Kierrätetty villa on luonnonkuitu, johon raaka-ainetta saadaan esimekiksi teollisuuden ylijäämästä (lanka- ja neulejätteestä) ja käytetyistä villavaatteista. Suurinosa tällä hetkellä myynnissä olevista kierrätysvillatuotteista on valmistettu teollisuuden ylijäämästä, sillä käytettyjen villavaatteiden kierrätys ja prosessointi ei ole vielä kaupallisesti tehokkaalla tasolla.

Villa kierrätetään mekaanisesti, jolloin repimisen ja kuiduttamisen johdosta kuitujen pituus lyhenee. Näin ollen vain tietynlaisesta, hyvälaatuisesta tekstiilijätteestä voidaan prosessoida mekaanisesti uutta sataprosenttisesti kierrätettyä lankaa. Kierrätetyn kuidun joukkoon lisätäänkin usein uutta raaka-ainetta vahvistamaan materiaalia.

Kierrätetyn villan valmistaminen vähentää merkittävästä luonnonvarojen, energian, kemikaalien ja veden kulutusta, sillä eläimiä ei tarvitse kasvattaa uutta villaa varten. Myös värjäyksessä tarvittavien kemikaalien määrää voidaan vähentää, sillä usein raaka-aine on jo valmiiksi värjätty.

Mitä valita?

Kierrätetty villa on vastuullisempi vaihtoehto kuin tavallinen, uusi villa. Kierrätetty villa voi sisältää edelleen haitallisia kemikaaleja, joten suosi kierrätettyä luomuvillaa, jos saatavilla.

Jaa: