Puuvilla – vaikka luonnonkuitu onkin – on yksi epäekologisimmista tekstiilimateriaaleista. Suurinosa puuvillapelloista on valtavia tehoviljelmiä, joissa luonnon monimuotoisuus vähenee ja maaperän hedelmällisyys kärsii. Kasvina puuvilla on hyvin vaativa ja nirso: se tarvitsee hedelmällisen maaperän, lämpimän ilmaston ja paljon vettä kasvaakseen. Viljelmillä käytetään valtavat määrät keinotekoisia lannoitteita, jotta maaperästä saataisiin otollisempi kasvuun, ja torjunta-aineita, jotka estävät tuholaisia pilaamasta satoja.

Nämä keinotekoiset lannoitteet ja torjunta-aineet ovat haitallisia niin ympäristölle, eläimille kuin ihmisillekin. Ne saastuttavat maaperää, vesistöjä ja pahimmassa tapauksessa tappavat eliöitä. Puuvillapelloilla työskentelevät viljelijät altistuvat näille myrkyllisille kemikaaleille ja moni sairastuu tai jopa kuolee. Myös lopullisessa tuotteessa saattaa olla jäämiä kemikaaleista, joten jopa me loppukäyttäjät voimme altistua kemikaalien haitallisuudelle.

Pelkästään yhteen T-paitaan vaadittava puuvilla tarvitsee noin 2700 litraa vettä kasvaakseen. Suurin osa pelloista sijaitsee alueilla, jossa ei luonnostaan sada riittävästi, joten tarvitaan keinokastelua. Tämä suuntaa hupenevia vesivaroja pois juomaveden ja ruoankasvatuksen käytöstä, ja voi pahimmillaan jopa muuttaa vesitasapainoa ja kuivattaa laajojakin alueita.

Mitä valita?

Ensimmäinen askel on vaihtaa puuvilla luomupuuvillaan tai Reilun kaupan luomupuuvillaan. Vielä parempi vaihtoehto on jättää puuvilla kokonaan sivuun ja käyttää vaihtoehtoisia materiaaleja, joita on mm. hamppu, lyocell ja kierrätyskuidut.

Jaa: