Patagonia ja vastuullinen vaatetuotanto

Patagonia on pitkän linjan ulkoiluvaatemerkki, joka on ajatellut vaatteidensa ympäristövaikutuksia jo kauan ennen viimevuosien ekohuumaa. Patagonialla ekologisuus ei jää vain materiaalien varaan (tosin siinäkin ovat olleen uranuurtajia), vaan yritys miettii ympäristöä laaja-alaisemmin: kuten miten minimoida kuljetukset, miten varastorakennukset toimivat mahdollisimman vähäenergisesti, miten voidaan kehittää uusia vähemmän kuluttavia materiaaleja – ja tässä vasta muutama. Vaatteiden tuotanto jättää aina jäljen ja kuluttaa energiaa, mutta Patagonia haluaa tehdä tästä jäljestä mahdollisemman pienen.

Patagonian pääasiallinen materiaali takeissa (ks. kuvat) ja fleeceissä on kierrätetty polyesteri. Patagonia muokkaa kertakäyttömuovipulloista, kakkoslaadun polyesteri-kankaista ja kuluneista vaatteista uutta, kierrätettyä kangasta. Muutama vuosi sitten Patagonian tavoitteena oli, että vuoteen 2010 mennessä kaikki merkin käyttämä polyesteri on kierrätettyä. Saa nähdä, pystyykö Patagonia aivan tähän, mutta lähelle tavoitetta varmasti päästään!

Yhdysvaltalainen Patagonia teettää vaatteitaan yli 80 eri tehtaassa, joista suurinosa on Kiinassa. Toisin sanoen Patagonia toimii yrityksenä aivan samoin kuin valtaosa muistakin vaateyrityksistä: suunnittelu ja markkinointi tehdään omasta puolesta, mutta tuotanto on ulkoistettu.

Patagonian vaatimuksena on, että kaikki tuotantolaitokset – ja niiden alihankkijat – toimivat vastuullisesti ja eettisesti. Tätä ei ole kuitenkaan niin helppoa valvoa mitä voisi kuvitella. Patagonia on itse tarkastanut tehtaita ja myös ulkopuoliset auditoijat ovat käyneet Patagonian käyttämillä tehtailla varmistaakseen eettiset työolosuhteet, mutta silti yllätyksiä on tullut vastaan. Tehdas, jossa aiemmin kaikki oli hyvin, voikin vuoden kuluttua toimia toisin. Työ eettisyyden eteen onkin jatkuvaa. Patagonia kertoo verkkosivuillaan hyvin laajasti niistä ongelmista ja onnistumisista, joita on tapahtunut vuosien varrella.

Kiina, missä Patagoniankin vaatteita tuotetaan, on yksi vaikeimmista alueista mitä tulee vaateteollisuuden vastuullisuuteen. Tuotantoa on siellä niin paljon ja sen on niin järjestäytymätöntä, että eettisyyden valvominen on hyvin vaikeaa. Toisaalta, vaateteollisuus työllistää valtavan määrän ihmisiä, joten Kiinan boikotointi vaatteiden valmistusmaana ei välttämättä ole sekään paras ratkaisu. Pikemminkin pitäisi edesauttaa Kiinan tuotannon saamista vastuullisemmaksi.

Jos länsimaiset yritykset jatkavat samaan malliin eli teettävät Kiinassa yhä enemmän, haluavat tuotteet yhä nopeammin ja yhä halvemmalla, ei kiinalaisilla yrityksillä ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä yhä enemmän ja halvemmalla, jos haluavat pitää tehtaat pystyssä. Tämä jos joku ruokkii epäeettisiä työoloja. Mitä suurempi määrä länsimaisia yrityksiä vaatii Kiinan tuotantolaitoksia toimimaan vastuullisesti, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saadaan myös pysyvä muutos aikaan.

Kuvat: Patagonia
Jaa:

2 thoughts on “Patagonia ja vastuullinen vaatetuotanto

  1. Hyvä että ekologisuus otetaan huomioon, ihan mahtavaa. Kiinassa ei ole pakkotyönkieltoa, eikä kollektiivisia työsopimusneuvotteluja. Huomattavasti parempi on mennä kirpparille vaateostoksille, eikä turhaan pidä mennä sinnekkään, vielä sekin tätäkin ekompaa kaiken lisäksi. Mutta asiastahan tuossa kerrotaankin, asia on hyvin vaikea, en itsekään boikotteja kannata.

  2. Hei
    Camusta löytyy Patagonian vaatteita.
    Liikkeitä löytyy Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Mikäli heillä ei ole haluamaasi mallia liikkeessä niin se tilataan sinne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.