Vihreitä lehtiä

Ekologisuus on vahvistanut asemiaan monella eri alalla – nyt myös lehdissä. Suomalaisissa lehdissä on jo aika usein ekologisiin vaatteisiin tai muuhun elämiseen liittyviä artikkeleita, mutta pelkästään ekoiluun keskyttyvää lifestyle-lehteä ei vielä Suomesta löydy. Ulkomailla tällaisia jo on: toiset enemmän ekologisia, toiset vähemmän. Esimerkiksi ruotsalainen ECOqueen-lehti jo kannessaan kertoo olevansa “Lite mer eco” eli se ei väitäkään olevansa täysin eko. Lukijoille annetaan pieniä vihreitä vinkkejä jokapäiväiseen elämään (kuten kannattaa juoda italialaisia viinejä, koska ne kuljetetaan junalla). Mukavuuksista ei tarvitse luopua; uusi ihanampi ekologinen elämä on “ylellistä ja seksikästä”, ja elämästä voi nauttia hyvällä omalla tunnolla.

Toisaalta on oikein hyvä, että tällaisia “helppoja” ja viihdyttäviä, sopivasti ekologisia lehtiä ilmestyy, jolloin kynnys on matalampi ihan tavalliselle kuluttajalle kiinnostua ekologisemmasta elämäntyylistä. Mutta toisaalta, lehti on pullollaan juttuja autoista, shampanjasta, vaatteista, meikeistä ja huonekauluista. Nämä kaikki esitellään ekologisina valintoina, mutta kuluttamisesta siinä loppuviimein on kumminkin kyse. Lisäksi taitoltaan ja ulkoasultaan ECOqueen ei ollut mitä vakuuttavin. Mutta kannattaa (kaikesta huolimatta) katsastaa: olen bongannut lehden Suomalaista kirjakaupasta ja jopa Uudenkaupungin S-marketista, joten se löytynee hyvin monesta paikkaa ympäri Suomea.

Lehtien painaminen ei ylipäätään ole mitä ekologisin teko (toki paperin ja painomenetelmät voi valita mahdollisimman ekologisesti), joten ehkä kannattaisi keskittyä nettilehtiin. Pakko kuitenkin myöntää, että on mukavaa saada välillä lukea aivan oikeaa lehteä, eikä vain tuijottaa näyttöä (jota tulee tehtyä muutenkin ihan liikaa).

Minulle tulee ruotsalainen lehti nimeltä CAMINO, joka käsittelee ekologista elämää monelta kantilta: luomuruokaa, vaatteita, ihmisiä, asioita ja tekijoitä.. Lehti on taitoltaan hyvin tehty ja artikkelit on mielenkiintoisia. Tämä lehti on hyvällä tapaa ekologinen: se ei ole “hippiekoilua”, muttei brassaile luksuksellakaan.

Muita ekologisia lifestyle-lehtiä on mm.

Caminon esikuvana toiminut brittiläinen NEW CONSUMER:

yhdysvaltalainen GOOD:

sekä brittiläinen SUBLIME:

Jaa:

6 thoughts on “Vihreitä lehtiä

  1. Jeps, kannattaa joukolla vaatia Caminoa myyntiin. Mukavaa syksyn jatkoa myös minun puolesta!

    P.S. Juuri eilen kolahti luukusta tuore Camino, luin heti innolla. Suosikkilehteni!

  2. Kiitos munkin puolestani lehtivinkeistä! Olenkin miettinyt, että mistä löytäisin hyvän ekohenkisen lehden. Käydään Majere molemmat Tampereen Akateemisessa kysymässä lehteä, niin hoksaavat ottaa sen myyntiin :)
    Syksyn jatkoa!

  3. Epäilen, ettei Suomesta saa Caminoa laisinkaan irtonumerona.. Caminon sivuiltakin löytyy jälleenmyyjiä vain Ruotsista.

    Mutta lehden voi tilata suoraan Caminolta: vuoden tilaus (4 numeroa) maksaa 210 kruunua eli noin 22 euroa. Tai lehdestä voisi vaikka vinkata Akateemiseen, josko haluaisivat ottaa valikoimiinsa..?

  4. Tiedätkö mistä Caminon voisi ostaa Suomessa irtonumerona? Tampereen Akateemisesta ei löytynyt. Sokokselta löytyi kyllä Eco Queen, mutta siihen en niin mieltynyt, että olisin ostanut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.