Tekstiilit kiertoon: kierrätyspuuvilla ja kierrätyspolyesteri

Sunnuntain Helsingin Sanomissa oli Ritva Liisa Snellmanin artikkeli “Perjantaipuserosta tuli ympäristörikos“, jossa käsitellään sitä, miten suurinosa kierrätykseen menevistä vaatteista ovat niin huonokuntoisia, etteivät ne kelpaa edes kierrätykseen. Vihreät Vaatteet -sivustolla samasta aiheesta täällä.

Snellman puhuu aivan totta kirjoittaessaan, että tuunaaminen, kierrätysvaatteiden valmistaminen ei ratkaise kasvavaa jäteongelmaa, vaan tekstiiliteollisuus voisi käyttää jätteitään hyödyksi muokkaamalla niitä kuitutasolla uudeksi materiaaliksi.

“Keski-Euroopassa on jo yrityksiä, jotka tekevät oikeaa bisnestä repimällä vaatteita repimäkoneissa ja kuiduttamalla massan uudestaan.

Uuskuidusta kehrätään jopa lankaa. Jos tekstiilien keräys on organisoitu hyvin, raaka-ainettakin riittää.”

Luonnonkuiduista esimerkiksi puuvillaa voidaan kierrättää tällä tapaa, ja markkinoilla onkin jo kierrätyspuuvillasta tehtyä tuotteita. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Baggu-merkin reppuja 100% kierrätyspuuvillasta:

Kuva: Baggu

Luonnonkuitujen kierrätyksessä ongelmana on se, että repimisessä ja kuiduttamisessa kuitujen pituus lyhenee, jolloin materiaalista voi tulla heikkolaatuisempaa. Tämän takia kuituihin usein lisätään uutta raaka-ainetta vahvistamaan sidosta. Toki tässäkin uudet innovaatiot parantavat tekniikkaa!

Luonnonkuitujen kierrättämistä yleisempää on kierrättää synteettisiä kuituja. Tässä kohtaa ihmettelinkin Snellmanin kirjoittamaa:

“Synteettisiäkin kuituja osataan palauttaa kemiallisesti alkutilaan, jolloin niistä voidaan tehdä uutta kuitua. Vaikka tekniikka on olemassa, bisnekseksi siitä ei vielä ole.”

Varsinkin kierrätetty polyesteri (r-PET) on jo laajalti kaupallisessa käytössä. Synteettisten materiaalien kierrättäminen on luonnonkuituja helpompaa, sillä kuitujen koostumus ei huonone prosessissa. Kierrätettyä polyesteria on käytetty jopa H&M:n ekomallistossa:

Kuva: H&M

Erittäin hyvä, että näistä asioista kirjoitetaan Hesarissakin isosti. Tosin Snellman väittää, ettei vastuuttomasta vaateteollisuudesta keskusteltaisi:

“Ruokaan liittyvä keskustelu käy kyllä yhä vaativammaksi ja ympäristötietoisemmaksi, mutta kukaan ei puhu lähivaatteista, pikamuodista tai roskapuseroista, joihin ei pitäisi sortua kuin korkeintaan kerran vuodessa. “

Vaikkei vaatteiden ekologisuudesta keskustelu vielä käy yhtä kuumana kuin luomuruoasta puhuminen, ei se silti tarkoita, etteikö lähivaatteista tai pikamuodin haitoista puhuta!

Jaa:

One thought on “Tekstiilit kiertoon: kierrätyspuuvilla ja kierrätyspolyesteri

  1. Kieltämättä on aika tyypillistä, että “kaikki valittavat tästä, mutta kukaan ei puhu tuosta” -väittämää viljellään usein heppoisesti. Hienoa joka tapauksessa, että vaatteiden kierrätys etenee! Välillä tosin tuntuu että voisivat olla rohkeampaan tyyliin ja suunniteltuja, esimerkiksi tuo ylläoleva reppu ei ihan vielä pistä silmään persoonallisuudellaan, ja välillä on harmittanut kun ekologisempi vaatevalinta ei ole pärjännyt istuvuudessaan vähemmän ekologiselle, vaikka ensimmäisen olen pyrkinyt valitsemaan. Mutta tässäkin on menty eteenpäin, voi olla ettei kysyntä ja tarjonta aina kohtaa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.