Vihreitä koruja

Vaatteiden lisäksi myös korujen tuottaminen voi olla ympäristölle haitallista. Korujen materiaalien, kuten kullan kaivaminen ja timanttien louhinta vaatii paljon energiaa ja luonnonvaroja, ja louhoksilla työntekijät joutuvat työskentelemään terveytensä uhalla. Lisäksi timanttikorut voivat pitää sisällään veritimantteja. Tällä tarkoitetaan timanttikauppaa, jolla laittomasti rahoitetaan sotia Afrikassa.

Uuden korun sijaan kannattaakin ostaa koruja kirppareilta tai esim. käyttää koruja, jotka ovat tehty kierrätetyistä materiaaleista. Omia vanhoja kultakoruja voi myös kierrättää viemällä ne kultasepälle, joka sulattaa vanhat korut ja tekee niistä uusia.

Jos ostaa uuden korun, kannattaa ottaa selvää, mistä korujen raaka-aineet ovat peräisin. Tähän on tullut avuksi mm. Kimberey-prosessin sertifiointijärjestelmä, joka takaa, ettei koruissa ole veritimantteja, sekä The Council of Responsible Jewellery Practices, joka pyrkii tekemään kultan ja timanttien koko tuotantoprosessista eettisemmän ja ekologisemman. Organisaatiolla on jo yli 80 jäsentä aina louhinnasta jälleenmyyntiin saakka.

Yksi vastuullisia koruja valmistava merkki on brittiläinen MADE. Merkin koruja on ollut suunnittelemassa moni eri suunnittelija, ja ne on valmistettu eri puolilla Itä-Afrikkaa pienissä yhteisöissä. Tarkoituksena on avun sijaan työllistää paikallisia asukkaita. Made ei vain osta valmiita tuotteita paikallisilta valmistajilta, vaan on mukana koko tuotantoprosessin ajan.

Made toimii reilun kaupan periaatteiden mukaan, mutta varsinaista Reilun kaupan sertifikaattia heillä ei ole, koska koruille ja muulle käsityölle ei tällaista ole vielä olemassa. Maden käyttämät materiaalit hankitaan Afrikasta aina kun mahdollista. Suurin osa käytetyistä materiaaleista on kierrätettyä, esim. pronssia ja lasia.

Jaa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.