Tarhatut turkiseläimet elävät ja kuolevat vain turkkiensa tähden, eikä niistä hyödynnetä mitään muuta osaa. Ne elävät epäinhimillisissä oloissa, ahtaissa häkeissä, jolloin ne eivät pysty harjoittamaan lajillensa ominaista käyttäytymistä. Eläinten kasvatus vaatii paljon rehua, vettä ja energiaa. Turkistilojen fosfori- ja typpipäästöt rehevöittävät vesistöjä ja saattavat pilata jopa pohjavesiä. Suurin osa turkiseläimistä kasvatetaan halvan työvoiman maissa, kuten Kiinassa. Eläinten olojen ja ympäristöriskien valvominen näissä maissa on lähes olematonta. Turkistarhojen ylläpito, kuljetukset ja turkisten muokkaus vaativat paljon energiaa.

Turkis on biohajoava luonnonmateriaali, mutta viimeistelyiden jälkeen se ei maadu läheskään yhtä hyvin kuin käsittelemätön turkki. Nämä viimeistelyaineet ovat välttämättömiä, jotta turkki säilyttää ulkomuotonsa, värinsä ja kestävyytensä. Viimeistelyssä ja värjäyksessä käytetyt myrkylliset kemikaalit ja raskasmetallit ohjautuvat likavesien mukana ympäristöön, jos puhdistusjärjestelmät eivät ole riittäviä.

Mitä valita?

Turkis ei ole välttämätön tuote, joten varteenotettavana vaihtoehtona on olla käyttämättä turkistuotteita lainkaan. Jos valitset turkistuotteen, suosi biohajoavista materiaaleista valmistettua tekoturkista tai kierrätettyä turkista. Jos haluat valita aidon uuden turkiksen, vältä tarhattujen eläinten turkiksia ja valitse mieluummin villiturkis.

Jaa: