Luomupuuvilla

Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, jotka ovat erittäin haitallisia ympäristölle, eläimille ja ihmisille. Luomupuuvillan kasvatuksessa ylläpidetään luonnon monimuotoisuutta ja maaperän hedelmällisyyttä.

Luomupuuvilla on perinteisesti viljeltyyn puuvillaan verrattuna turvallisempi valinta niin meille loppukäyttäjille kuin puuvillapelloilla tai materiaalin prosessoinnissa työskenteleville ihmisille, sillä viljelyssä ei käytetä terveydelle haitallisia kemikaaleja. Se on myös parempi valinta ympäröivälle luonnolle, vesistöille ja eläimille, koska perinteisessä viljelyssä käytetyt haitalliset lannoitteet ja torjunta-aineet eivät saastuta ympäristöä.

Luomupuuvillan viljely vaatii yhtälailla paljon vettä kuin perinteinenkin puuvilla. Tässä suhteessa luomupuuvilla on ongelmallinen kasvi, sillä keinokastelu vie elintärkeitä vesivarantoja pois käytöstä juomavetenä tai ruoankasvatuksessa. Pahimmillaan keinokastelu voi jopa muuttaa luonnon vesitasapainoa ja kuivattaa laajojakin alueita.

Useissa luomupuuvillasertifikaateissa on joitain kriteerejä myös viljelyn eettisyyden takaamiseksi, mutta luomupuuvilla itsessään ei takaa materiaalin eettisyyttä.

Mitä valita?

Luomupuuvilla on perinteistä puuvillaa parempi vaihtoehto. Tästä vielä askelta parempi on Reilun kaupan luomupuuvilla tai muun eettisen sertifikaatin omaava luomupuuvillamateriaali.

Puuvillan vaihtaminen luomuun ei vielä riitä ainoaksi ratkaisuksi vaatteiden materiaalien ekologisuuteen. Vielä parempi vaihtoehto onkin puuvillan sijaan suosia vaihtoehtoisia materiaaleja, joita on mm. hamppu, lyocell ja kierrätyskuidut.