Läpinäkyvä vaate!

Vaatteen koko tuotantoketju on varsin monimutkainen ja pitkä prosessi, kuten olen ennenkin maininnut. Materiaalin raaka-aine tulee yhdestä paikkaa, kudotaan toisaalla, värjätään kolmannessa paikassa, ommellaan neljännessä, kuljetetaan viidenteen.. ja tämän lisäksi muut materiaalit, vetskarit, napit, nepparit ja nippelit tulevat pahimmillaan kaikki eri alihankkijoilta. Tämän takia jopa monelle vaateyritykselle itselleen vaatii ponnisteluja pysyä laskuissa, mistä mikin osanen vaatteeseen on alunperin tullut.

Koko tuotantoketjun tunteminen on kuitenkin tärkeää, jotta voitaisiin tehdä asteittain jokaisesta linkistä ekologinen ja eettinen. Tuskin mikään yritys voi väittää, että heidän tuottamansa vaate olisi kerta laakista sekä täysin ekologinen että eettinen. Tärkeämpää on kuitenkin se, ettei mitään salata ja näytetään avoimesti koko tuotantoketjun osaset.

Eikä riitä, että yritys itse tuntee tuotantoketjunsa, vaan tieto tulee jakaa myös kuluttajille. Onneksi yhä useampi yritys nykyään kertoo prosessistaan eli tekee tuotantoketjustaan läpinäkyvän.

Periaatteessa kuluttajan tulisi saada vaateliikkeen myyjältä tieto, mistä vaate on peräisin, mutta valitettavan harvoin myyjällä on tarvittavia tietoja. Tähän ongelmaan on löytynyt ratkaisu koodijärjestelmästä: vaatteesta löytyy koodi, jonka avulla yrityksen nettisivuilta voi hakea tietoa juuri kyseisen vaatteen koko tuotantoketjusta.

Alla muutama esimerkki koodijärjestelmistä (linkkeinä olevilta sivuilta voit käydä testaamassa, miten homma toimii):

MADE-BY -organisaatioon, jossa on mukana mm. Jackpot, Kuyichi, Edun ja Rianne de Witte, kuuluvien brändien tuotteita voi jälkittää MADE-BY Track&Trace -systeemin avulla. Tuotteesta löytyy koodi, joka näpytellään MADE-BY:n nettisivuilla. Sieltä voi nähdä koko tuotantoketjun aina raaka-aineen tuottajasta ompelijaan saakka. Järjestelmä ei vielä ole kaikilta kohtaa täydellinen, koska kaikki alihankkijat eivät välttämättä vielä tunne ohjelmaa tai eivät koe sitä tärkeäksi. Pikkuhiljaa MADE-BY pystyy kuitenkin täydentämään ketjuja ja tekemään niistä kattavampia.

ICEBREAKER julkaisee elokuussa 2008 myös oman “baacode”-systeemin, jonka avulla heidän tuotteidensa alkuperä voidaan selvittää Icebreakerin nettisivujen kautta.

RESPECT-INSIDE -nettisivustolla on myös oma tuotantoketjun jäljittäjä, nimeltään “DNA code”, joka toimii samalla periaatteella kuin edellämainitut järjestelmät. Tätä DNA-koodia käyttää tuotteissaan mm. Switcher, jota Suomessa myydään Anttiloissa.