Vaatemerkeille apua vihertymiseen

Vaatteen tuotantoketju raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi on pitkä ja monimutkainen matka. Tämän vuoksi myös vaatteen ekologisuus ja eettisyys eivät ole vaateyrityksille aivan helppoja nakkeja toteuttaa. Yrityksien (ja suunnittelijoiden) avuksi on tullut monia organisaatioita, jotka pyrkivät tekemään ekologistumisen helpommaksi. Tämä on todella hienoa, sillä monella yrityksellä voi olla tahtoa, mutta ei resursseja toteuttaa.

EFF

EFF – Ethical Fashion Forum

EFF on toimii verkostona suunnittelijoille, yrityksille ja organisaatioille, jotka pyrkivät tekemään vaateteollisuudesta sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämmän. Organisaatio on vielä suhteellisen uusi (perustettu vuonna 2007), joten verkosto kehittyy ja kasvaa koko ajan.

Sekä yksityiset henkilöt että yritykset voivat liittyä EFF:ään. Yritykset saavat EFF:n kautta koulutusta, tietoa ja resursseja, jotta he voivat toimia ekologisemmin. Organisaatio auttaa yrityksiä luomaan toimintatapoja, jotka ovat sekä ekologisia että taloudellisesti kannattavia sekä mm. auttaa materiaalien hankinnassa (tulevaisuudessa myös heidän nettisivuiltaan löytyy ekologisten materiaalien hakemisto). EFF rohkaisee yrityksiä asteittaiseen vihertymiseen: vaateyritys voi esimerkiksi aloittaa jonkun tietyn eettisen sertifikaatin puitteissa, ja tukea valmistajaa sen toteutumisessa.

Organisaatiota on ollut perustamassa monia näilläkin sivuilla mainittuja vaateyrityksiä, kuten Ciel, Enamone, THTC ja Howies.

etisktmode.se

ETISKT MODE

Etisktmode.se on kahden tekstiili-insinöörin, Amanda Ericssonin ja Emma Hägströmin perustama ruotsalainen yritys, joka haluaa osaltaan olla vähentämässä vaateteollisuuden negatiivisia ympäristövaikutuksia ja epäeettisyyttä. He tarjoavat mm. koulutusta ja konsultaatiota yritykselle, mutta tarjoavat tietoa aiheesta myös suoraan kuluttajille.

MADE-BY Blue Button

MADE-BY

Hollantilainen MADE-BY haluaa laajentaa kestävän kehityksen mukaisesti tuotettujen vaatteiden markkinoita. Made-by on apuna kuluttajille, yrityksille ja tuottajille: Ensinnäkin se autaa vaatemerkkejä siivoamaan tuotantoprosessejaan asteittain yhä ekologisemmaksi ja eettiseksi. Jo noin 20 merkkiä on mukana MADE-BY:n toiminnassa. Lisäksi MADE-BY rakentaa ekologisia ja eettisiä tuotantoketjuja ympäri maailmaa.

Kuluttajille MADE-BY toimii takeena, että sen alla toimivien merkkien vaatteet on tehty kunnioittaen luontoa ja ihmisiä. MADE-BY tuotteen tunnistaa sinisestä napista (ks. kuva yllä).

BETTER THINKING

Brittiläinen Better thinking konsultoi yrityksiä, jotta ne voisivat toimia kestävän kehityksen mukaisesti.

MUMO – a Muda Moda Initiative

Myös MuMo toimii suunnittelijoiden apuna tehdäkseen tuotantoketjusta eettisemmän. Organisaation nettisivut tosin ovat varsin niukkasanaiset, lisätietoa saa vain sähköpostitse.

Jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.