Polyesteri on käytetyin tekstiilikuitu ja samalla yksi ympäristölle haitallisimmista vaatemateriaaleista.

Polyesteri valmistetaan maaöljystä, joka on muodostunut maapallollemme miljoonien vuosien saatossa muinaisista eliöistä. Maaöljy on uusiutumaton luonnonvara, joka ei maadu. Öljyn pumppaaminen maaperästä ja sen prosessointi aiheuttaa päästöjä ympäristöön, vesistöihin ja ilmaan. Polyesterin tuotanto vaatii paljon energiaa ja kemikaaleja, mutta vähemmän vettä kuin luonnonkuitujen viljely. Riippuvuus öljystä, ja sen saannista on vahvasti sidoksissa maailmanpoliittisiin valtasuhteisiin.

Öljypohjaisista materiaaleista valmistetut vaatteet aiheuttavat ympäristöongelmia myös käytön aikana: pesussa niistä irtoaa mikromuovia (pienenpieniä muovihiukkasia), joka päätyy pesuveden mukana vesistöihin ja sitä kautta vesieliöihin. Pienimmät hiukkaset saattavat kulkeutua jopa juomaveteemme.

Polyesterin kaltaista kangasta on mahdollista valmistaa öljyn sijaan myös biopohjaisista raaka-aineista (esim. maissi tai sokeriruoko). Tällä hetkellä käytettävät raaka-aineet ovat myös ruokaraaka-aineita, joten niiden käyttö on pois ruoantuotannosta. Kehitteillä on kuitenkin myös muita vaihtoehtoja, joiden raaka-aine ei ole pois ruoan tuotannosta, kuten biomassasta tai ruokajätteestä tehdyt biopohjaiset materiaalit.

Mitä valita?

Jos vaatteen käyttöominaisuudet vaativat polyesterin käyttöä, suosi neitseellisen polyesterin sijaan kierrätettyä polyesteria. Kun biopolyesteri yleistyy, valitse siitä tehty tuote.

Jaa: