Vaatteiden hinnat nousevat

Kauppalehti uutisoi tänään torstaina 4.11.2010 vaatteiden hintojen merkittävästä noususta.  Syitä on monia: niin raaka-aineiden hintojen nousu kuin tehtaiden tuotantovaikeudet.

Puuvillan kysyntä on kasvanut, mutta tuotanto ei ole kasvanut samaan tahtiin. Yksi syy tuotannon ehtymiseen on se, että monet viljelijät ovat siirtyneet tuottoisampiin viljelyskasveihin. Puuvillan hinta on noussut merkkittävästi; Kauppalehden mukaan puuvilla on kalleimmillaan 140 vuoteen.  Puuvillan markkinahinta on tosin ollut jo pitkään järkyttävän alhainen, eikä viljelijälle ole jäänyt siitä juuri mitään käteen. Eli hyvä näin.

Toinen tekijä vaatteiden hintojen nousuun on Kiinan tehtaiden toimitusvaikeudet. Laman aikana kymmenet tuhannet kiinalaiset tehtaat sulkivat ovensa. Nyt talouden elpyessä tehtaat eivät ole pysyneet kasvavan kysynnän tahdissa. Tähän suuri syy on se, että tehtaiden on ollut vaikea löytää ammattitaitoisia työntekijöitä satojentuhansien ompelijoiden siirtyessä paremmin palkattuihin ammatteihin.

Kiinan vaurastuessa myös palkat nousevat, eikä työvoima enää olekaan niin halpaa kuin mihin on totuttu. Länsimaiset tuotemerkit eivät tosin ole näemmä valmiita maksamaan oikeudenmukaisempia palkkoja vaan yritykset siirtävät tuotannon rannikolta Pohjois-Kiinaan tai muihin Kaukoidän maihin (kuten Indonesiaan ja Intiaan).

Silti on toivoa, että tilanne kääntyisi oikeudenmukaisemmaksi. On jo vuosia eletty tilanteessa, jossa länsimaiset yritykset ovat sanelleet vaatetuotannon ehdot Kiinassa, mutta nyt kiinalaiset vaatetehtaat voivatkin jo valita, kenelle toimittaa ja millä hintaa.

Ehkä hintojen nousu ei olekaan niin huono asia.

Kauppalehden artikkeli luettavissa täällä.

Jaa:

7 thoughts on “Vaatteiden hinnat nousevat

 1. kiitos “synninpäästöstä”, jatkan itsetekemistä jatkossakin. Juurikin tuo “tuunaus” ja käytetyn materiaalin uudelleenkierrättäminen on lähellä sydäntäni, eikä vähiten haastavuutensa takia. :)

  Voi kun joku tai jokin kokoaisi kaikki Suomessa kankaita, lankoja, puunappeja yms. materiaalia valmistavien pikkuruistenkin yritysten ja henkilöiden yhteystiedot samaan paikkaan! Minä ja muut kaltaiseni selviäisimme paljon vähemmällä vaivalla ja päänsäryllä materiaalihankinnoistamme…

 2. hyvä juttu (niitä tosin blogisi on täynnä)! kiitos!

  olisiko Sinulla aikaa perehtyä/suoraa tietoa siitä, kuinka eettistä ja ekologista on ostaa kotiin lankoja ja kankaita ja tehdä vaatteet/lelut itse? Pelkkiä kankaita ja lankoja on aika suppea valikoima luomuna ja reiluna, ökoTex -sertifioitua löytää nykyään onneksi kohtuullisesti. itse tehdessä saa varman tiedon esim. ompelijan työolosuhteista, kankaan/langan hävikin pyrin ainakin itse minimoimaan (jämistä saa aikaan vaikka mitä), itse tehty tulee varmasti mieleisen näköiseksi ja kokoiseksi ja sitä kautta käyttöön ja II-laatuhävikkiä/alerekistä kaatikselle(?) päätyviä kappaleita ei tuoteta jne, mutta entä jos itsetehdyn tuotteen materiaalit onkin jotain “riistokamaa”, itselle sekä ompelukoneen että saumurin hankkiminen epäekologista, ompelijalapset joutuvat kadulle ja puuvillapellot ja merinolampaat yhtä lailla kärsivät? vesittääkö se koko itsetehdyn vaatteen idean? onko tehdasvalmistus noin yleensä ottaen tehokkaampaa ja ekologisempaa kuin itse tekeminen?

  omat aivoni ovat ratkaisseet asian niin, että täytyisi suosia luomu- ja reilun kaupan kankaiden lisäksi pääosin suomessa (olettaisin täällä lainsäädännön huolehtivan tärkeimmistä ympäristönäkökohdista) valmistettuja ja värjättyjä (luonnonkuitu)kankaita, suomalaisten lampaiden villaa jne. Valikoimat vaan ovat suppeat. olisiko Sinulla laajempaa näkökulmaa asiaan?

  tämä aihe tullee entistä ajankohtaisemmaksi mikäli hintojen nousu painottuu pelkästään valmisvaatteisiin eikä näy yhtä rajusti kankaissa ja langoissa.

  1. Hei Anttuuna,

   Kiitos kommenteistasi, hyviä kysymyksiä. Kuten itsekin sanoit, asiassa on puolensa ja puolensa. Tietenkin myös itsetehtyjen vaatteiden materiaalien toivoisi olevan mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti tuotettuja. Nämä tosin ovat vielä kiven alla Suomessa! Kannattaa kuitenkin kysellä ekologisia vaihtoehtoja esimerkiksi paikallisesta kangaskaupasta. Ehkä he pikkuhiljaa heräävät, jos kuluttajat vaativat vaihtoehtoja!

   Mutta mielestäni aina on ekologinen vaihtoehto tehdä itse: silloin saa laadukasta ja juuri sellaista, mitä itse haluaa, jolloin tuotetta tulee käytetty paljon. Ja tunnearvoa ei voi rahassa edes mitata!

   Materiaaleja omiin tuotteisiin voi löytyä myös kierrätettynä. Esimerkiksi vanhan villapaidan voi purkaa ja kutoa vaikka uuden pipon ja kaulahuivin. Toisaalta myös hyvät kädentaidot omaava saa loidittua muistakin kirppislöydöistä tai omista vanhoista vaatteista korjaamalla uusia, jolloin uutta kangasmateriaalia ei edes tarvita. Eli kädentaidot kunniaan – ehdottomasti!

 3. Kaikkien tosiaan kannattaisi ostaa laadukasta. Onhan se sanontakin, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Siitä huolimatta kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole. Tulee tilanteita, joissa lähes kaikki vaatteet hajoavat tai kuluvat käyttökelvottomiksi yhtä aikaa, (jos siis ei omista valtavaa vaatevarastoa), ja rahaa ei välttämättä olisi edes yhteen tarvittavista vaatteista. Kaikilla paikkakunnilla ei ole kovin kattavat kirpparivalikoimat, eikä kaiken kokoisille ihmisille välttämättä löydy kirpputorilta yhtä helposti vaatteita. Sitä paitsi kirppareilla on hyvin paljon juuri halpakauppojen huonolaatuisia vaatteita, jotka kuluvat loppuun pian jokatapauksessa. Lisäksi mainitsemani sanonta on valheellinen – keskituloisella ei ole varaa ostaa halpaa (eikä kenenkään kannata), mutta oikeasti köyhällä ei yksinkertaisesti ole varaa mihinkään muuhun kuin halpaan, jos siihenkään. Pitkällä tähtäimellä laadukas tulee hyvinkin varmasti halvemmaksi, mutta köyhällä ihmisellä ei ole siihen mahdollisuutta – köyhyyskierre vain pahentuu, eikä asiaan voi vaikuttaa.

  Yllä kommentoinut köyhä kertoi yhden köyhän kokemuksen, ja olen iloinen hänen puolestaan ja lisäksi kunnioitan hänen asennettaan. Mutta on olemassa myös toisenlaisia köyhiä ihmisiä täysin erilaisissa elämäntilanteissa.

  Saattaa vaikuttaa nyt hämäävästi siltä, että kannattaisin halpoja hintoja. :) En kannata. Minusta ensinnäkin tehdystä työstä pitää maksaa, ja sehän ei halpavaatteiden kanssa toteudu. Lisäksi kuulemani ja lukemani jutut siitä, minkälaisia ovat työpäivät halpatuontamaissa, ovat masentavia. Sitten vielä on itse raaka-aineet – halvat hinnat antavat ymmärtää, että niitä olisi rajattomasti käytettävissä.

  Uskoisin, että suurin osa suomalaisista voisi muuttaa kulutustottumuksiaan eettisempään ja ekologisempaan suuntaan, ostaa vähemmän, laadukkaampaa ja tuotteita, jotka pysyvät muodissa tai miellyttävät makua todennäköisesti aina. Kaikki eivät joka tapauksessa sitä pysty tekemään, ja siihen viittasin ensimmäisessä kommentissani.

  Halusin vain täsmentää aiempaa kommenttani.

 4. Meflenille kommentoisin… itse olen suomalainen köyhä ja minua ei kallistuneet vaatteiden hinnat hetkauta ollenkaan. Jos jonkin vaatteen tarvin, ostan sen kirpparilta, en ketjuliikkeistä. Että hyvä vaan, jos alkavat maksaa vaatteiden tekijöille reilummin.

 5. Niin, varmasti hintojen nousulla on todellista haittaa joillekuille – niille, joilla rahaa on todella vähän ja joilla on todellinen tarve uusille vaatteille. Niitäkin ihmisiä on Suomessa ja muuissa hyvinvointiyhteiskunnissa. (Mutta ongelma pitäisikin korjata ihan muulla tavalla kuin ulkoistamalla se.)

  Kenenkään muun kannalta ei kallistuneet vaatteet sureta. Onhan suurimmalla osalla ihan täysin vääristynyt käsitys siitä, mikä on kallista ja mikä vaatteen todellinen hinta olisi, jos tehdystä työstä oikeasti maksettaisiin.

  1. Ymmärrän, että joillekin pienikin hinnan nousu vaatteissa – tai missä tahansa kulutushyödykkeissä – tuntuu todella isolta. Mutta ihan kenen meistä tahansa (oli tiukkaa rahasta tai ei), olisi hyvä ostaa vähän, mutta laadukasta. Näin ollen pitkällä tähtäimellä hieman korkeampi hinta maksaa itsensä takaisin. Mietitään vaikka energiansäästölamppuja: kertaostoksena ne ovat hehkulamppua paljon kalliimpia, mutta koska kestävät niin paljon kauemmin, tulevat loppupeleissä halvemmiksi.

   Vaatteiden tuotantokustannusten nousussa puhutaan noin 20% kasvusta, ja tämä ei välttämättä tule näkymään yhtä radikaalisti kuluttajahinnoissa. Ja vaikka näkyisikin, toivotaan, että hintojen noston syynä ei ole pelkästään se, että tuotemerkki saa pidettyä katteensa yhtä hyvänä kuin ennenkin, vaan se, että tuottajat todella saavat paremman korvauksen työstään.

   P.S. Pian Uusi Musta -sivuston puolella tulossa lisää pohdintaa vaatteen hinnan muodostumisesta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.