Swedish hasbeens + H&M = ihan OK

Kirjoitin aiemmin H&M:n ja Swedish hasbeensin yhteistyömallistosta, ja mietin, toteutuukohan tämän malliston kohdalla samat eettisyyden ja ekologisuuden periaatteet kuin mitä Swedish hasbeens kertoo edustavansa. Kysyin asiaa sekä H&M:ltä että Swedish hasbeensiltä, ja vastauksen sain H&M:n pr-henkilöltä Andrea Roosilta.

Kuva: H&M

Made in Romania

Roos kertoi, että malliston kengät tehdään kasviparkitusta nahasta ja puusta, samoista aineista kuin Swedish hasbeensin oma mallistokin. Myös tuotantopaikka Romaniassa on sama, jota Swedish hasbeens käyttää myös itse.

Näin ollen H&M:ltä ostetut SH-kengät näyttävät olevan yhtä hyvä valinta kuin mitä itse Swedish hasbeensin omat kengätkin. Sitä en tiedä, onko laatu aivan sama molemmissa, mutta samojen tuotantopaikkojen käyttö voinee tarkoittaa myös samaa laatua.

Laatukenkiä halvalla?

H&M:n ja SH:n malliston kengät maksavat yli puolet vähemmän kuin Swedish hasbeensin vastaavat kengät. Jos materiaalit ja tuotantopaikat ovat samoja, hintaero voi selittyä isoilla tuotantomäärillä tai sillä, että H&M voi tehdä tämän malliston huonommalla katteella positiivisen medianäkyvyyden takia.

H&M taitaakin selviytyä tästä suurempana voittajana, sillä ainakin omalla kohdallani tämä sai epäilemään Swedish hasbeensin todellista ekologisuutta ja eettisyyttä.

I got nailed in Sweden?

Uusi tieto oli se, että Swedish hasbeens -kenkiä tehdään Romaniassa. Tätä tietoa ei valitettavasti heidän nettisivuiltaan löydy. Itseasiassa nettisivut eivät tarjoa mitään tietoa valmistusmaista. SH-kenkälaatikoissa luki ennen “I got nailed in Sweden”, mutta tämä tieto ei taida enää pitää paikkaansa.

Oli miten oli, tärkeintä olisi tuotannon läpinäkyvyys. Tässä olisi parannettavaa niin Swedish hasbeensillä kuin monella muullakin yrityksellä!

P.S. Koskien H&M:n vastuullisuutta ja sitä, miten yritys takaa tuotannon eettisyyden, H&M:ltä kerrottiin, että heillä on oma vastuullisuuden ohjeistonsa, joka perustuu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen ja ILO:n sopimuksesta koskien työoloja.

Yrityksellä on omia auditoijia, jotka tarkastavat tehtaiden työoloja säännöllisesti. On hyvä, että yrityksellä on edes omia auditoijia, mutta vielä parempi olisi, että H&M käyttäisi ulkopuolisia, puolueettomia tahoja, jotka ilmoittamatta käyvät tarkistamassa tehtaita.

H&M:n verkkosivuilta löytyy yhteiskuntavastuun raportti, jossa on moneen muuhun yritykseen verrattuna varsin kattavasti tietoa.

Jaa:

7 thoughts on “Swedish hasbeens + H&M = ihan OK

 1. Kun soitin ja kysyin asiaa, mulle kerrottiin että yli 60% koko tuotannosta tehdään Ruotsissa (kuulemma kesämallit) ja loput nykyään Italiassa ja jos on paljon tilauksia myös pieni määrä Romaniassa. En kyllä yhtään ihmettele, että joutuvat viemään tuotantoa ulkomaille. Enpä usko että Ruotsissa pystyttäisiin tuottamaan laadukkaasti sellaisia määriä mitä he tarvitsevat. Mua ei haittaa, että 40% tuotannosta on muualta EU:n sisällä, mutta toivottavasti siitä mainitaan kun talvikengät tulee myyntiin.

  1. Kiitos lisätiedoista, tämä selvensi asiaa!

   Ongelma ei niinkään ole se, että osa kengistä tehdään muualla kuin Ruotsissa, vaan enemmänkin se, ettei tästä kerrota. Ensiarvoisen tärkeää on tuotannon läpinäkyvyys ja avoimuus!

   Itse siis myös soitin Swedish hasbeensin toimistoon Ruotsiin ja kysyin H&M + SH -yhteistyöstä, mutta vastaukseksi sain vain sen, että he vastaavat mieluummin sähköpostilla. Vastausta mailitse ei kuitenkaan koskaan tullut. H&M:ltä puolestaan sähköpostiin vastattiin hyvinkin nopeasti.

  1. Niinpä, tätä ihmettelin itsekin. Mitä luultavimmin edelleen osa kengistä tehdään Ruosissa, mutta ei läheskään kaikkia. Saisivat kyllä päivittää nettisivujaan!

 2. Mäkin olen ollut suht positiivisesti yllättynyt H&M:n pr:ään näihin eettisiin kysymyksiin liittyen. Aina tulee vastaus, jos jotain kysyy ja ainakin jonkinlaista yritystä siellä tuntuu olevan eettisyyden parantamiseksi (toki paljon parannettavaakin). Usein sitä pitää vaan automaattisesti sitä isointa halpaketjua tosi pahiksena, vaikka nimenomaan juuri niiden on varmaankin oltava erityisen tarkkana näiden juttujen kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.