Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on muodostunut maapallollemme miljoonien vuosien saatossa muinaisista eliöistä. Maaöljy on uusiutumaton luonnonvara, joka ei maadu. Öljyn pumppaaminen maaperästä ja sen prosessointi aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Polyesterin tuotanto vaatii paljon energiaa ja kemikaaleja, mutta vähemmän vettä kuin luonnonkuitujen viljely. Riippuvuus öljystä, ja sen saannista on vahvasti sidoksissa maailmanpoliittisiin valtasuhteisiin.

Öljypohjaisista materiaaleista valmistetut vaatteet aiheuttavat ympäristöongelmia myös käytön aikana: pesussa niistä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Mitä valita?

Riippuen vaatteen käyttötarkoituksesta, joskus tekokuitu on luonnonkuitua järkevämpi vaihtoehto (esimerkiksi kovalla kulutuksella olevissa työvaatteissa). Jos valitset vaatteen materiaaliksi polyesterin, varmista sen laadukkuus. Uuden polyesterin sijaan suosi mieluummin kierrätettyä polyesteria.

Tulevaisuudessa saamme luultavasti valikoimiimme myös materiaaleja, joilla on tekokuitujen hyvät käyttöominaisuudet, mutta raaka-aine on uusiutumattoman maaöljyn sijaan biohajoava.

Jaa: