Muovikassi vai kangaskassi?

Kaupan kassoilla riittää valinnanvaraa, minkälaiseen kassiin sitä ostoksensa laittaa: valitako muovikassi, paperikassi, maatuva kassi vai kangaskassi?

Suomen ympäristökeskus on pureutunut tähän ongelmaan ja tehnyt tutkimuksen nimeltä Ostoskassien ilmastovaikutusten vähentäminen. Hankkeen tavoitteena oli koota tietoa Suomessa yleisimmin käytettyjen kassien, joilla kannetaan päivittäistavaroita, ilmastonmuutosvaikutuksista ja tutkia niiden elinkaaria. Vertailtavina oli perinteinen muovikassi, kierrätysmateriaalista valmistettu muovikassi, paperikassi, biohajoavasta muovista valmistettu ostoskassi sekä kangaskassi.

Mitään täysin yksiselitteistä tulosta ei tämäkään tutkimus pysty antamaan, sillä tulokseen vaikuttaa hyvin moni tekijä: esimerkiksi jos kuluttaja lajittelee ostamansa kassin väärin, sen muutoin pienet ympäristövaikutukset voivat moninkertaistua.

Yksinkertaistettuna tutkimuksessa parhaiten pärjäsi kierrätysmuovista valmistettu muovikassi, ja huonoiten taas biohajoava kassi. Toisin kuin yleisesti luullaan, kaikki kauppojen kassoilla myytävät biohajoavat kassit eivät sovi kompostointiin, sillä niissä on käytetty myös öljyä. Nämäkin öljyä ja maissitärkkelystä sisältävät kassit maatuvat, mutta eri olosuhteissa kuin normaali biojäte.

Usein kangaskassia pidetään ekologisimpana vaihtoehtona, mutta onko sittenkään näin? Tutkimuksen mukaan kangaskassia pitäisi käyttää keskimäärin 53 kertaa, jotta se olisi ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin tavallisten muovikassien jatkuva käyttö. Suurin ongelma kangaskasseissa on vesi: yhteen puuvillakiloon menee jopa 20 000 litraa vettä. Tutkimuksessa vertailtavana oli perinteinen puuvillakassi, mutta luomupuuvillasta valmistettu kassi pärjäisi vertailussa paremmin. Muutamalla hyvälaatuisella kangaskassilla – olivat ne sitten perinteistä puuvilla tai luomua – pärjää vuodesta toiseen, sillä ne kestävät varmasti kauemmin kuin tuon 53 kerta.

Mitenköhän hyvin pärjäisivät nämä kuvan ekokassit? Löytyykö isojen fonttien takaa ympäristöystävällinen tuote?

Kuluttaja-lehti (numero 1/2009) otsikoi aiheeseen liittyvän jutun näin: Ekoteko – Pakkaa ostoksen muovikassiin. Tämä otsikointi oli jokseenkin harhaanjohtavaa, sillä vaikka muovipussi ei ollutkaan vertailun huonoin, ei sitä ekoteoksi silti voi sanoa. Lisäksi, vertailussa parhaiten sijoittui kierrätysmuovista valmistettu kassi, ei normaali muovikassi.

Joissain maissa muovikassien käyttö on kielletty kokonaan, mutta suurinpana syynä ei ole kassin ilmastovaikutukset, vaan kierrätys. Toisin sanoen se, että muovikasseja EI ole kierrätetty. Kaduille heitetyt muovikassit tukkivat katujen viemäreitä, sekä mereen ajautuneet kassit muodostavat jätelauttoja, joihin mereneliöt voivat tukehtua.

Mutta miten sitä osaa tehdä ekologisia valintoja, jos kauppakassinkin ostaminen on näin vaikeaa?

Kauppakassin valinta ei ole suurin ympäristöteko, jonka voi kaupassa tehdä. Tärkeämpi valinta on se, mitä kauppakassiin ylipäätään laitat – tai olet laittamatta. Kulutuksen vähentäminen ja ekologiset ostosvalinnat ovat paljon merkityksellisempiä asioita ympäristön kannalta. Ja vaikka ruokakaupassa ostaisitkin muovikassin, muiden kauppojen ilmaisisia pikkupussukoita kannattaa välttää.

Aivan uutta puuvillakassia parempi vaihtoehto on kierrätysmateriaaleista valmistettu kassi, jolloin puuvillan tuotannon aiheuttamat ympäristöhaitat voidaan kokonaan ottaa pois laskuista. Hyvä vaihtoehto on vaikkapa kuvan kassi kierrätetystä kankaasta, joka on Saana ja Olli -tuotemerkin käsialaa. Merkin takana on kaksi suomalaista tekstiilisuunnittelijaa, jotka valmistavat kierrätysmateriaaleista käyttötekstiilejä käsinpainettujen kuosien kera.