Vastuullisen vaatteen viidakossa ja ilmastokeskustelun aallokossa voi helposti tulla olo, ettei yksittäinen ihminen voi näille valtavan suurille rakenteellisille ongelmille mitään. Meille on annettu passiivisen kuluttajan rooli markkinatalouden rattaissa, mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi vaikuttaa.
Meillä voi ja pitää olla laajempi, aktiivinen rooli tässä yhteiskunnassa. Yhden ihmisen yksittäinen teko ei vielä muuta maailmaa, mutta jos ja kun tarpeeksi suuri massa ihmisiä ryhtyy sanoista tekoihin, me voimme edesauttaa muutosta kohti aidosti vastuullista vaateteollisuutta, joka toimii kestävällä pohjalla, luonnon kantokyvyn rajoissa ja tukee ihmisten ja eläinten hyvinvointia ja onnellisuutta.
Aika toimia on NYT. Seuraavassa muutama konkreettinen asia, mitä jokainen meistä voi tehdä.
1. Kyseenalaista kulutus
Pelkästään kuluttamalla emme pelasta maailmaa, mutta arjen valinnoillamme on silti väliä. Kyseenalaista omat kulutustottumuksesi. Jätä ostamatta, jos et oikeasti tarvitse. Osta harkiten. Jos ostat uutta, valitse vastuullinen vaate. Vaihda, lainaa ja kierrätä uuden ostamisen sijaan, jolloin tuet paikallista yhteisöllisyyttä ja palveluliiketoimintaa.
2. Kysy ja vaadi
Kysy kaupassa myyjältä tai somen kautta suoraan vaatemerkiltä vaatteen materiaaleista, tuotannosta ja vastuullisuudesta. Vaadi lisää vastuullisia vaihtoehtoja ja vaikuttavampaa vastuullisuustyötä. Vaikka et sillä kertaa saisikaan haluamaasi vastausta, kannattaa aina kysyä. Kun tarpeeksi moni tekee näin, joukkovoiman ansiosta yritys saa signaalin, että haluamme muutoksen.
Hyvä esimerkki joukkovoimasta on vuotuinen Vaatevallankumous-tapahtuma, joka vuosi vuodelta kerää yhä enemmän ihmisiä kyseenalaistamaan vallitsevan vaateteollisuuden tapoja toimia ja vaatimaan merkeiltä läpinäkyvyyttä.
3. Aktivoidu poliittisesti
Muutos ei ole vain kuluttajien vastuulla. Yrityksillä on ehdottomasti vastuu toimia ekologisesti ja eettisesti, mutta pelkkä yritysten hyvä tahto ei riitä laajemman muutoksen aikaansaamiseksi, joten tarvitaan tiukempaa säätelyä. Yritysten toimintaa tulee valvoa, vastuuttomasta toiminnasta tehdä laitonta ja esimerkiksi verotuksen kautta tarjota keppiä ja porkkanaa.
Lainsäätäjiltä tarvitaan tahtotila muutokseen ja konreettisia toimia. Jotta tämä saadaan aikaan, meidän kaikkien pitää ilmaista mielipiteemme ja vaatia muutosta päättäjiltä: Kysy suoraan kansanedustajalta tai eduskuntavaaliehdokkaalta, mitä konkreettisia tekoja hän aikoo tehdä vaateteollisuuden vastuullisuuden eteen. Tue yritysvastuulaki-aloitetta. Osallistu mielenilmauksiin. Äänestä!
4. Tue järjestöjä
Suomessa on monia hyviä järjestöjä, jotka tekevät työtä vastuullisuuden eteen – sekä päättäjien että yritysten suuntaan. Tällaisia ovat esim. työntekijöiden oikeuksiin keskittyvä kehitysyhteistyöjärjestö SASK, yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch ja Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti), joka edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttamista. Lähde mukaan järjestötoimintaan tai anna rahallista tukea, jolloin olet mahdollistamassa tärkeän työn jatkumisen.
5. Kerro kaverille
Enää hyvin harva on täysin tietämätön siitä faktasta, että suurin osa vaatteistamme on täysin vastuuttomia. Me tiedostamme asian, mutta se ei näy käyttäytymisessämme. Se, mikä pitää muuttua, on ajattelutapamme ja käyttäytymismallimme. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vaatii laajempaa sosiaalista muutosta ja vallitsevien normien murtamista.
Parhaiten pystymme muuttamaan käyttäytymismallimme, jos näemme ympärillämme positiivisia esimerkkejä vastuullisista teoista ja tyypeistä, jotka näitä tekoja tekevät. Ei siis kannata olla hiljaa omasta tekemisestään vaan rohkeasti jakaa somessa tai kertoa kaveriporukalle omasta vaatefilosofiasta, ostolakosta tai vastuullisesta vaatehankinnasta. Vaikka se voi tuntua turhalta oman hännän nostamiselta, ei kukaan voi pahastua siitä, että puhut tärkeistä asioista. Ja jos pahastuu, se kertoo enemmän pahastujasta kuin sinun valinnoistasi.
Jakamalla ajatuksia vastuullisista vaatteista nämä teemat normalisoituvat ja arkipäiväistyvät. Ja mikä parasta, innostamme toinen toisiamme aktivoitumaan.