Näin sen tein: Nurmi Clothing

Vastuullisuus. Paljon siitä puhutaan, mutta miten sitä voi toteuttaa käytännössä? Tulevassa Näin sen teet -webinaarisarjassa annan konkreettisia vinkkejä vaatebrändien vastuullisuustyöhön, mutta sitä ennen haluan jakaa käytännön kokemuksia siitä, miten olen itse näitä webinaarisarjan teemoja toteuttanut: missä onnistuin ja missä en pyörittäessäni Nurmi-merkkiä.

Olen toiminut alalla jo yli kymmenen vuotta ja tehnyt monelta kantilta töitä vastuullisuuden eteen – ja tätä nykyä työssäni autan muita vaatealan yrityksiä heidän vastuullisuustyössään. Yksi tärkeä rupeama urallani oli kuitenkin Nurmi Clothing -vaatebrändin pyörittäminen vuosina 2010-2015, jolloin tavoitteenani oli rakentaa niin vastuullinen merkki kuin suinkin osasin, ja pääsinkin toteuttamaan eri vastuullisuusteemoja laajasti – ja oppimaan kantapään kautta.

Nurmi #2, 2011

Seuraavassa avaan webinaarisarjan aihealueita Nurmi-merkin kautta: näin sen itse tein.

Vastuulliset materiaalit

Nurmi-merkin tuotteiden materiaaleina käytin kankaita ja lankoja, joiden raaka-aine oli ekologinen ja tuotanto läpinäkyvä. Käytin GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa, hamppua, kierrätettyä puuvillaa ja kierrättyä villaa. Näiden lisäksi hyödynsin teollisuuden ylijäämämateriaaleja, joita löytyi vielä pakoittain monen eri tehtaan varastoista.

Päädyin näihin materiaaleihin, sillä nämä raaka-aineet olivat niitä vastuullisia vaihtoehtoja, joita siihen aikaan oli hyvin tarjolla. Moni tuotteista oli tehty luomupuuvillasta, sillä sen saatavuus ja valikoima olivat silloin parhaat. Halusin kuitenkin tuoda sen rinnalle laajan valikoiman muita vastuullisia materiaaleja, sillä pelkkä luomupuuvillan käyttö ei riitä ratkaisuksi.

Nurmi #9, 2015

Uusien materiaalien löytäminen ei ollut helppoa – varsinkin merkin alkuvuosina. Perinteiset suomalaiset kangasmessut tai -agentit eivät tarjonneet tuohon aikaan mitään varteenotettavia vaihtoehtoja, joten etsin kankaita suoraan ulkomailta – joko valmistajilta tai jälleenmyyjiltä. Käytin tuhottomasti aikaa netissä tiedon hankintaan, jotta löytäisin ne parhaat tekijät maailmalta. Kiitos internet, että tällainen kangashankinta on nykyään mahdollista!

Materiaaleissa ekologisuus oli kriteeri, josta en tinkinyt, mutta sen lisäksi materiaalien täytyi olla laadukkaita, tuotantoketjun läpinäkyvä, hinta sopiva, saatavuus hyvä ja tilausmäärien kohtuullisia. Jouduin siis aika monta materiaalia hylkäämään, sillä läheskään aina kaikki nämä kriteerit eivät täyttyneet.

Nyt jälkikäteen katsottuna yksi asia, mihin olisi pitänyt kiinnittää vielä enemmän huomiota, on materiaalin tuotannon eettisyyden varmistaminen. Tuolloin kysyin jokaisen käyttämäni materiaalin tuotanto-olosuhteista ja niiden eettisyydestä, mutta ollakseni aivan varma työntekijöiden oikeuksista ja esimerkiksi palkkauksesta minun olisi pitänyt kysyä vielä paljon tarkempia kysymyksiä – tai käyttää materiaaleja, joilla on eettisyyden takaava kolmannen osapuolen sertifiointi.

Nurmi #8, 2015

Tie läpinäkyvyyteen

Minulle Nurmi-merkin pyörittämisessä oli alusta asti itsestäänselvää, että minun pitää tietää kaikkien myymiemme tuotteiden tuotantoketju raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi saakka. Jollen saa esimerkiksi selville, missä jonkin materiaalin raaka-aine on tuotettu, en käytä sitä.

Tällainen tilanne kävi esimerkiksi yhden digiprintatun luomupellavan kanssa, jonka kohdalla piti olla selvää, että materiaalilla on GOTS-sertifiointi, jolloin tuotantoketju on jäljitettävissä. En kuitenkaan saanut selville, missä raaka-aine oli viljelty ja kysyessäni sertifikaattia, en sitä ikinä saanut käsiini. Näin ollen jätin materiaalin pois tuotannosta, ja tästä viisastuneena varmistin läpinäkyvyyden jo heti alkuun, ennen kuin olin ehtinyt teettää uudesta materiaalista edes näytekappaleita.

Nurmi-farkkujen tuotantoprosessia Keiteleellä (M.A.S.I. Company), 2012
Nurmi-mekkojen tuotantoa Lahdessa (UNQ Design), 2012

Nurmi-vaatteet valmistettiin alkuun pelkästään Suomessa ja myöhemmin sekä Suomessa että Virossa, ja kerroin tuotekohtaisesti jokaisen tuotantopaikan nimeltä. Avasin myös materiaalien alkuperän ja tuotantopaikan. Lisäksi, jos tuotteen valmistuksessa oli mukana muita alihankkijoita, esimerkiksi printtien kohdalla silkkipainotalo, kerroin myös nämä tekijät.

Vaikka tiesin tuotantoketjusta paljon, olisin voinut tietää vielä enemmän. Varmistaisin, että tiedän aivan kaikkien tuotannon vaiheiden tekijät. Kysyisin tarkempia kysymyksiä esimerkiksi tehtaiden käyttämästä energiasta, työntekijöiden työajoista ja palkkauksesta. Ottaisin selville laajemmin mitattavaa dataa.

Image, 2014

Vastuullisuusviestintä

Pääkanava viestiä Nurmi-merkin vastuullisuudesta oli www.nurmiclothing.com-nettisivut. Sen vastuullisuus-osiossa kerroin, miten eri tavoin olemme ottaneet vastuullisuuden huomioon työssämme. Tämän lisäksi tärkeässä osassa oli verkkokauppa, jonka tuotetiedoissa pystyimme avaamaan jokaisen tuotteen koko tuotantoketjun ja sen, millä tapaa kyseinen tuote on vastuullinen. Lisäksi kerroin laajemmin päivänpolttavista teemoista blogin puolella.

Nurmi-katalogi, 2015
Nurmi-bikertakin riippulappu, 2015

Itse tuotteissa viestimme tuotantoketjusta ja vastuullisuudesta riippulapuissa. Materiaalista, sen alkuperästä ja tuotteen valmistusmaasta kerroimme hoito-ohjemerkissä. Näiden lisäksi viestimme toiminnastamme kuluttajille omassa kaupassamme ja messuilla julisteiden, katalogien ja flyereiden kautta – ja tietenkin itse kertomalla. Myös somen kautta pystyimme kertomaan laajemmin tuotteiden ja toimintamme taustoista.

Silti jäi paljon viestimättä. Toiminnassa oli varmasti paljon asioita, joiden tiesin itse olevan kunnossa, mutta joita en tajunnut sanallistaa muille. Toisaalta en kaikissa kohdin ymmärtänyt perustella tarpeeksi selkeästi sitä, miksi sanon jonkun asian olevan vastuullinen. Tässä olisi ollut vielä parannettavaa.

Nurmi-pipon tuotetiedot, 2015
I love me -messujen Luonnollisesti-osio, 2014
Helsingin Sanomat, 2015

Vaatteen eliniän pidentäminen

Yksi olennaisimmista asioista, mitä vaatebrändi voi tehdä pidentääkseen tuotteen elinikää, on tehdä laadukkaita tuotteita. Materiaalien ja valmistuksen laatu olikin tosi tärkeässä osassa meidän tuotantoa. On ollut mahtava saada palautetta asiakkailta vielä vuosienkin jälkeen, että joku tietty Nurmi-tuote on edelleen hyvässä kunnossa ja heillä aktiivisessa käytössä.

Näin jälkijättöisesti täytyy tosin myöntää, etten ole tässä aina onnistunut: esimerkiksi ihan viimeisimpinä tuotteina lanseerattujen kierrätysvillaisten neuleiden materiaalien laatu ei pidemmässä käytössä ollutkaan niin hyvä, kuin mitä sen olisi pitänyt. Ja sekös harmittaa edelleen. Materiaalia olisikin pitänyt ensin testata käytössä vielä pidempään, mitä aikoinaan testasimme.

Nurmi #4, 2013

Suunnittelun osalta pystyin vaikuttamaan pitkäikäisyyteen tekemällä tuotteita, jotka eivät olleet sidoksissa nopeisiin trendeihin. Moni tuote jatkoi sesongista toiseen ja ne saivat kaverikseen joka mallistossa muutamia uusia tuotteita.

Me emme aktiivisesti viestineet, että korjaamme tai huollamme käytettyjä Nurmi-tuotteita, mutta tätä kuitenkin teimme. Esimerkiksi korjasimme haaroista kuluneita Nurmi-farkkuja, jotta ne saisivat lisää käyttöikää. Myimme myös pieniä eriä Nurmen second hand -vaatteita kivijalkaliikkeessämme Lahdessa, sekä pilotoimme vuokrauspalvelua samaisessa kaupassamme, mistä lisää seuraavassa.

Nurmi #9, 2015

Vaate palveluna

Vuonna 2015, joka jäi Nurmen viimeiseksi, testasimme vuokrauspalvelua kivijalkaliikkeessämme. Kuukausijäsenyydellä sai vuokrata kaksi tuotetta kahdeksi viikoksi kerrallaan. Lainattavassa oli vaatteiden ja asusteiden lisäksi myös vaatteiden vastuullisuuteen liittyviä kirjoja.

Nurmi Clothing Library -vuokrauspalvelu, 2015

Vuokraustoimintamme oli vielä tuolloin hyvin pienimuotoista kokeilua, mutta tästä sain innostuksen lähteä selvittämään tarkemmin vaatteiden vuokrauksen mahdollisuuksia, sillä potentiaalia on valtavasti. Seuraavana vuonna 2016 kehittelinkin jo hyvää vauhtia uutta startupia, RINS-nimistä vaatteiden vuokrausalustaa, mutta päädyin oman alustan pyörittämisen sijaan avittamaan muita toimijoita rakentamaan omia vuokrauspalvelukonsepteja ja kehittämään Clothing as a service -mallia kaiken kaikkiaan.

Vastuullisuus vuonna 2020

Jos nyt aloittaisin Nurmen uudestaan puhtaalta pöydältä (mitä tuskin teen!), tekisin monta asiaa erilailla. Materiaalien kirjo on kehittynyt valtavasti. Läpinäkyvyyden vaatimukset – ja mahdollisuudet – ovat aivan eri tasolla kuin kymmenen vuotta sitten. Osaamiseni siinä, mitä kaikkea vastuullisuudessa pitää ottaa huomioon, on kasvanut. Ala kaiken kaikkiaan on kehittynyt nopeaa vauhtia.

Olen kuitenkin ylpeä siitä, mitä kaikkea Nurmi-merkin kanssa tuli tehtyä ja koettua: noina viitenä vuotena pystyin toteuttamaan todella montaa vastuullisuusteemaa käytännössä ja opin valtavasti.

Nurmi-katalogi, 2015

Tämä artikkeli keskittyi Nurmi-merkkiin, mutta itse webinaarisarja avaa näitä aiheita laajemmin: kerron käytännössä, miten vaatebrändi voi tässä ajassa toteuttaa eri vastullisuusteemoja ja tuon mukaan paljon tuoreita case-esimerkkejä meiltä ja maailmalta. Webinaarit pidetään tammikuussa 2020, mutta ne on katsottavissa myös tallenteena jälkikäteen. Tarkemmat tiedot ja osallistumisohjeet webinaareihin löydät täältä.