Mikä korvaa puuvillan?

Puuvillan hinta on noussut ennennäkemättömiin lukemiin, mistä kirjoitinkin jo aikaisemmin. Hinta ei näytä enää palaavaan entisiin lukemiin, joten nyt yritykset etsivät kuumeisesti vaihtoehtoisia materiaaleja.

Hyvä niin, sillä puuvilla on yksi pahimmista viljelykasveista ympäristönäkökulmasta. Vaikka raha onkin ympäristöä suurempana motivoijana etsiä korvaavia materiaaleja, on muutos kuitenkin toivottua.

Suomalaista viskoosia

Kauppalehti kirjoittaa tänään (pe 20.5.2011) artikkelissaan, että suomalainen Avilon on kehittänyt tavan, jolla tavallisesta paperisellusta voidaan jalostaa tekstiilikäyttöön sopivaa viskoosia. Tämä antaa toivoa siitä, että vielä joskus voidaan saada suomalaisesta raaka-aineesta Suomessa valmistettua viskoosia.

Hamppu ja nokkonen

Sellusta valmistettavan viskoosin lisäksi muita potentiaalisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi hamppu ja nokkonen. Molempia voidaan viljellä Suomessa ja molemmista voidaan valmistaa vaatteisiin soveltuvia kankaita.

Ongelmana tässä on se, että investoinnit koneisiin, joilla hamppukuitua tai nokkosta voidaan prosessoida kankaaksi, ovat erittäin kalliita. Tuotantomäärien täytyisi olla hyvin suuria, ennen kuin näiden kuitujen jalostus kankaaksi olisi kannattavaa.

Tosin eteenpäin ollaan menossa: tänä vuonna on lanseerattu Hampusta hyötyä -projekti, jonka tarkoituksena on kehittää öljy- ja kuituhampusta uutta elinkeinoa Suomen maaseudulle. Aiheesta lisää täältä.

Monimuotoista viljelyä

Tavanomaisesti viljeltyä puuvillaa parempi vaihtoehto on tietenkin luomupuuvilla, mutta ei sekään ole ratkaisu kaikkeen. Tärkeintä olisi kehittää monia vaihtoehtoja puuvillan rinnalle – oli se sitten viskoosi, hamppu, nokkonen tai joku ihan muu.

Toivottavasti löydetään teolliseen tuotantoon sopivia raaka-aineita, joiden tuotanto pysyy kohtuullisissa hinnoissa ja tuotannon ympäristövaikutukset olisivat mahdollisimman pienet.

Vähemmän on enemmän

Yksi syy, miksi puuvillan hinta on noussut, on sen kasvanut kysyntä: vaatteita kun tuotetaan yhä enemmän ja yhä nopeammalla tahdilla. Tottakai tulee löytää ekologisempia vaihtoehtoja puuvillalle, mutta toinen asia, mihin olisi tässä kohtaa hyvä paneutua, on se, voisiko tuotantoa ylipäätään vähentää? Tehtäisiin vähemmän ja laadukkaampaa, jolloin puuvillaakaan ei tarvita niin paljon.