Puma-merkin vaikutus ympäristöön: 94,4 milj. €

Puma laski rahallisen arvon tuotantonsa vaikutuksistaan ympäristöön: lopputuloksena 94,4 miljoonaa euroa vuonna 2010. Vaikka ympäristön saastuttamisen mittaaminen rahassa on erittäin hankalaa, on se tarpeellinen toimenpide maailmassa, jossa raha ratkaisee.

Suurin ympäristövaikutus ilmeni materiaalien tuotannossa (puuvillan viljely, luonnonkumin tuotanto ja karjankasvatus). Koko tuotanoketjun ympäristövaikutusten laskeminen on iso työ ja siinä Puma on vasta alkutaipaleella. Tähän saakka tarkemmassa tutkinnassa on ollut vasta tuotannon kasvihuonepäästöt ja veden kulutus. Raportti tulee tarkentumaan syksyn aikana yksityiskohtaisemmalla selonteolla.

Kilpailuetu

Syitä, miksi Puma lähti selvittämään ekologista jalanjälkeään, on varmasti monia: aito huoli ympäristöstä, mutta myös se, että yrityksen toimiminen edelläkävijänä parantaa sen imagoa ja tulevaisuudessa tämä on varmasti suuri kilpailuetu Pumalle. Tällä tavalla yritys myös varautuu mahdollisiin tuleviin lakimuutoksiin.

Puma on tehnyt  Environmental Profit & Loss Account (E P&L) -vastuullisuusraportin yhdessä PPR Groupin kanssa, jonka alla Puma toimii. Samaan konserniin kuuluu myös mm. Yves Saint Laurent, Gucci, Stella McCartney. Konserni aloittaa siis projektin Puman kanssa, mutta toivotaan sen laajentuvan myös konsernin muihin brändeihin. Raportti luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Isoja ja pieniä tekoja

Selvittämällä tuotantoprosessin vaikutuksia ympäristöön yritys voi paljon paremmin tehdä isoja ja pieniä muutoksia eri osa-alueilla. Erittäin hyvä olisi löytää esimerkiksi ekologisempia vaihtoehtoja puuvillalle, mutta myös  pakkausmateriaalien vähentäminen on kenkävalmistajan kohdalla iso tekijä. Tässä työ näkyy jo konkreettisella tasolla, sillä Puma on suunnitellut kenkälaatikon, joka ei ole laatikko ollenkaan:

Edelläkävijä

Puma otti rohkean askeleen kohti vastuullisempaa tuotantoa ja liiketoimintaa, sillä se on ensimmäinen suuryritys, joka laskee hinnan koko tuotantoketjun ympäristövaikutuksille. Aikaisemmin tätä virkaa on ajaneet lähinnä yrityksen yhteiskuntavastuuraportit, mutta syvempää analyysiä tuotannon vaikutuksista on kaivattu.

Toivottavasti muut yritykset ottavat tästä mallia ja tällaisesta tuotannon läpinäkyvyydestä tulisi arkipäivää. Toivotaan myös, että laskettuaan ekologisen jalanjälkensä suuruuden Puma on myös valmis pienentämään sitä mittavilla teoilla!

Kuvat & video: Puma

Jaa:

2 thoughts on “Puma-merkin vaikutus ympäristöön: 94,4 milj. €

  1. Tämä on hieno päänavaus, jonkin pitää olla ensimmäinen! Näkisin, että jos tällaisten laskelmien tekoon uhrataan aikaa ja rahaa, olisi suorastaan typerää olla käyttämättä tietoa hyväksi tuotantoprosessin viilaamisessa.

    1. Näin sen luulisi ja toivoisi menevän! Ja kyllähän merkki säästää ihan selvää rahaa, kun vähentää energian, veden ja materiaalien kulutusta (esimerkinä jo tuo uusi kenkälaatikko).

      Hyvä juttu olisi kyllä ottaa mukaan myös joku ulkopuolinen riippumaton taho, joka tutkisi prosessin etenemistä. Samaan tapaan kuin vaikka luomupuuvillan viljelyn sertifioi ulkopuolinen taho. Näin raportoinnin uskottavuus nousisi vielä entisestään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.