Miten vanha vaate kierrätetään?

Hukumme vaatejätteeseen. Enää vanhoja vaatteita ei saa päätyä kaatopaikalle, mutta minne ne sitten voi laittaa?

Vähennä kulutusta

Vähennä jätteen määrää, älä vain tehosta kierrätystä. Tehokkain tapa vähentää kierrätykseen menevien vaatteiden lukumäärää, on vähentää turhaa kulutusta.

Osta siis uutta vain tarpeeseen ja panosta laatuun. Hyvälaatuinen vaate säilyy käytössä pidempään, ja sen materiaalia on helpompi hyödyntää myös kierrätyksessä.

Korjaa rikkinäinen

Jos vaate menee rikki, korjaa se tai vie ompelijalle korjattavaksi. Näin voit pidentää vaatteen elinikää. On aina parempi saada vanha uudelleen käyttöön kuin hankkia uusi.

Ehjä kirpputorille

Jos haluat eroon käyttökelpoisesta, ehjästä vaatteesta, myy se kirpparilla, anna kaverille tai lahjoita (esim. SPR:n Kontti, Pelastusarmeija tai UFF).

Tämän hetken suurimpana ongelmana vaatteiden kierrätyksessä on niiden huono laatu. Kirpputorit täyttyvät tuotteista, joita kukaan ei osta. Hyväntekeväisyysjärjestöjen saamista lahjoitusvaatteista suurin osa on niin huonoa, ettei niitä voi myydä eteenpäin, eikä antaa lahjoituksena apua tarvitseville.

Materiaali uusiokäyttöön

Vaikka vaate ei sellaisenaan enää toimisi käytössä, voi sen materiaalia käyttää hyödyksi uuden vaatteen valmistuksessa, jos suinkin se on laadultaan tarpeeksi hyvää. Hyviä esimerkkejä tästä on mm. denim ja nahka, jotka kestävät aikaa. Moni vaateyritys käyttää myös teollisuuden ylijäämäkankaita, leikkuujätettä ja pakkojen päitä uusien vaatteiden materiaalina.

Käyttökelvoton kierrätyspisteeseen

Jos haluat eroon rikkinäisestä, huonokuntoisesta vaatteesta, jota ei voi enää käyttää, korjata tai tuunata, vie se vaatteiden kierrätyspisteeseen, jotka ottavat vastaan myös rikkinäisiä vaatteita. Tällaisia kierrätyspisteitä ovat esimerkiksi vaateketjujen (kuten H&M, Lindex tai KappAhl) omat takaisinottopisteet tai Recci-kierrätyspisteet Rinki-ekopisteissä.

Tässä positiivista on se, että näin saadaan rakennettua verkostoa, jonka kautta vaatteita saadaan tehokkaammin kiertoon. Negatiivisena puolena näennäinen vastuullisuusteko: Saamme hyvän omantunnon laittaessamme vanhat vaatteet kiertoon, vaikka päämotiivina usealle ketjulle lienee myynnin turvaaminen, sillä tuodessa vaatteita kierrätettäväksi, saa alennuksen seuraavasta ostoksesta.

Vaateketjujen kierrätyspisteistä vaatteet kulkeutuvat pääasiassa ulkomaisille tekstiilinkierrätysyrityksille: Käyttökelpoiset vaatteet myydään uudelleenkäytettäväksi, usein kehitysmaihin. Rikkinäiset vaatteet rouhitaan esimerkiksi teollisuuteen eristeeksi, öljynimeytysmatoiksi, puutarhan kasvualustoiksi tai askarteluhuovaksi. Osa jätteestä poltetaan energiaksi.

Pidemmän tähtäimen tavoitteena on hyödyntää vanhoja vaatteita uuden kankaan raaka-aineena. Tällä hetkellä vasta murto-osa päätyy tähän tarkoitukseen, sillä meillä ei vielä ole kustannustehokkaita tapoja ja oikeanlaista teknologiaa lajitella ja prosessoida vanhoja vaatteita ja niiden eri materiaaleja.

Käyttökelvoton energiaksi

Käyttökelvottoman, rikkinäisen vaatteen voi laittaa myös joko energia- tai sekajätteeseen (riippuen kuntasi jätteenlajittelusta), josta se päätyy poltettavaksi energiaksi.

Tekstiilin polttaminen sähköksi tai uusiolämmöksi ei ole resurssitehokkain tapa hyödyntää jäte, joten tämä on vain väliaikainen ratkaisu jäteongelmaan. Lajitteluohjeet vaihtelevat kunnittain, joten tarkista tarkemmat ohjeet kotipaikkakuntasi jätehuollosta.

Artikkeli on julkaistu myös Vihreät vaatteet -oppaassa.