Muodin huipulle vihreilee

Muodin Huipulle (Project runway) on yhdysvaltalainen reality-sarja, jossa joukko vaatesuunnittelijoita kisaa viikottaisissa tehtävissä kisan voitosta. Tämän viikon jaksossa tehtävänä oli valmistaa ekomekko cocktailitilaisuuksia varten.

Kilpailijoiden tuli valmistaa cocktailmekko käyttäen ympäristöystävällisiä kankaita, jokaisen oma malli asiakkaanaan. Tämän kerran haasteeseen liittyi, että mallit kävivät itse ostamassa mekon kankaat. Luvassa oli siis suurta hulinaa ja juoksentelua kangaskaupassa. Heille kyllä näytettiin, miltä hyllyltä ekologisia kankaita löytää, mutta sen syvällisempi tarkastelu jäi uupumaan. Mielenkiintoisempaa olisi ollut vaatesuunnittelijoiden itse valita kankaat ja yhtenä arvostelukriteerinä olisi ollut onnistunut ekologinen materiaalivalinta.

Nyt ekologisuus jäi ohjelmassa vain muutamaan vaatesuunnittelijan kommenttiin, kuten:

“Luomukangas on luonnonmateriaalia, kuten bambua ja hamppua”.

– Ok, bambu ja hamppu ovat ekologisia, mutta ei VAIN luonnonmateriaalit ole ympäristöystävällisiä. Tämä on yleisin väite, jota ekologisista kangaista puhuttaessa kuulee. “Luonnonmateriaali = ympäristöystävällinen materiaali” ei läheskään aina pidä paikkaansa. Kaukana siitä! Riippuu paljon käyttötarkoituksesta, mikä materiaali kannattaa valita. Tekokuitukin voi olla ekologinen. Lisää aiheesta Tekokuitu on ekokuitu -postauksesta.

“On inhottavaa, miten paljon väriaineita joutuu vesistöihin.”

– Tämä on ihan totta. Kankaiden väriaineita, viimeistelyaineita ja muita kemikaaleja kulkeutuu vesistöihin saastuttaen pahasti ympäristöä. Monessakaan tehtaassa esim. Kiinassa tai Intiassa jätevesien puhdistus ei ole lainkaan riittävää.

Yhtenä tuomarina oli näyttelijä ja ympäristöaktivisti Natalia Portman. Jakson kuvausten aikaan Portman oli juuri käynnistänyt vegaanikenkämalliston nimeltä Te Casan. Valitettavasti Te Casan joutui lopettamaan toimintansa viime vuoden lopulla. Harmi. Luultavasti konkurssin syynä oli Yhdysvaltain talouden tilanne, mene ja tiedä.

Portman kertoi suunnittelijoille, että oli hienoa, kun ohjelmassa tehtiin ekomuotia: “Vihreä muoti on sukupolvemme haaste.” Tämä on toden totta näin: vanhalla kaavalla emme voi enää kauaa jatkaa. Mutta on harmi, että tässäkin ohjelmassa vihreys sivuutettiin vain materiaalivalinnoilla (ja nekin hyvin pintapuolisesti). Paljon mielenkiintoisempaa olisi ollut, että tehtäväksi olisi annettu valmistaa myös suunnittelun ja designin puolesta ekologinen vaate.

Muodin huipulle -ohjelma on nähtävissä Subin netti-TV:stä.

Kuvat: Bravo TV
Jaa:

4 thoughts on “Muodin huipulle vihreilee

 1. Moi Noora,

  Kiitos kommentista. Moni sama dilemma pätee niin vaatesuunnitteluun kuin pakkaussuunnitteluunkin – tai ylipäätään muotoiluun. Niin moni asia pitää ottaa huomioon!

  Monesti mutkia suoristetaan liikaa ja yhden asian ekologisuus tekee hallaa muulle kokonaisuudelle. Nimenomaan, kultainen keskitie kaikessa!

 2. Moi,

  Tuo on niin totta – eli että ekologisuus on tulevaisuuden haaste suunnittelijoille. Itse olen törmännyt asiaan lähinnä pakkaussuunnittelun näkökulmasta, mutta sielläkin pätee sama materiaalidilemma. Ensinnäkin käydään köydenvetoa siitä, onko ekologisempaa käyttää esim. kartonki-, muovi-, vai metallipakkauksia ja että ekologista on jos materiaalin paksuutta ja \"laatua\" vähennetään. Sitten toisaalta, kun pakataan jokin tuote ohueen ekopahviin ja pakkaus hajoaa matkalla, niin tulee esim. ruokajätettä tai muuta tavarajätettä, niin ei sekään ole ekologista. Pitäisi siislöytää tapauskophtainen kultainen keskitie. Jotta, voi suunnitella tuotteelle toimivan pakkauksen, niin suunnitelijan täytyy ottaa jo alkuun huomioon todella monta asiaa esim: käyttö (tuotteen + pakkauksen ymmärtäminen), tuotanto, kuljetus, säilyvyys, materiaalivalinnat näihin nähden ja pakkausrakenteen yksinkertaisuus…muutama mainitakseni. Sama varmasti pätee ekologisen vaatteensuunnitteluun jossain määrin. Haastenahan tämä on mielenkiintoinen meille kaikille suunnittelijoille…

  Ohessa yksi mielenkiintoinen linkki yritykseen, joka tuottaa ekosuunnittelupalveluita toisille yrityksille:
  http://www.econcept.org/index.php?lang=en

  Tv.Noora

 3. Taisi olla Muodin huipulle -ohjelmassakin joskus jakso, jossa vaate piti luoda kierrätysmateriaaleista. Isossa teollisuushallissa oli röykkiöittäin paperia, muovia yms., josta piti haalia tarpeet asuun. Tällaisia enemmän!

 4. Kyseinen sarja on hömppäsuosikkini. “Ekologisuus” oli tosiaan pintapuolista kyseisessä jaksossa. Muistaakseni aikoinaan Tommy Hilfigerin luotsaamassa suunnittelijaohjelmassa oli haaste, jossa vaatteen materiaalit piti etsiä roskalavalta. Se on todellista ekomuotia. Kilpailijat tietenkin huusivat hyyyyi!, eikä ekologista puolta juuri huomioitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.