mekaanisesti, jolloin repimisen ja kuiduttamisen johdosta kuitujen pituus lyhenee. Näin ollen vain tietynlaisesta, hyvälaatuisesta tekstiilijätteestä voidaan prosessoida mekaanisesti uutta sataprosenttisesti kierrätettyä kangasta. Kierrätetyn kuidun joukkoon voidaan lisätä myös uutta puuvillaa tai esimerkiksi kierrätettyä polyesteria vahvistamaan materiaalia.

Mekaanisen prosessoinnin rinnalle ollaan kehittämässä liuotusmenetelmiä, joissa kierrätetystä puuvillakuidusta saadaan viskoosinomaista materiaalia, mutta ympäristöystävällisemmällä valmistusprosessilla. Liuotusmenetelmällä valmistettu kierrätetty puuvilla säilyttää laatunsa mekaanista prosessia paremmin.

Kierrätetyn puuvillan valmistaminen vähentää merkittävästä luonnonvarojen ja veden kulutusta, sillä uutta raaka-ainetta ei tarvitse kasvattaa. Myös värjäyksessä tarvittavien kemikaalien määrää voidaan vähentää, sillä usein raaka-aine on jo valmiiksi värjätty.

Mitä valita?

Kierrätetty puuvilla on selkeästi ekologisempi vaihtoehto kuin tavallinen puuvilla. Kierrätetty puuvilla voi sisältää edelleen tavanomaisessa puuvillanviljelyssä käytettyjä haitallisia kemikaaleja, joten suosi kierrätettyä luomupuuvillaa, jos saatavilla.

Jaa: