Tänään: Älä osta mitään -päivä

Nykypäivänä kuluttaminen on jotain ihan muuta kuin perustarpeidemme tyydyttämistä. Elintasomme on kauan sitten ylittänyt tämän rajan. Suurinosa meistä ei osta vaatteita, koska ei olisi entisiä, emmekä osta uusia huonekaluja, koska vanhat eivät enää toimisi. Mutta miksi sitten ostamme?

Ostamme uutta, koska meidän tekee mieli uudistua, ostamme koska se piristää, ostamme kuuluaksemme joukkoon. Ostamme, koska meillä on siihen varaa. Ostamme, koska voimme. Ostoskeskuksissa maleksimisesta on muodostunut monelle harrastus, joka on varsin hyväksyttävä tapa viettää vapaa-aikaa. Ja mitä muuta siellä ostoskeskuksessa voisikaan tehdä kuin kuluttaa?

Nykypäivän kertakäyttökulttuuri ei voi jatkua kauaa entiseen tapaan, sillä pian hukumme tähän tavaran määrään. Eikä ympäristö ehdi uusiutumaan samassa tahdissa kuin me käytämme luonnonvarojamme.

Kuluttaminen on meille kaikille niin sisäänrakennettu ominaisuus jo ihan lapsesta saakka, että sitä on vaikea muuttaa. Mutta tänään Älä osta mitään -päivänä voisi miettiä, miten omaa arjen kulutusta voisi vähentää. Miten uudistumista ja hyvänolontunnetta voisi hakea muusta kuin uuden tavaran kuluttamisesta?

Huom! Vihreät Vaatteet -verkkokauppa tukee Älä osta mitään -päivää sulkemalla kaupan täksi päiväksi, joten emme ota tilauksia tänään vastaan!

P.S. Tänään vietetään myös kansainvälistä Turkitonta perjantaita. Eläinsuojeluliitto Animalia edistää Suomessa Turkisvapaa-merkintää, jossa on mukana jo kattava joukko vaatekauppoja, myös Vihreät Vaatteet.  Lisää Turkittomasta perjantaista Facebookissa.

Jaa:

2 thoughts on “Tänään: Älä osta mitään -päivä

  1. Kirjoittelinpa minäkin joitakin ajatuksia Älä osta mitään -päivästä blogiini. Niin näkyy moni muukin tehneen.

    Ilmeisesti aika monetkin ovat alkaneet havahtua miettimään kulutustottumuksiaan. Se on askel eteenpäin, vaikka taitaa mennä aikaa, että se miettiminen alkaa vaikuttaa niihin tottumuksiin. Ainakin minusta omalla kohdallani tuntuu siltä. Asiasta tulee välillä jopa ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita. Mutta mitä enemmän asiaa miettii,sen parempi. Ehkä se miettiminen alkaa joskus vaikuttaa enemmänkin kuin vain himpun verran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.