Polyamidi (tunnetaan myös kauppanimellä Nylon) on tekokuitu, jonka raaka-aineena on uusiutumaton luonnonvara, maaöljy, joka ei maadu. Öljynjalostus aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Polyamidin tuotanto vaatii paljon energiaa – enemmän kuin polyesterin valmistus – ja kemikaaleja, mutta vähemmän vettä kuin luonnonkuitujen valmistus. Riippuvuus öljystä ja sen saannista on vahvasti sidoksissa maailmanpoliittisiin valtasuhteisiin.

Öljypohjaisista materiaaleista valmistetut vaatteet aiheuttavat ympäristöongelmia myös käytön aikana: pesussa niistä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Mitä valita?

Riippuen vaatteen käyttötarkoituksesta, joskus tekokuitu on luonnonkuitua pitkäikäisempi vaihtoehto (polyamidia käytetään paljon esimerkiksi sukkahousujen materiaalina). Jos valitset vaatteen materiaaliksi polyamidin, varmista sen laadukkuus. Uuden polyamidin sijaan suosi mieluummin kierrätettyä polyamidia.

Tulevaisuudessa saamme luultavasti valikoimiimme myös materiaaleja, joilla on tekokuitujen hyvät käyttöominaisuudet, mutta raaka-aine on uusiutumattoman öljyn sijaan biohajoava.

Jaa: